Frederikke vandt Den store bagedyst - men så blev opmærksomheden for meget: 'Det fuckede mig op'

Sidste års vinder af 'Den store bagedyst' blev en skygge af sig selv, da hun skulle finde sig til rette i tilværelsen som offentlig person.

(Foto: Betina Garcia © Dr)

Søde beskeder i indbakken fra nær og fjern. Bevingede ord fra nogle af de mest kompetente konditorer i Danmark. Og opmærksomhed fra omkring 1,3 millioner ugentlige seere.

Sådan er det at være vinder af 'Den store bagedyst'.

Men for Frederikke Legaard, der sidste efterår bagte sig til sejr i 'Bagedysten', er fortællingen ikke udelukkende rosenrød og sukkersød.

For selvom sejren har åbnet mange døre og opfyldt mange drømme for det 25-årige talent, betød den også, at hun i en periode vågnede op med præstationsangst og ondt i maven.

Dén del vender vi tilbage til

For én er sikkert; hun fortryder ikke et sekund, at hun i sin tid meldte sig til 'Den store bagedyst'.

- Det var vildt sjovt og meget lærerigt. Jeg kunne rigtig godt lide det her positive pres, der blev lagt på os, hvor man sindssygt hurtigt skulle finde på geniale idéer og føre dem ud i livet.

- Og nu, hvor den nye sæson nærmer sig, har jeg tænkt lidt over, om jeg ville kunne holde til at gøre det igen. For det er uden tvivl det hårdeste, jeg nogensinde har været med til. Men det tager intet fra, at det også var en tid, hvor der var en vild fordybelse på et kreativt og teknisk plan. Og det nød jeg rigtig meget, fortæller Frederikke Legaard.

Uge efter uge imponerede hun dommere og seere med sine originale påfund og særegne stil, om det så var en saftig lemon drizzle cake udformet som et te-bord, en glazekage inspireret af en dyb, svensk skovsø komplet med badebro og åkander eller et par cute krebsekajkager med dildsmag.

Se, hvordan det gik til, da Frederikke Legaard blev udråbt som vinder af 'Den store bagedyst' i 2019.

Men det var også lidt af en omvæltning for den dengang 24-årige kunststuderende at blive et kendt ansigt.

For efter programmerne var blevet optaget op til sommerferien i 2019, rejste Frederikke Legaard til New York på udveksling i forbindelse med sit studie. Så da 'Den store bagedyst' rullede over skærmen sidste efterår, befandt hun sig altså på den anden side af Atlanten.

- Jeg havde lidt efterladt hele oplevelsen i Danmark og taget hul på en ny i New York. Og midt i dét skulle jeg så pludselig tage stilling til at se mig selv blive formidlet på landsdækkende tv og sidde og lave telefoninterviews klokken to om natten på grund af tidsforskellen. Det var meget surrealistisk, siger hun.

Det var blandt andet kreationer som denne svenske skovsø-kage, der bjergtog dommerne, da Frederikke Legaard var med i 'Den store bagedyst'. (© Dr)

Pludselig ringede kendis-kok

Med sejren fulgte der i sagens natur kun endnu mere opmærksomhed fra pressen og begejstrede seere, der ville se, hvad den nye 'Bagedyst'-stjerne skulle drive det til, efter hun havde vundet.

Tilbuddene begyndte også at rulle ind. Så da hendes udvekslingsophold i USA var slut, bestemte Frederikke Legaard sig for at tage orlov fra sit studie på Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam og i stedet blive i Danmark for at se, hvad hun kunne få ud af de mange døre, der nu åbnede sig foran hende.

Og en af de første store muligheder kom, da hun en kold vinterdag stod på gaden på Nørrebro i København og kiggede ned på det fremmede telefonnummer, der tonede frem på den ringende telefon.

Da hun tog den, var stemmen i den anden ende Claus Meyers. Han blev selv et kendt ansigt i en ung alder, da han lavede tv-programmet 'Meyers Køkken' tilbage i 90'erne.

Siden er han blevet en af Danmarks mest kendte gastronomiske iværksættere, der blandt andet er manden bag Meyers-koncernen og læssevis af kogebøger, ligesom han også er en af grundlæggerne af Noma og en lang række andre restauranter i ind- og udland.

- Jeg blev helt paf, han er jo et af de dygtigste mennesker inden for dansk madkultur. Jeg regnede ikke med, han overhovedet havde set programmet, griner Frederikke Legaard.

Men det havde Claus Meyer. Han roste 'Bagedyst'-vinderen for hendes åbenlyse evner og tilbød også sin hjælp, så hun nemmere kunne navigere i den overvældende interesse.

- Han kunne spejle sig i min situation, og han blev lidt en mentor for mig, som jeg kunne snakke forskellige tilbud igennem med, fordi jeg var i tvivl om så mange ting, siger Frederikke Legaard og fortsætter:

- Han var helt vildt sød og forklarede mig også, at jeg ikke nødvendigvis skulle smede, mens jernet var varmt. Åh, hvor jeg hader det udtryk, i øvrigt! Det vigtigste var derimod at finde ud af, hvad mit mål med mad er, og så tage det med ind i alle projekter. Det har jeg virkelig taget til mig.

Opkaldet fra den succesfulde kok resulterede også i et samarbejde mellem 'Bagedyst'-vinderen og Claus Meyer, og i juni kunne Frederikke Legaard så stå med snuden mod ruden og se sine helt egne flødeboller blive solgt i alle Meyers Bageri-butikker i København.

  • I samarbejde med Claus Meyer stod Frederikke Legaard i sommer bag disse flødeboller. (© PRIVATFOTO)
  • 'Bagedyst'-vinderen var med i hele udformningen af flødebollen. Lige fra smag og udseende til, hvordan indpakningen skulle tage sig ud. (© PRIVATFOTO)
  • Flødebollen består af vaniljeprikket solbærskum på en pistaciekiksebund smagt til med citronskal og siden overtrukket i hånden med hvid chokolade håndfarvet i sart sommergrøn med et mørkerødt penselstrøg. (© PRIVATFOTO)
1 / 3

Følte sig fanget i rollen som kagekone

I samme periode kunne den kunststuderende Frederikke Legaard også bryste sig af at være udstillet på et dansk galleri med sin kunst for første gang. Hvor hendes første værk i øvrigt blev solgt efter blot 22 minutter.

Men selvom det øjensynligt kører meget godt med karrieren for Frederikke Legaard, har det ikke været nemt for hende at nå til, hvor hun er i dag.

Det var nemlig en livsomvæltende oplevelse for hende at blive landskendt på ingen tid, som man bliver det, når man vinder 'Den store bagedyst'.

- Jeg forlod et land og en lejlighed, mens jeg var almindelige Frederikke, og så kom jeg hjem til en underlig drøm, hvor alle kendte mig. Det var dét, der gjorde, at oplevelsen var ret intens. Der var en periode, hvor det var meget overvældende, siger hun.

Da hun stillede op i 'Den store bagedyst' var det vigtigt for hende, at kagerne talte for sig selv. Og Frederikke Legaard endte med bevidst at holde igen med sin personlighed, fordi hun gerne ville fremstå ordentlig og i et positivt lys, så det primært var kagerne, der løb med opmærksomheden.

- Men når man vinder, kommer der jo også opmærksomhed om ens person, og jeg blev lidt fanget i en rolle, jeg ikke kunne genkende. Jeg følte, der var en masse forventninger til, hvad jeg skulle. Selvom det jo primært var noget, der foregik oppe i mit eget hoved, var det svært for mig at navigere i, siger hun og fortsætter:

- Det var, som om jeg skulle lave kager resten af livet. Og jeg fik flere hundrede forespørgsler på bagearrangementer med specifikke kagebestillinger. Men jeg har ikke sagt ja til et eneste, for det gjorde mig ikke glad. For mig var deltagelsen et udtryk for min passion for konditorfaget. Men det har aldrig været det, jeg skulle leve af resten af livet.

Da Frederikke Legaard var på udveksling i New York, gik hun på Pratt Institute School of Art. Hun havde også sit eget atelier, hvor hun kunne udfolde sine kunstneriske evner. (© PRIVATFOTO)

Blev filmet i smug i Netto

Det var faktisk så overvældende for Frederikke Legaard at blive et kendt ansigt, at hun fik en ny opfattelse af sig selv. Og en usund en af slagsen.

- Det fuckede mig lidt op, hvis jeg skal være ærlig. Jeg tror ikke, der er nogen, der kan forberede sig på, hvordan det er. Og jeg har fået øjnene op for, at jeg i grunden nok er et ret privat og akavet menneske.

Hun beskriver, hvordan hun oplevede, at hun i sin nyfundne rolle som offentlig person fik et forkludret selvbillede.

- Man bliver umenneskeliggjort og gjort til et vandrende objekt. Engang stod jeg i det grimmeste tøj i verden og købte tamponer i Netto, da jeg opdagede, at der var nogle, der stod og filmede mig.

Opmærksomheden fra fremmede mennesker blev for meget for Frederikke Legaard, der udviklede en usund selvopfattelse, fordi hun var bange for at træde ved siden af og gøre noget, der kunne blive opfattet forkert. (Foto: Betina Garcia © Dr)

Den slags oplevelser betød, at Frederikke Legaard begyndte at være bekymret for, om folk hele tiden kiggede på hende.

- Det gjorde de jo nok ikke, men måske gjorde de alligevel. Det var enormt svært at tænke klart omkring, siger Frederikke Legaard og forklarer, at hun lige så stille glemte, hvordan hun plejede at være, fordi hun begyndte at tænke sig selv som en offentlig person, der hele tiden skulle opføre sig pænt og undgå at havne i eventuelt kompromitterende situationer.

Hun var bange for at sige eller gøre noget forkert og endte i stedet med ikke at sige eller gøre særlig meget.

Men da en veninde sagde, at hun "var blevet lidt kedelig", blev det et vendepunkt for Frederikke Legaard.

- Det var prikken over i'et. Jeg vil ikke være kedelig, griner hun og fortsætter:

- Så dér besluttede jeg mig for, at jeg ville give mig selv lov til at være mig og ikke tænke over, hvad andre synes. Om det så er at tisse bag en bil, når jeg er fuld, sidde og græde på en café, skændes med min mor i Ikea eller holde i hånd med en, jeg ses med. Jeg er også bare et menneske, som skulle give mig selv lov til at være her og fejle.

- Hvilket resulterede i, at jeg fik bøde på 1.000 kroner af en politibetjent på hest for at gå over for rødt på Strøget, griner hun.

Frederikke Legaard er færdig med at bekymre sig om, hvad andre mener om hende og gør nu, hvad der passer hende. Om det så er at holde i hånd offentligt, tisse i en busk eller som her iklæde sig en replika af et ikonisk Britney Spears-outfit. (© PRIVATFOTO)

Vågnede med hjertebanken og mørke tanker

2020 har for de fleste vedkommende været uforudsigeligt og på mange måder beklædt med store frustrationer og besværligheder.

Det samme gør sig gældende for Frederikke Legaard, der stod over for et forår fuld af workshops og samarbejder, som imidlertid blev lukket ned på kort tid ligesom aktiviteterne i resten af verden.

Men nu, et halvt år senere, tænker hun, det egentlig var sundt for hendes psykiske velbefindende, at stikket blev trukket.

- Når jeg kigger tilbage, har jeg ikke håndteret min nye situation optimalt. Jeg står selv for al kommunikation og har selv taget imod alle henvendelser. Og set i bakspejlet kunne det nok have været meget smart med en agent, erkender hun.

Hun havde gang i mange ting og forsøgte at få det fulde ud af det momentum, der var opstået i kølvandet på hendes 'Bagedyst'-triumf.

Hendes arbejdsdage kunne nemt vare fra ni om morgenen til 22 om aftenen, men som hun siger, kan det være svært at finde den gode balance, når ens arbejde også er ens hobby. Særligt når man selv er den eneste, der styrer, hvornår man arbejder.

