Fremtidsforsker: Ny trend fejrer moden uden køn

Mænd er feminine, og kvinder er korthårede. Fremtidens kønsroller er i opbrud, og det vil smitte af på vores købsadfærd, mener trendforsker.

De traditionelle kønsroller er i stadigt opbrud, og kønnene blandes som aldrig før. Tendensen viser sig også i købskulturen, hvor 'mansumeren' nu i højere grad styrer indkøbskurven. (Foto: Willy Lund © Scanpix)

Når den fremtidige forbruger lader rulletrappen føre sig op på en ny etage i et stormagasin, så kan det ved første øjekast være svært at afkode, om man er havnet på en dame- eller herreetage. For måske er det ingen af delene.

Det er netop tanken bag en ny tendens, forklarer fremtidsforsker Louise Fredbo-Nielsen, for de klassiske kønsroller udviskes og er ikke så sort-hvide som tidligere. ’Gender Blender’ – kønsblanding - hedder den nye trend.

- Der er flere og flere mænd, der ikke vil tales til som de her jægere, som bare skal hurtigt ind for at købe bøffer og bajere, siger hun.

Mode uden køn

Louise Fredbo-Nielsen henviser til en stor undersøgelse fra England, som viser, at 42 procent af de unge mennesker ikke kan se sig selv i nogle af de traditionelle køn, hverken mand eller kvinde.

Flere stormagasiner har allerede givet efter for bruddet med de traditionelle kønsroller, fortæller Louise Fredbo-Nielsen.

Eksempelvis har stormagasinet Selfrigdes i London åbnet tre etager, som er for begge køn – kønnene er mixet sammen.

- De kalder det A-gender og er en fejring af moden uden køn. Modellerne er for eksempel folk, der ligger imellem de klassiske køn. Eksempelvis en modelkvinde med kortklippet hår eller en feminin mand. Og de sælger ikke jeans til henholdsvis mænd og kvinder – man må selv afgøre, hvem de er til, fortæller fremtidsforskeren.

Radikalt skifte i købsadfærd

I fremtidens forbrug vil vi altså opleve, at butikkerne taler mere til værdier og livsstil end til et specifikt køn. Med A-gender-tendensen ser man ikke den klassiske kvinde eller den klassiske mand.

Ifølge livsstils- og forbrugerekspert Anne Glad er det et radikalt skifte i forhold til datailhandlens traditionelle syn på kønnenes købskultur.

- Vi siger traditionelt, at 80 procent af alle købsbeslutningerne bliver truffet af kvinder, så derfor kan vi ligeså godt indrette butikkerne til dem, siger hun.

Men i takt med, at mændene i stigende grad er begyndt at styre indkøbsvognen, så er butikkerne også begyndt at interessere sig for den mandlige forbruger. ’Mansumeren’ som detailhandlen har døbt segmentet – mandeforbruger.

Vi har set det ved, at for eksempel kød og andre varegrupper, som mænd især er glade for, har fået mere plads i butikkerne, siger Anne Glad.

Hun nævner som eksempel et supermarked i Canada, hvor man har skabt en slags markedsplads for mænd.

- De ved godt, at mændene gerne vil have det hurtigt overstået, så for at få dem til at blive længere, er der en lille bar midt inde i supermarkedet. For jo længere tid man er der, jo mere køber man jo, siger Anne Glad.

’Mandemænd’ vil stadig have øl og bøffer

Den slags tiltag kunne fremtidsforsker Louise Fredbo-Nielsen også godt se dukke op i Danmark. Men ifølge hende vil det være en meget kortsigtet løsning. For så firkantet er forbrugeren ikke.

Ud over de ’mandemænd’, der gerne vil købe kolde øl og store bøffer, så findes der også andre kundetyper, som kræver noget andet, siger hun.

- Der skal også være noget, der bygger på nogle andre værdier end dem, der knytter sig til den klassiske mand og den klassiske kvinde. Ellers vil der være et kæmpe fremtidigt potentiale, som detailhandlen overser, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter