Gallerist snyder Karen Blixens niece

Birgitte Dinesen er godsejer og niece til Karen Blixen. Og så er hun en af de kunstnere, der er blevet snydt af Galleri Nyhavn 18.

På Kragerup Gods i Vestsjælland passer Karen Blixens niece Birgitte Dinesen sit firma i dagtimerne. Og som billedkunstner bruger hun sin fritid på at male.

Malerierne sælger hun blandt andet via Galleri Nyhavn 18, der er ejet af Knud Helge Hansen. I halvandet år har han haft 21 af Birgitte Dinesens malerier til en samlet pris på godt 67.000 kroner hængende.

Kalder gallerist psykopat

Han har solgt flere af malerierne, men Birgitte Dinesen har ikke set en eneste krone fra galleristen. Derfor fortryder hun, at hun har samarbejdet med Knud Helge Hansen. Og hun er ikke den eneste fem andre kunstnere, blandt andet Kurt Westergaard har nu meldt Knud Helge Hansen til politiet for kunsttyveri.

- Han er psykopat, det var bare ikke til at se igennem til at begynde med. Da var han flink og charmerende. Det var inden han fik kløerne i mine malerier, fortæller Birgitte Dinesen til DR Kultur.

Til at begynde med ringede Knud Helge Hansen til Dinesen, når et af hendes malerier var blevet solgt. Hun sendte derfor regninger til ham, men hørte intet. Og når hun rejste til København og Galleri Nyhavn 18 for at få sine penge, havde Knud Helge Hansen enten ingen checks, eller også var der krise.

- Jeg synes jo nærmest, det var synd for ham. Så jeg rejste de 100 kilometer hjem, fortæller Birgitte Dinesen.

Meldte ikke sin ankomst

Men det er slut med at føle med Knud Helge Hansen, fortæller hun. I forrige uge tog hun derfor endnu engang ind til galleriet i Nyhavn, men hun meldte ikke sin ankomst.

I stedet allierede hun sig med en anden kunstner, der heller ikke længere turde have sin kunst i Knud Helge Hansens varetægt. Og da hun mødte op, var det en overrasket gallerist, der tog imod hende.

- Han nægtede i første omgang at udlevere malerierne. Han sagde, at han ikke havde tid. Men vi fik ham overtalt, men vi fik ikke lov at komme indenfor, fortæller kunstneren.

Ingen penge, ingen malerier

I stedet måtte hun vente udenfor, mens Knud Helge Hansen gik ind i galleriet, låste efter sig for igen at komme ud med to malerier af gangen.

Birgitte Dinesen fik 13 malerier med hjem, men de sidste otte har hun ikke set skyggen af.

- Jeg har ikke fået penge for nogle af de malerier, han har solgt, og jeg har ikke fået dem retur, fortæller hun.

Snyderier skal frem

De otte malerier, som Knud Helge Hansen har solgt for Dinesen har en værdi af 67.800 kroner. Penge, som hun ikke tror, at hun ser igen.

- Jeg melder ham til politiet. Det er vigtigt, det her kommer frem. Der er også andre gallerister, der snyder kunstnere. Og det kan ikke være rigtig, siger Birgitte Dinesen.

Facebook
Twitter