Chefer flygter efter anklager om seksuelle overgreb og krænkelser hos spilgigant

Mens flere ansatte forlader Activision Blizzard, forsøger spilselskabet ihærdigt at rette op på deres fejl.

Flere af de prominente ansatte hos Activision Blizzard har forladt spilselskabet efter de voldsomme anklager om krænkelser og en usund arbejdskultur. (© Activision Blizzard)

Det er sjældent et godt tegn, hvis din stjerneadvokat forlader dig, inden retssagen mod dig overhovedet er begyndt.

Det er dog den situation, som spilselskabet Activision Blizzard står i, efter de for nylig måtte vinke farvel til chefjuristen Claire Hart, som var blandt deres allervigtigste advokater.

På sin LinkedIn-profil skrev hun i forbindelse med afskeden, "at efter mere end tre år hos Activision Blizzard har jeg besluttet at rykke videre til mit næste eventyr".

Det fremgik også af opslaget, at hun tager en kort pause, før hun skal arbejde igen.

Topadvokaten er dog langt fra den eneste, der har forladt det skandaleramte spilselskab, der i den grad befinder sig i et stormvejr.

Siden slutningen af juli har Activision Blizzard været blandt de mest omdiskuterede i gaming-verdenen, efter den amerikanske delstat Californien valgte at sagsøge dem for at have en kultur med "konstant seksuel chikane" og kønsbaseret forskelsbehandling.

Spilselskabet står anklaget for at have en sexistisk og kvindefjendsk arbejdskultur, hvor seksuelle kommentarer hen over computerskærmene, uønsket fysisk berøring og andre former for chikane var - ifølge anklagerne - ikke unormalt på en arbejdsdag, hvis man var kvinde.

Det, der i sagsanlægget også beskrives som en "frat-boy-culture".

Kort tid efter sagsanlægget blev offentliggjort, valgte den daværende topchef, J. Allen Brack, at træde tilbage fra sin stilling efter tre år på posten. Han har tidligere arbejdet som udvikler på 'World of Warcraft' i mere end 15 år.

Det vides ikke, hvad J. Allen. Brack skal lave, efter han har forladt Activision Blizzard. (© Blizzard)

Ifølge søgsmålet var den nu fratrådte topchef, J. Allen Brack, bekendt med kulturen hos Activision Blizzard - faktisk skulle han have været med til at fremprovokere den - og han havde gentagne gange fået klager om den. Men han gjorde ikke nok for at stoppe den.

Den seneste til at forlade den dysfunktionelle Blizzard-familie er Chacko Sonny, der var producent på det populære 'Overwatch'-spil, som spilselskabet ellers er i fuld gang med at lave en fortsættelse til.

Hans afgang blev annonceret via en fælles e-mail 21. september, hvor han blev beskrevet som en "hensynsfuld leder", står der i en artikel fra netmediet PC Gamer.

Skydespillet 'Overwatch' er blevet et af de mere populære spil fra Activision Blizzard i de senere år. Det vides endnu ikke, hvornår fortsættelsen bliver udgivet. (© Activision Blizzard)

Flere kilder fortalte i den forbindelser, at Chacko Sonny var respekteret af alle, og at de ikke kendte til nogen anklager om grænseoverskridende adfærd rettet mod ham.

Det blev også underbygget af det skriftlige svar, som PC Gamer modtog fra Blizzard.

- Chacko Sonny forlader Blizzard for at holde lidt fri efter fem års tro tjeneste.

- Vores talentfulde 'Overwatch'-hold fortsætter den gode udvikling på 'Overwatch 2', og på grund af deres hårde arbejde er spillet i sidste fase af produktionen, skrev en unavngiven ansat hos Activision Blizzard til PC Gamer.

Færre bryster og flere frugter

Ud over de mange prominente ansatte, der har forladt Blizzard, er der også forsvundet flere ting inde i 'World of Warcraft'.

Spillerne har ikke længere mulighed for at spytte på hinanden, og referencer til "store testikler" og en række skældsord om kvinder er også blevet fjernet, hvilket DR tidligere har beskrevet.

Nu ser det så også ud til, at Blizzard har valgt at skære ned på andelen af bryster, man kan se i spillet.

Det fremgår i hvert fald af den seneste opdatering til spillet, hvor Blizzard skriver, at de har valgt "at opdatere en række obskure malerier, som stammer helt tilbage fra dengang, hvor spillet blev udgivet".

Nogle billeder er derfor blevet censureret, mens andre er blevet ændret fuldstændig.

Der er blandt andet tale om et maleri af en kvinde i byen Stormwind, hvor man nu ser mindre af hendes barm, mens et billede af en anden kvinde i byen Ravenholdt er blevet skiftet ud med et billede af en skål med frugter, skriver Kotaku.

  • Det er blandt andet dette portræt af en kvinde, som Blizzard har valgt at give en skjorte. (Foto: © Via Wowhead, Activision Blizzard)
  • Et portræt af en kvinde er blevet forvandlet til en skål med frugter. (Foto: © Via Wowhead, Activision Blizzard)
1 / 2

Lektor ved digitalt design på IT-Universitetet i København og tidligere 'World of Warcraft'-spiller Miguel Sicart har tidligere udtalt til DR, at de nye ændringer inde i spillet er vigtige for spillets enorme fanbase, så flere kan føle sig velkomne.

- Blizzard trækker en klar streg i sandet om, at de ikke gider have den her "fratboy-kultur" i deres spil. Det er ikke nødvendigvis, fordi spillet skal være familievenligt, men fordi det bare er nederen for mange spillere, siger han.

Du kan høre mere om, hvordan sagen med Blizzard har udviklet sig i videoen nedenfor.