Game of Thrones-stjerne blev ramt af to hjerneblødninger: 'En del af min hjerne døde'

Emilia Clarke fra HBO’s hitserien Game of Thrones har været ramt af ikke mindre end to alvorlige hjerneblødninger.

Emilia Clarke overlevede to hjernehindeblødninger i årene, hvor hun indspillede tv-serien Game of Thrones. (Foto: Danny Moloshok © Scanpix)

Søndag er der premiere på den længe ventede ottende og sidste sæson af HBO’s hitserie Game of Thrones.

For Emilia Clarke, der spiller en af hovedrollerne, kunne eventyrserien dog meget vel være endt efter første sæson.

I februar 2011 fik den engelske skuespiller nemlig en blødning i hjernen, da hun klædte om i sit træningscenter:

- Det føltes, som om en elastik sprang inde i mit hoved. Der var et enormt pres, og meget hurtigt kunne jeg hverken gå eller stå, fortæller Emilia Clarke til CBS Sunday Morning, hvor hun også har delt billeder fra sin tid på hospitalet.

Fik alvorligt tilbagefald

Emilia Clarke blev hurtigt behandlet på et hospital og havde det efter eget udsagn 'stort set fint' efterfølgende. Seks uger senere var hun igang med optagelserne til Game of Thrones sæson to.

Der skulle dog blot gå to år, før hun blev indlagt med en endnu farligere hjernehindeblødning:

- Hvis en del af din hjerne ikke får blod tilført i et øjeblik, kortslutter den. Og ved den anden indlæggelse var der en del af min hjerne, der døde, forklarer hun til CBS Sunday Morning.

Skuespillerinden risikerede derfor at miste dele af sin hjernefunktion:

- Lægerne vidste ikke, hvad det var. Det kunne være min koncentration, dybdesyn, alt muligt. Jeg siger altid, at det var min smag i mænd, joker Emilia Clarke.

Har formentligt efterveer

Skuespillerinden har været usandsynligt heldig, forklarer Morten Lorenzen, der er direktør i Hjerneskadeforeningen.

- Virkeligheden er, at 15-20 procent af dem, der får en hjerneblødning, dør på stedet, påpeger han.

Ifølge Sundhed.dk dør 40-50 procent af de 500 danskere, der hvert år bliver ramt af en hjernehindeblødning, som i Emilia Clarks tilfælde.

Morten Lorenzen sætter spørgsmålstegn ved, om skuespillerinden slet ikke oplever følgevirkninger af hjerneblødningerne:

- Det kan være hjernetræthed eller andre kognitive udfordringer, som hun må leve med og kompensere for, forklarer han.

Et overset problem

I sit indlæg til The New Yorker lægger Emilia Clarke ikke skjul på, at hun havde en stresset tilværelse op til sin indlæggelse.

Og det er vigtigt at få omtalt en af de primære årsager til hjernehindeblødninger, siger Morten Lorenzen:

- Man bør være opmærksomhed på nogle af de faktorer, som kan udløse en aneurisme (en udposning på et blodkar, som kan blive årsag til en hjerneblødning, red.), og det er for eksempel stress.

Han understreger, at man også kan være arveligt disponeret og derfor bør blive undersøgt, hvis personer i den nærmeste familie rammes af hjerneblødninger.

- Men ellers er det et spørgsmål om at leve livet mindre voldsomt og være opmærksom på et eventuelt forhøjet blodtryk og at gå regelmæssigt til læge. Simple ting som kost og motion eller andre forebyggende indsatser er altid en god idé, siger han.

Også hos Hjerneforeningen glæder direktør Birgitte Hysse Forchhammer sig over anledningen til at understrege vigtigheden af forebyggelse, opmærksomhed på tidlige symptomer som forhøjet blodtryk eller uregelmæssig hjerterytme samt hurtigt at ringe til 112, hvis man oplever lammelser eller talebesvær.

Emilia Clarke har nu lanceret en velgørende organisation for at sætte fokus på behandling og forebyggelse af hjerneblødninger.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter