Blev beskyldt for at manipulere kvinder: Nu er dating-gurus nye spil bandlyst

Selverklæret dating-gurus spil, 'Super Seducer 3', udkommer ikke på Steam.

Richard La Ruina, født Richard er manden bag den kritiserede datingspilserie 'Super Seducer', der nu ikke udkommer i sin tredje udgave på spilplatformen Steam. (Foto: Ken McKay/ITV/Shutterstock © Scanpix Ritzau)

Richard La Ruina kalder sig selv for en af Europas bedste dating coaches.

Han er også udvikler af spilserien 'Super Seducer', der er en spiludgave af den scoreundervisning, han tilbyder.

Men spilplatformen Steam har netop meddelt ham, at de altså ikke hopper på hans tilnærmelser længere. De vil i hvert fald ikke udgive det tredje spil i serien, 'Super Seducer 3'.

- Vi har nu færdiggjort evalueringen af din seneste udgave, og vi kommer ikke til at sælge 'Super Seducer 3' på Steam. Som tidligere nævnt, så sælger Steam ikke (spil med, red.) seksuelt eksplicitte billeder af rigtige mennesker, skriver Steam i det svar, som briten La Ruina nu har delt på Twitter.

Spilplatformen, der ejes af teknologivirksomheden Valve, tilføjer desuden i deres svar, at de føler, at kommunikationen med Richard La Ruina er endt i "en blindgyde", og at de derfor heller ikke vil evaluere nye versioner af spillet, der er tilpasset kravene.

Det fremgår af de udklip af deres dialog, som spiludvikleren har delt.

At Steam, ifølge La Ruina, ikke ønsker at revurdere en udgave af spillet, hvor al indhold af seksuelt eksplicit karakter er fjernet, har fået ham til at spekulere i, om der er tale om en "personlig eller politisk beslutning":

Selv har hverken Steam eller Valve udtalt sig offentligt om beslutningen, men de har til gengæld lukket spillets side på platformen og har desuden fjernet det fra mere end 61.000 brugeres ønskeliste.

Pick up hvad-for-noget?

Spillene, der indtil videre er blevet solgt i 50.000 eksemplarer på Steam, er en virtuel forlængelse af den forretning, som Richard La Ruina er blev berømt og berygtet for, nemlig kunsten at score kvinder. Eller på engelsk Pick Up Artistry (PUA).

En disciplin, hvor mænd trænes i at score kvinder, og som særligt ved udgivelsen af Neil Strauss' bog 'The Game' i 2005 blev populær.

Har man de positive briller på, kan man kald det kunsten at forføre en kvinde.

Men 'Super Seducer'-serien er også blevet stærkt kritiseret og anklaget for at give mænd en guide til at manipulere kvinder til sex. En guide, der ifølge kritikerne objektiviserer kvinder, og hvor kvindesynet i den bagvedliggende filosofi beskrives som kvindefjendsk.

Eksempel på de interaktioner, man som spiller i 'Super Seducer'-serien skal navigere i. (© RLR Training Inc)

I 'Super Seducer'-serien, der er en form for score-adventurespil baseret på den scoreundervisning, Richard La Ruina tilbyder i virkeligheden, spiller man La Ruina, der optræder i forskellige sammenhænge med kvinder. Kvinder, som man skal forsøge at score ved hjælp af forskellige valgmuligheder.

Undervejs evaluerer den rigtige La Ruina på dine valg, så du kan nå slutmålet – i spillet såvel som i virkeligheden – nemlig at lokke en kvinde til at have sex med dig.

Som Steams spilbeskrivelse af det første spil i serien lover, så vil du "tage de rigtige valg i livet", hvis du tager de rigtige valg i spillet.

Forud for spillets udgivelse i 2018 fik det kritik fra visse anmeldere og blev blandt andet kaldt "det klammeste" og et "stalker-lignende" spil.

Først PlayStation – nu Steam

Da spilseriens første spil udkom i 2018, var det PlayStation, der kort før udgivelsen valgte ikke at udgive spillet alligevel, mens Steam udgav som planlagt.

Spilserien er kontroversiel, mener Ida Kathrine Hammeleff Jørgensen, der er forsker ved ITU, hvor hun blandt andet forsker i repræsentation i spil.

Siden MeToo-bevægelsen i 2017 spredte sig som ringe i vandet, har et fornyet syn på repræsentationen af kvinder i spil for alvor bidt sig fast i branchen.

- Det er ikke en debat, der er forsvundet med tiden. Både inden for forskningen, som jeg selv sidder med, men også i den offentlige debat, er der mange diskussioner om, hvordan kvinder bliver repræsenteret i spil, forklarer hun.

Forgængerne i spilserien er blevet skarpt kritiseret. Hvilket La Ruina spekulerer i kan være årsagen til, at Stream nu ikke længere ønsker at udgive hans tredje spil i serien, 'Super Seducer 3'. (© RLR Training Inc)

Ser man på den begrundelse, som spilplatformen har givet La Ruina, kunne noget desuden tyde på, at hvad der i 2018 var kontroversielt nok til at få PlayStation til at trække sig, nu i dag er endnu mere problematisk, mener Ida Kathrine Hammeleff Jørgensen.

- Det, Steam giver som begrundelse, er, at det seksuelt eksplicitte indhold udføres af rigtige skuespillere. Det vil sige af ikke-tegnede karakterer. Man kan godt spekulere i, om det er en nem undskyldning for ikke at udgive et spil, der er kontroversielt. Også mere kontroversielt i denne tid end dengang i 2018, siger hun.

Det er i hvert fald nok til, at en virksomhed som Steam, der tidligere har proklameret, at de ikke ville censurere spil på deres platform, så længe de ikke var ulovlige, fjerner spillet.

Spillet er ikke nødvendigvis dødt

Hvad Steams beslutning kommer til at betyde for 'Super Seducer 3', kan vi kun gisne om. Selv opfordrer La Ruina på sin hjemmeside til at folk donerer penge til ham, så han kan udgive spillet på anden vis.

Men det behøver ikke at være den visse død for spilserien, mener Ida Kathrine Hammeleff Jørgensen.

- Steam er jo ikke den eneste spildistributør, der findes. Det er en af de største, ja, men han vil kunne udgive andre steder også. Og fordi spillet er den tredje del af en serie, så er der allerede en spillerbase, hvoraf nogle vil rykke med.

Spilseriens to første spil er stadig tilgængelige på Steam, og det er måske dér, den største udfordring i et flyt til en anden platform ligger, mener hun:

- Der er allerede skabt et fællesskab om spillene på Steam. Og over 60.000 brugere på Steam havde tilføjet spillet på deres ønskeliste, hvilket betød at de fik opdateringer om spillet løbende. Det bliver svært, men ikke umuligt, at skabe det samme fællesskab på en anden platform.

FacebookTwitter