Frygtelig Lykkelig løb med det hele

Ved årets Robert-fest gjorde filmatiseringen af Erling Jepsens roman Frygtelig Lykkelig næsten rent bord. Publikumsuccesen Flammen og Citronen blev forbigået.

Den 25. uddeling af Robert-priser til det forgangne års bedste danske film er en triumf for filmatiseringen af Erling Jepsens "Frygtelig lykkelig".

Det er andet år i træk, at æren tilfalder en filmatisering af forfatteren Erling Jepsen, der med sine sønderjyske fortællinger må ramme et ømt punkt i den danske folkesjæl.

Med hele syv priser, blandt andet for bedste film, bedste instruktør, bedste manuskript, samt både bedste mandlige og kvindelige hovedrolle er Henrik Ruben Genz og hans film "Frygtelig lykkelig" årets helt store vinder.

Flammmen og Citronen forbigået

Årets absolut bedst sælgende danske film, Ole Christian Madsens "Flammen og Citronen", der er set af hver syvende dansker og har solgt flere biografbilletter end Bond, Batman og Indiana Jones, blev til gengæld aftenens taber med kun fem mindre tekniske præmier.

Niels Arden Oplevs "To Verdener" løber også med fire mindre priser, men det ændrer kun lidt ved det faktum, at "Frygtelig lykkelig" løber med noget nær det hele.

De tre film er alle set af hundredetusinder af danskere, men mens "Flammen og Citronen" og "To verdener" forlængst er udspillet i biograferne og gået til de evige DVD-marker, havde "Frygtelig lykkelig" premiere i efteråret og står stadig frisk i erindringen.

Årets prisuddelinger understreger tendensen til, at vinderne tager det hele det hele i filmbranchen.

I år går det hele stort set til "Frygtelig lykkelig", "To Verdener" og "Flammen og Citronen", selv om også film som "Rejsen til Saturn", "Blå Mænd" (der dog fik Publikumsprisen) og "Anja og Victor i medgang og modgang" har solgt rigtig mange billetter, kommer de slet ikke på Roberts vinderliste. Anja og Victor blev end ikke nomineret til noget som helst.

Robert er dansk svar på Oscar

Med 25 år på bagen er Robert-prisfesten gået hen og blevet den største filmfest herhjemme. Robert uddeles af Danmarks Film Akademi, der repræsenterer hele filmbranchen fra bybude og teknikere til de tungeste filmkøbmænd.

I forhold til den noget ældre dame, Bodil, der uddeles af filmkritikerne, er Robert den tunge branchepris. Hvis Bodil svarer til Hollywoods Golden Globes, så er Robert Danmarks svar på Oscar.

Det er et superår - hvad angår billetsalg - Danmarks Film Akademi fejrer. Hver tredje solgte bio-billet i 2008 var til en dansk film.

4,3 millioner billetter til danske film blev der solgt; dermed befæster dansk film sin stærke position som danskernes foretrukne underholdning. Dansk film er stadig et stålhårdt brand - i Danmark.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532ffa2da11f9d13d0d4b824