Til sidst blev hun ramt af præstationsangst og levede med en konstant frygt for at skuffe alle omkring sig.

Efter et overvældende år med alverdens tilbud blev det til sidst for meget for Frederikke Legaard, der endte med at arbejde i døgndrift. Hun udviklede stress og blev nødt til at trække stikket fuldstændigt fra omverdenen. (© PRIVATFOTO)

- I mange uger vågnede jeg med et sug i maven, når alarmen ringede. Og jeg begyndte at tjekke min telefon hvert femte minut for at kunne huske, hvad jeg skulle. Ellers glemte jeg det, siger hun og forklarer, hvad der til sidst gjorde hende opmærksom på, at hun måtte gøre noget:

- På et tidspunkt sad jeg i et møde om et samarbejde, jeg skulle lave, og vi snakkede om noget med mine forældre, og jeg kunne simpelthen ikke huske min mors navn. Jeg havde jo stress, og min krop sagde bare "fuck dig, nu skal du tage dig sammen".

Det gik op for Frederikke Legaard, at det stod slemt til, og som konsekvens deraf valgte hun, meget symptomatisk for 2020, at lukke helt ned.

Hun lukkede sin mail og trak sig fra alt for at fokusere på sig selv.

Med hjælp fra familie og venner og folk, der har stået i lignende situationer, fik hun talt ud og fik luft for alt det, der foregik inde i hendes hoved.

- Jeg har erkendt, at jeg er perfektionistisk anlagt og bare gerne vil yde mit bedste ligegyldigt, hvad jeg rører ved. Det er et benspænd, men det er et positivt et af slagsen, så længe jeg er opmærksom på det.

- Men jeg har også lært, at man jo egentlig ikke skuffer særligt mange mennesker, når det kommer til stykket, og at man faktisk heller ikke skylder særlig mange mennesker noget som helst. Ud over at behandle sig selv ordentligt.

I dag er Frederikke Legaard kommet sig oven på det hårde år og befinder sig ifølge hende selv et rigtig godt sted: - Det vigtigste for mig er, at jeg skal have det godt om morgenen, når jeg vågner. Og det har jeg nu. (Foto: Sofie Flinth Bredholt © PRIVATFOTO)

'Ring til mig!'

Selvom det herrens år 2020 ingenlunde er ovre endnu, og det reelt set er umuligt at planlægge noget som helst, holder det dog ikke Frederikke Legaard fra at arbejde ufortrødent videre.

Hun har haft det godt længe nu og forsøger så vidt muligt at holde fast i sine fremtidsplaner.

Blandt andet arbejder hun på en kommende bog, som bliver en blanding af kunst og opskrifter.

- Jeg har fået lov til at stå for illustrationer, foto, grafisk styling og naturligvis opskrifterne. Så det hele kommer til at hænge sammen. Det bliver et lille værk i sig selv. Der kommer også nogle samarbejder om min kunst, som jeg desværre ikke kan sige så meget om endnu. Og også nogle ting jeg ikke lige havde regnet med, en 'Bagedyst'-deltagelse kunne føre med sig.

- Da jeg stod og bagte kanelsnegle i et telt, havde jeg ikke regnet med, at jeg skulle vise mit klædeskab frem til modemagasiner, griner hun.

Til slut vil den tidligere 'Bagedyst'-vinder da også gerne give et kammeratligt råd med til de nye deltagere, der snart finder sig selv midt i orkanens øje, når den nye sæson af 'Den store bagedyst' har premiere lørdag aften.

- Det bedste råd, jeg kan give, er, at de skal ringe til mig. Jeg opsøgte selv Emil Obel, der havde vundet året før mig, og vi snakkede i lang tid, og det var megaberoligende. Jeg kunne vende alle mulige tanker, observationer og bekymringer, og han kunne sætte sig ind i det hele.

- Så de nye deltagere må bede nogle fra produktionen om mit nummer og så ringe og sige hej.

Du kan følge de nye 'Bagedyst'-deltagere, når den nye sæson af 'Den store bagedyst' har premiere i aften klokken 20 på DR1 og allerede klokken 18 på DRTV.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk