Frustreret over stavequiz? Rolig - der er hjælp på vej

Flere brugere er frustrerede over DRs stavequiz. Faktisk vil nye retskrivningsregler give dem medhold. Men først fra november.

(© Colourbox)

Flere brugere er frustrerede over den quiz, vi har lavet på dr.dk efter nyheden om, at danskerne har sværest ved at stave til 'af sted' - i to ord.

En bruger fastholder, at man kan stave 'af sted' i ét ord, en anden mener, at 'ud over' i sætningen "Ud over mig var der tre andre" skal være i ét ord og en tredje undrer sig over, at vi har valgt at kalde det en stavequiz, når der er så mange sammensatte ord.

De to første kan nu ånde lettet op, for der er en revision af retskrivningsordbogen på vej.

Sprogbrug er en ting - retskrivning noget andet

Fra den 9. november bliver det dermed valgfrit, om man vil skrive af sted og ud over i ét eller to ord - uanset om det står med styrelse ("mig" i ovenstående tilfælde) eller til sidst i en sætning som "skibet tog kurs udover".

Allerede i dag kan man se, at der på sproget.dk henvises til Korpus, hvor der er flere tusinde tilfælde af sætninger, hvor udover og afsted skrives i ét ord på trods af, at det bruges med styrelse.

Men fordi den står i Korpus, betyder det ikke, at det er korrekt, hvilket der også gøres opmærksom på på sproget.dk.

- Korpus viser sprogbrugen, som den er, mens det er retskrivningsordbogen, der fortæller, hvad den korrekte sprogbrug er. Men det er klart, at de nye retskrivningsregler er påvirket af folks sprogbrug, siger seniorkonsulent i Dansk Sprognævn Anita Ågerup Jervelund.

Et eller to ord

Hun har sagt god for dr.dk's brug af "ud over", "af sted" og "ud ad døren".

Anita Ågerup Jervelund giver til gengæld ikke den bruger ret, der mener, at det er misvisende at tale om en stavequiz, når der er så mange spørgsmål om et eller to ord.

- Om et ord staves i ét eller to ord er en del af 9. klasses afgangsprøve i retskrivning, så det handler om, hvordan vi staver, siger Anita Ågerup Jervelund.

De nye retskrivningsregler træder i kraft 9. november, hvor der også udkommer en ny retskrivningsordbog. Du kan læse mere om reglerne her og særligt om præpositioner her.

Facebook
Twitter