Brutalt computerspil indfører markant ændring efter heftig kritik

Du kan nu være både mand og kvinde - på samme tid - i et af de mest ventede computerspil.

Hypen omkring 'Cyberpunk 2077' er massiv, selvom spillet flere gange har været i modvind. (© CD Projekt Red)

Et af de mest hypede computerspil lige nu, 'Cyberpunk 2077', får en markant ændring, efter at spilproducenten flere gange har været udsat for heftig kritik.

I det kommende spil vil det nemlig ikke være muligt at vælge, om man vil være mand eller kvinde, når man skal skabe sin figur. I stedet skal man selv danne sin figurs krop og stemme, så spilleren kan skabe nøjagtig den figur, man har lyst til.

Det fortæller Marthe Jonkers, der er konceptudvikler i CD Projekt Red, som siden 2012 har udviklet 'Cyberpunk 2077'. Og hun er med på, at når man behandler emner som køn og seksualitet, så vil der altid være reaktioner:

- Hvis du tager fat i bestemte emner, så må det også forventes, at andre har en holdning til det, og det respekterer vi. Og det er godt, at andre giver os feedback. I forhold til vores seneste demo, så giver vi nu flere muligheder. Du kan mixe og matche, siger Marthe Jonkers og uddyber, at man også kan vælge forskellige hudfarver, tatoveringer og frisurer.

En spiludvikler i stormvejr

Den polske spiludvikler har tidligere været i modvind, efter de udgav billeder fra spillet.

Efter billederne kom ud, kritiserede flere den måde, hvorpå spilproducenten portrætterede en transperson i spillet.

I en fiktiv reklame i spillet stod en kvinde med en synligt erigeret penis under tøjet som model for en energidrik med teksten 'Mix it up' – eller på dansk 'prøv noget nyt/ryst posen'. Det fik flere til at kritisere CD Projekt Red for blæse på LGBT-miljøet og være transfobisk.

Det er dette billede fra 'Cyberpunk 2077', der fik vrede brugere til tasterne. (© CD Projekt Red)

Desuden kom CD Projekt Red tidligere i kønspolitisk stormvejr, da selskabet i et tweet svarede 'Did you just assume their gender?!' (antager du bare deres køn?! på dansk, red.). Netop den sætning er i de senere år blevet brugt flittigt på internettet i memes og kommentarer til at gøre nar af transpersoner og kønspolitiske aktivister.

Sætningen peger fingre ad, hvad nogle mener er en overdreven følsomhed og politisk korrekthed, når det kommer til køn og seksualitet.

Det er ikke længe siden at CD Projekt Red kunne annoncere, at stjerneskuespilleren Keanu Reeves får en fremtrædende rolle i 'Cyberpunk 2077'. (© CD Projekt Red)

At CD Projekt Red nu har valgt at droppe de to køn, er et helt naturligt skridt. Det mener spilskribent Christina Majcher, som beskæftiger sig med kønsfordeling i spilbranchen.

- Det giver så meget god mening i det her spils univers, da det foregår i en transhuman fremtid, hvor man kan sætte sin krop og sit køn sammen, som man vil, siger hun.

Selvom CD Projekt Red er blevet kritiseret i flere sager, så synes hun generelt, at kritikerne i de konkrete sager har været lidt for hurtige til at råbe op.

- Jeg synes, nogle har reageret lidt for hurtigt uden at sætte sig ind i spillets fulde univers, som jo er dystopisk cyberpunk. Det er altså ikke en feel good-genre. Og hvis man falder lidt uden for normen, så må man gå til tilværelsen med en form for humor. Ellers bliver det svært. Det kender jeg fra mig selv som kvindelig spilanmelder, der gennem årene ofte har skullet overbevise folk om, at jeg faktisk anmelder spil.

Modtages med blandede reaktioner

CD Projekt Reds beslutning om at give spillere mulighed for at mixe og matche, som de synes, er blevet modtaget med blandede miner blandt spilfans.

Flere har truet med at boykotte og afbestille spillet, mens andre har opfordret forventningsfulde fans til at slappe lidt af. Blandt andet skriver Reddit-brugeren HottieBottie:

- Det er et spil, der giver dig mulighed for at fjerne din hjerne fra din krop - for derefter at indsætte den i en robot. Og det, som folk er oppe at køre over, er, at man kan spille som en transperson? Lol, Slap af.

'Cyberpunk 2077' udkommer i april 2020.