Camilla på 24 blev udsat for grov chikane: 'Det var enormt makabert, voldsomt og klamt'

Mange kvinder oplever sexisme i gaming. Camilla Marie Andresen blev udsat for en to uger lang hetz, hvor hun modtog trusler om voldtægt og mord.

(Foto: Oliver Seppo © dr)

OBS: Denne artikel indeholder voldsomme beskrivelser af den chikane, som Camilla Marie Andresen har oplevet.

Med sit joystick åbner hun beskeden fra ham.

Den indeholder et billede.

På billedet ligger en død kvinde skåret op langs armen, stukket i maven og med et kæmpe hul mellem benene, som om hun er blevet penetreret af en stor kniv.

Hun ligger i en pøl af sit eget blod. Ved siden af står han med en blodig kniv i den ene hånd og hans stive lem i den anden, mens han storgriner. Han har photoshoppet sig selv ind på billedet.

Ovennævnte episode var kulminationen på et to uger langt mareridt for den kvindelige gamer Camilla Marie Andresen.

To uger, hvor hun op til flere gange dagligt fik tilsendt grove og sexistiske beskeder samt upassende billeder over PlayStations chatfunktion.

Det begyndte ellers som et helt uskyldigt spil 'GTA' sammen med kæresten og en ven tilbage i april 2017.

'GTA', der står for 'Grand Theft Auto', er et gangsterspil, hvor man styrer en kriminel hovedperson gennem missioner. I spillet har man mulighed for at spille online sammen i et såkaldt heist.

Camilla blev i fjorten dage udsat for grov chikane og trusler fra en russisk bruger efter et spil 'GTA' på PlayStation. Hun var derefter gennem et halvt år med mareridt og frygt, før hun fandt mod til at spille 'GTA' igen.

Det besluttede Camilla Marie Andresen og hendes to medspillere at gøre, men de manglede en spiller, da det er nemmest at komme gennem missionerne med fire personer.

En tilfældig spiller blev derfor inviteret med, og mens spillet stod på, forløb det gnidningsfrit.

- Der var ingen kommentarer eller noget som helst bøvl, mens vi var i gang med spillet, fortæller Camilla Marie Andresen og fortsætter:

- Men et par minutter efter vi var færdige, dukkede det første billede op i samtalen mellem ham og mig.

Manden, der refereres til, viste sig at være fra Rusland. Selvom han under spillet ikke havde givet udtryk for at have andre intentioner end at løse missioner, fortalte det billede, der nu tikkede ind på Camilla Marie Andresens telefon, en anden historie.

Frem kom der et foto zoomet helt ind på mandens penis.

Camilla gemte flere af beskederne, så hun kunne anmelde den russiske mand til Sony, der står bag PlayStation.

'Luk mig ind i din kærlighedstunnel'

24-årige Camilla Marie Andresen har gamet, siden hun var helt lille, og har efterhånden været vidne til lidt af hvert.

Det startede med en diskette, hun kunne sætte i fjernsynet. Sidenhen faldt kærligheden på PlayStation. Den første blev erstattet af 2'eren, som blev erstattet af 3'eren og senere 4'eren. Nu går hun og venter på, at den nye PlayStation 5 udkommer til november.

De sidste ti år har Camilla Marie Andresen kastet sig over de mere voldelige krigsspil. Det er især dem, der har hærdet hende som kvindelig gamer.

Men intet kunne have forberedt hende på det, der fulgte efter det første billede fra den russiske mand.

- Der fulgte nogle rigtig grimme billeder, hvor han stod og rev den af på sig selv iført dameundertøj, fortæller Camilla Marie Andresen og holder en pause, inden hun fortsætter:

- Sammen med billederne fulgte der kommentarer som for eksempel: "Luk mig ind i din kærlighedstunnel."

RASTOLKAI var blot én ud af 32 kontoer, som den russiske mand oprettede.

Spammet fra 32 forskellige konti

Beskederne blev ved med at tikke ind. I alt nåede den russiske mand at oprette 32 PlayStation-konti for at kunne blive ved med at kontakte Camilla Marie Andresen.

Hun blev mere og mere utryg ved situationen og selv i dag - tre år senere - fortæller hun om episoden med oprevet stemme.

Det er nemlig langt fra normalt, at Camilla Marie Andresen modtager sexistiske kommentarer på skrift. For det meste foregår det mundtligt over mikrofonen, hvor man kan høre og tale med de andre spillere, hvis de også har deres mikrofoner tændt.

Kommunikationen via mikrofon gør det på nuværende tidspunkt til en umulig opgave at dokumentere chikanen.

- Kommentarerne er meget værre over mikrofonerne, end de er over chatten. Der er ikke nogen, som sidder og optager det, så de kan ikke blive knaldet på det, fortæller Camilla Marie Andresen.

Men fordi den russiske mand valgte at bruge chatfunktionen på PlayStation, havde Camilla Marie Andresen dokumentation. Hun rapporterede ham derfor løbende til Sony, som er firmaet bag PlayStation.

- Jeg rapporterede hver ny konto, han lavede. Jeg kan ikke huske, hvor mange rapporter det blev til, men det skal nok have været op omkring 100-150 styks, siger hun.

Sony gik løbende ind og slettede de groveste beskeder og billeder.

Sony slettede nogle af den russiske mands kommentarer og billeder undervejs, men lukkede ikke kontoen ned.

Den beslutning skulle ende med at få store konsekvenser for Camilla Marie Andresen.

Trusler om voldtægt og mord

Beskederne og billederne ændrede karakter. Fra at have modtaget seksuelle og nedladende bemærkninger blev det nu til deciderede trusler.

- Han begyndte at true mig med voldtægt og skrev, at han nok skulle finde ud af, hvem jeg var, og så ville han voldtage mig og min mor og skære halsen over på min far, mindes Camilla Marie Andresen og fortæller videre:

- Til sidst ville han skære halsen over på mig for så at tage mit hoved med hjem og give ham et blowjob i sengen om aftenen.

Det er ikke første gang, at Camilla Marie Andresen modtager trusler om voldtægt. Det forekommer ifølge hende ret ofte, når hun gamer:

- Voldtægtstrusler kommer overraskende tit, når folk bliver sure. Jeg vil tro, jeg får en hver anden måned, siger hun og fortæller, at hun "kun" har prøvet at få dødstrusler to gange.

Det har haft den konsekvens, at Camilla Marie Andresen ikke længere har sin mikrofon tændt, når hun spiller 'Call of Duty: Modern Warfare'.

Det er især i det spil, at hun har oplevet at få de værste kommentarer. Den slukkede mikrofon fungerer derfor som et værn mod den hetz, hun mener, der er mod hendes køn.

Fællesskabet overskygger chikanen

For det meste kan Camilla Marie Andresen ignorere de trusler og sexistiske bemærkninger, hun får. De falder i baggrunden til fordel for det fællesskab, hun også oplever, når hun gamer.

Hen over årene har hun dannet mange tætte venskaber i den virtuelle verden. Nogle er sågar blevet til venner, som hun også ses med i den virkelige verden. Vennen Daniel har været på besøg i hende og kærestens hus på Lolland, og snart kommer veninden Julie også på visit.

- Når man har haft en rigtig dårlig dag, så er det rart at kunne komme hjem og sidde og grine et par timer med sine venner, fortæller hun.

Camilla fortæller, at det positive fællesskab og venskaber, hun har fået igennem gaming, heldigvis fylder mere end de dårlige oplevelser.

Hverken kæresten eller vennerne kunne dog hjælpe Camilla Marie Andresen i forhold til russeren, som fortsatte med at chikanere hende. Hvor de i starten havde grinet af det, var der intet sjovt over det næste billede, hun modtog.

Det var dråben, der fik bægeret til at flyde over.

Truede Sony med offentliggørelse

Den russiske mand var nu gået så vidt, at han havde redigeret sig selv ind på et billede af et kvindeligt lig, hvor han stod og onanerede.

Billedet var tydeligt manipuleret, da hverken lys, hudfarve eller andet matchede baggrunden. Alligevel blev det denne gang for meget for Camilla Marie Andresen.

- Det var enormt makabert, voldsomt og bare klamt, husker hun.

- Så snart jeg havde åbnet billedet, løb jeg ud på toilettet og kastede op.

Camilla Marie Andresen havde fået nok. Hun valgte at samle al den dokumentation, hun havde gemt fra den to uger lange chikane. Derfor holdte Camilla samtalen i gang med vilje i håb om at indsamle nok materiale til, at Sony ville fjerne ham.

Så sendte hun dokumentationen til Sony. Hun var så presset, at hun endda truede Sony med at lægge det hele på Facebook og Twitter.

- Jeg gad ikke at slette min konto og miste alle de venner, jeg havde, bare for at slippe af med ham, siger hun.

Det ville nemlig være et stort tab for Camilla Marie Andresen, hvis hun skulle lægge gaming på hylden.

Hun har igennem mange år døjet med smerter grundet en kronisk sygdom i ryggen. Dagene og humøret går lidt op og ned, men gaming plejer at være hendes faste klippe og kan som regel få hende på andre tanker.

- Jeg blev meget deprimeret, da jeg fandt ud af, at min krop ikke kan holde til noget længere. Alle de drømme, jeg havde om fremtiden, var jeg nødt til at kassere. Så det hjalp en del at have alle de venskaber på PlayStation, for så havde man altid nogle at snakke med om noget andet, siger hun.

På de rigtig dårlige dage, hvor ryggen gør meget ondt, kan Camilla Marie Andresen spille i helt op til otte timer. Hun bliver sindssyg, hvis hun skal ligge på sofaen en hel dag, og så hjælper den virtuelle verden hende med at holde sig aktiveret og distraheret.

Spillede ikke 'GTA' i et halvt år

Sony svarede tilbage på Camilla Marie Andresens rapport med en standardmail. Her stod noget a la: "Tak for din anmeldelse, vi undersøger sagen nærmere".

Men hun hørte aldrig tilbage.

Til gengæld stoppede den russiske mand kort tid efter med at sende hende beskeder. Det får Camilla Marie Andresen til at tro, at Sony må have gjort et eller andet for at fjerne ham.

- Jeg tvivler på, at han bare begyndte at kede sig, når han gik så langt for at chikanere mig, siger hun.

Det var en kæmpe lettelse for Camilla Marie Andresen, da hun kunne logge på sin PlayStation igen uden frygt for, hvad der måtte ligge og vente på hende af væmmelige ting.

Men det var ikke slutdestinationen for hende. Hun var så rystet efter episoden, at hun havde mareridt om mordscenen om natten og derfor ikke spillede 'GTA' i et halvt år efter.

Det var først, da hendes kæreste insisterede på, at hun blev nødt til at komme over episoden, at hun tog mod til sig.

Sammen med kæresten og tætte venner begyndte hun at spille med i nogle lukkede grupper på fire-fem personer. På den måde blev Camilla Marie Andresen langsomt, men sikkert, sluset ind i 'GTA'-universet igen.

Ovenstående er Camilla Marie Andresen egen udlægning af historien. DR har været i kontakt med Sony, men de ønsker ikke at kommentere på enkeltsager.

I en blogpost, Sony netop har offentliggjort, skriver de blandt andet:

"Vi mener, at det er yderst vigtigt, at gamere hurtigt og præcis kan anmelde grænseoverskridende adfærd, krænkelser og chikane, hvis de oplever det på PlayStation Network."

Helt konkret indfører Sony en ny funktion, der skal gøre det nemmere at optage og anmelde grænseoverskridende adfærd via PlayStations chat-funktion.