Børn risikerer at støde på strippere og sexorgier i populært børnespil: 'Det er bekymrende'

Det svarer til at lade sit barn gå alene hen til en legeplads, lyder det fra spilekspert.

Roblox er blevet et hit blandt børn. På platformen kan man lave sine egne spil, som andre brugere kan spille. Men flere ældre brugere bruger platformen til at lave sexspil med figurerne. (© Roblox)

Nøgne mænd kun iført et lummert hundehalsbånd. Kvinder iført bondage-udstyr. Og orgier, hvor figurerne åbentlyst har sex.

Det er hvad, man risikerer at støde på, hvis man spiller Roblox, som primært henvender sig til børn, skriver BBC.

Spilplatformen har i løbet af årene opnået ekstrem stor popularitet blandt børn og yngre teenagere – særligt blandt de 9 til 12-årige.

Alene i Europa var Roblox blandt de spilplatforme, der havde den største omsætning i 2021, og herhjemme er spillet ifølge rapporten 'Børns spillevaner 2020', det mest populære spil blandt de 6- til 11-årige.

En spilplatform, hvor brugerne selv laver spil

Roblox fungerer som en slags appstore, hvor brugerne kan skabe deres egne spil, der foregår i små spiluniverser med forskellige slags figurer. Andre brugere kan derefter deltage med figurer i spillene. Og det er netop det, der er Roblox' store problem.

Det fortæller Rune Kristian Lundedal Nielsen, der er lektor og ph.d. ved IT Universitetet i København.

- Egentlig er det en smuk ide, hvor alle kan lave og udgive deres egne spil. Men problemet kommer, når det ikke kun er tiårige, der laver spil. Når voksne begynder at lave spil med seksuelt indhold, så er det selvfølgelig bekymrende som forælder, siger Rune Kristian Lundedal Nielsen.

Selvom Roblox fortæller til BBC, at selskabet gør alt for at fjerne det seksuelle indhold, så forklarer Rune Kristian Lundedal Nielsen, at selskabet også har en interesse i at have så mange spil på hylderne som muligt.

Kæmpe univers af spil

Ifølge ham bliver der årligt udgivet ikke mindre en 20 millioner forskellige spil på platformen. Spillene er gratis at spille for brugerne, men når de spiller, kan de købe udstyr til deres figurer, som Roblox og udgiverne tjener penge på.

Roblox tjener også penge på at promovere spillene på platformen, hvis skaberne ønsker det. Derfor har selskabet en interesse i at have så mange spil på platformen som muligt, så det er sværere for nye spil at blive opdaget.

Men sagen viser, at Roblox står i en knap så heldig situation, forklarer Rune Kristian Lundedal Nielsen – også selvom han ikke kan vurdere, hvor mange spil der konkret indeholder seksuel aktivitet.

- Det er svært at vide, hvor mange spil der har det her problem, men det er jo også en del af problemet, når man ikke helt ved, hvad der sker på platformen. Mange forældre vil nok mene, at et selskab, der profiterer på børns kreativitet og arbejde, også skylder at tage hånd om de børn, der spiller, siger han.

Selvom BBC skriver, at sexspillene bliver navngivet et særligt kendeord, som man kan finde andre steder på nettet, så forsøger dem, der står bag spillene, at skjule det seksuelle indhold på platformen. Derfor er det svært for Roblox at finde dem, hvis de ikke går direkte ind i spillene.

Han fortæller i øvrigt, at problemet med sex i spil, der også henvender sig til børn, har eksisteret siden computerspillenes spæde begyndelse i 80’erne.

- Sagen er et eksempel på, at man endnu ikke har knækket koden, så man får lavet en ordentlig moderation af de her onlineuniverser, siger Rune Kristian Lundedal Nielsen.

Red Barnet: Omfanget er større, end vi regnede med

I Red Barnet er man også stødt på problemer i Roblox. Senest i en rapport, som Rambøll lavede for organisationen, hvor 16 procent af de adspurgte børn fortalte, at de havde oplevet digitale krænkelser på Roblox. Kun Snapchat, Instagram, TikTok og Discord lå højere.

Roblox fungerer som en slags appstore, hvor man kan spille andre brugers spil. Dem, der har lavet spillene, kan blandt andet tjene penge på, at spillerne kan købe udstyr til figurerne. (© Roblox)

- Vi har holdt et øje med platformen, men det tyder på, at omfanget er større, end hvad vi tidligere havde regnet med, siger Jon Kristian Lange, seniorrådgiver inden for børns digitale liv i Red Barnet.

Han har fulgt børns digitale adfærd i 15 år, og han siger, at overgreb, chikane og seksuelt misbrug hele tiden flytter sig fra platform til platform. Og lige nu tyder det på, at det blandt andet foregår på Roblox.

Jon Kristian Lange fortæller, at Roblox egentlig gør rigtig meget for at undgå det, og at sådanne spil oftest kun foregår i nogle timer, inden de bliver lukket.

Forældre bør sætte sig ind i spiluniverserne

Alligevel er rådet fra Red Barnet, at forældre deltager aktivt i spillene eller på anden vis interesserer sig for sine børns onlineliv.

- Det handler om at skabe dialog, hvor det skal være okay at gå til mor og far, hvis man har oplevet noget ubehageligt, så det ikke kun handler om tidsstyring af spillene. Forældrene bør derfor vise interesse i, hvad der foregår i spillene og spørge, hvad det handler om, siger Jon Kristian Lange.

Rune Kristian Lundedal Nielsen fra IT Universitetet mener også, at forældre kan være mere aktive, men også at man som forælder kan vælge spil, hvor der ikke er adgang til spil, som producenten ikke selv har skabt.

- Mit bedste råd er, at man spiller sammen med børnene. Det er tidskrævende, men det svarer altså til, at man efterlader dem alene ind på en legeplads.