Frederik og Mary drysser priser og penge over arkitekter og mundharpist

Kronprinsparrets Stjernedryspriser 2016 går til musikeren Mathias Heise og tegnestuen Johansen Skovsted Arkitekter.

Sebastian Skovsted og Søren Johansen til venstre og Mathias Heise til højre. (© Laura Boelskifte og Bikubenfonden)

Når kronprinsparret uddeler priser den 8. oktober i Musikteatret Holstebro, bliver det musikeren Mathias Heise og arkitekterne Søren Johansen og Sebastian Skovsted, der skal på scenen og modtage kronprinsparrets to Stjernedryspriser. Formålet med priserne er at synliggøre og anerkende yngre danske kunstnere med et særligt talent. Ud over hæderen modtager de begge 50.000 kr.

Første mundharpist på konservatoriet

23-årige Mathias Heise blev i 2015 optaget på Det Danske Musikkonservatorie som den første i Danmark med mundharpe som hovedinstrument. Samme år vandt han DPA's komponistkonkurrence 'Årets nye Jazzstjerne', og hans debutalbum blev nomineret til en Danish Music Award Jazz.

Artiklen fortsætter under billedet

Mathias Heises debutalbum 'Sudden Ascent' blev i 2015 nomineret til en Danish Music Award Jazz. (© Bikubenfonden)

Han modtager kronprinsparrets stjernedryspris for ”sin musikalske indlevelsesevne, sin virtuositet på den kromatiske mundharpe og sin kunstneriske tilgang til egne kompositioner”. Heise er leder af bandet Mathias Heise Quadrillion samt Mathias Heise kvintet. Mathias Heise optræder selv på scenen, når Kronprinsparrets Priser uddeles den 8. oktober ved et stort show i Musikteatret Holstebro.

Pumpestationer med respekt for naturen

Tegnestuen Johansen Skovsted Arkitekter modtager den anden stjernedryspris ”som en anerkendelse af deres insisteren på en æstetik i det almindelige og for deres respekt for og dialog med den natur, der omgiver deres arkitektur”.

Artiklen fortsætter under billedet

Søren Johansen (t.h.) og Sebastian Skovsted (t.v.) er begge er uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole i København (© Bikubenfonden)

Det er arkitekterne Søren Johansen og Sebastian Skovsted, der står bag den unge tegnestue, der blev etableret i 2014. De modtager blandt andet anerkendelsen for deres arbejde med tre pumpestationer, der er blevet tilbage efter genopretningen af Skjern Å, som de to arkitekter har omdannet til udkigstårne med tilbygninger i træ, der toner ind i naturen.

Dúné og Saveus på scenen

Undervejs i showet, der bliver sendt direkte på DR1 lørdag den 8. oktober kl.21:00, vil der udover Mathias Heise optræde flere danske kunstnere på scenen. Både Pernille Rosendahl, sanger Karl William, rockbandet Dúné samt Saveus, som mange sikkert kender som Martin fra den første udgave af ’X Factor’, er med til at fejre prismodtagerne. Ligesom sidste år er Stéphanie Surrugue, der er vendt hjem fra Washington for en kort bemærkning, og Kåre Quist værter, der vil guide seere og publikum gennem en festlig aften.

Ved offentliggøres desuden årets modtagere af Kronprinsparrets Kulturpris og Kronprinsparrets Sociale Pris, hvor hver prismodtager modtager 500.000 kroner.

Showet bliver til i et samarbejde mellem Bikubenfonden og DR.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter