Frygter storfilms indflydelse: 'Joker' ramt af boykot og advarsler

Årets mest hypede film vækker bekymring i USA.

Joaquin Phoenix portrætterer den latterliggjorte Arthur Fleck i den længe ventede storfilm (© Warner Brothers)

Den er en af de mest imødesete og omtalte film i år.

Men det er ikke kun positiv hype og forventningens glæde, der præger omtalen af 'Joker'.

Storfilmen med Joaquin Phoenix i hovedrollen har de seneste uger været omdrejningspunkt i en heftig debat, hvor flere mener, at filmens handling kan inspirere til vold og oprør.

Senest har det amerikanske militær frabedt sit personale at tage til premieren, da de frygter, at der flere steder i landet er risiko for, at nogen vil ty til våben og lad sig inspirere af den ustabile Gotham-skurks voldelige adfærd.

Desuden har en amerikansk biograf, der blev ramt af en massakre i 2012 i forbindelse med en Batman-premiere, boykottet filmen af frygt for et nyt masseskyderi.

Og det er især de såkaldte incels (ufrivilligt cølibate, red.), man frygter vil lade sig inspirere af 'Joker'. Incel-bevægelsen er i stigende grad blevet radikaliseret, og medlemmernes frustrationer går ofte ud over kvinder eller minoriteter.

- Incels er oftest en gruppe af mænd, der føler, at det enten er samfundet eller kvinder, der har franarret dem sex, forklarer Christian Mogensen, der er projektleder og foredragsholder på Center for Digital pædagogik.

Joaquin Phoenix har haft store sko at udfylde. Joker-karakteren har været spillet af en række af de største skuespillere gennem tiden. (© Warner Bros Pictures)

Incel-diskussionen har udover advarsler og boykots vakt stor debat om 'Joker' på Twitter, hvor folk er vrede over den positive portrættering af Jokeren.

En af de ophidsede Twitter-brugere frygter konsekvensen af at fremstille skurken fra Batman-universet som sympatisk.

- 'Joker', en film, hvor man skal forestille sig at sympatisere med en middelmådig, hvid mand, der bliver radikaliseret ind i afsporet vold, kommer helt sikkert til at appellere til det forkerte publikum af de værste årsager, skriver Twitter-brugeren Alan Zilberman eksempelvis.

Men hvad er 'Joker' egentlig for en størrelse, og hvorfor er folk så rasende over en biograffilm?

I 'Joker' portrætterer Joaquin Phoenix den aspirerende standupkomiker Arthur Fleck, der er fremmedgjort og latterliggjort af alle omkring ham. Som resultat bliver han gradvist mere forstyrret og omfavner til sidst sin rolle som utilregnelig superskurk.

Selvom filmen har modtaget stor anmelderros - og trukket titlen som årets film i land på Venedig Film Festival - så har koret af kritikere problematiseret portrætteringen af Arthur Flecks udvikling. De frygter, at hans rejse fra fremmedgjort samfundstaber til frygtet superskurk kunne lokke andre i samme retning.

Det blev den skamroste skuespiller bag Joker-portrættet konfronteret med i et interview med The Telegraph. Og det fik ham til at udvandre fra interviewet.

Siden da har den offentlige nysgerrighed og forargelse over filmen kun vokset sig større. Og for at forstå, hvorfor det lige præcis er 'Joker', der står for skud, bliver man nødt til at skule til de forenede stater.

Marginalisering og masseskyderier

Filmen kommer nemlig i kølvandet på en række masseskyderier i USA.

Du husker måske Alek Minassian, der i 2018 skød 24 tilfældige mennesker ned på gaden i Toronto i Canada, hvoraf 10 blev slået ihjel. Den 25-årige luftede før angrebet sine kvindehadske holdninger på Facebook, hvor han advarede om, at incel-oprøret var påbegyndt.

For når folk med de samme holdninger, som eksempelvis disse incels, stimer sammen på nettet, kan det godt have konsekvenser, mener Chistian Mogensen.

- Deres holdninger bliver skærpede og man udveksler teorier med hinanden om, hvordan kvinder kuer mænd, og så kan man sidde og hidse hinanden op og bekræfte hinanden i sit verdensbillede. Og når man først finder det her fællesskab, så er der ikke nogen, der siger stop, siger Christian Mogensen.

Joaquin Phoenix har fået stor ros for sin rolle som Arthur Fleck i 'Joker' (© Warner Brothers Pictures)

Ekspert: Filmen er på dybt vand

I maj 2014 blev bevægelsen verdenskendt, da en selverklæret incel, Elliot Rodger, slog seks mennesker ihjel og skadede 14 andre i Isla Vista i Californien.

Inden han tog sit eget liv efterlod han sig et manifest og dokumenterede sine frustrationer på video. I videoen fortæller den 22-årige, hvordan han ville straffe kvinder for at afvise ham og straffe seksuelt aktive mænd, fordi han misundede dem.

En række andre massemordere har siden Elliot Rodger erklæret sine sympatier for incelbevægelsen og både de og Elliot Rodger bliver ofte hyldet som helte på internettets incel-fora.

I de selvsamme incel-fora, der hylder Elliot Rodger, finder man også et hav af kommentarer, der opfordrer til vold, racisme og sexisme. Og den seneste Joker-film har allerede tiltrukket sig en hel del opmærksomhed i disse mørke afkroge af internettet.

Ifølge Christian Mogensen er den seneste Joker-film altså på dybt vand.

- Billedet af den her slags mand, der får nok og gør oprør og derefter samler andre, der går med i oprøret, er i bedste fald uheldigt og i værste fald farligt. Filmen taler ind i en kultur, hvor der er rigtig mange mænd, der er vrede på kvinder. Vi ser allerede, at Arthur Fleck er en martyr for vrede, hvide mænd. Han bliver helgengjort, siger Christian Mogensen om storfilmen.

Det er dog endnu ikke til at vide om filmen vil have nogen reel effekt på de mandlige seere.

Rune Kristian Lundedahl Nielsen, der er ph.d. ved IT-Universitetet i København, tager den da også lidt mere med ro.

- Jeg tror ikke, at der er risiko for at filmen får nogen, der ellers ikke ville have handlet voldeligt til at handle voldeligt. Men man kan jo sagtens blive inspireret af, hvilken form volden skal tage. Jeg kan bare kigge på den forskning vi har, der kigger på voldelige computerspil og voldelig adfærd. Den mest grundige forskning på området finder ingen sammenhæng mellem voldelige spil og vold i samfundet, siger Rune Kristian Lundedahl Nielsen, der altså ikke tror på, at 'Joker' vil eskalere volden.

'Joker' har premiere den 3. oktober.

Facebook
Twitter