Dansk spil er fyldt med bizarre historier fra det virkelige liv: 'Jeg er spændt på modtagelsen'

Det nye, danske spil 'Welcome to Elk' blander sjove, alvorlige og mørke historier i én fortælling.

(© Triple Topping Games)

'Welcome to Elk' ligner måske et "sjovt" spil, men det handler om at fortælle historier. Nogle er fyldt med humor, andre er mørke, men de går hånd i hånd.

Beskrivelsen på det nye, danske spils egen hjemmeside rammer ret præcist.

Der bliver leget og fortalt sjove, triste, bizarre og alvorlige historier fra det virkelige liv i 'Welcome to Elk', der trods den engelske titel er pæredansk og produceret af Triple Topping Games, som Astrid Refstrup har været med til at starte.

- Spillet er et eksperiment med, hvordan man kan fortælle historier igennem et spil. Og vi har en lidt anderledes måde at fortælle historier på i Skandinavien, end man gør andre steder i verden, så jeg er meget spændt på, hvordan det bliver modtaget, siger Astrid Refstrup, der udover at være medstifter af Triple Topping Games også er game director og co-writer på 'Welcome to Elk'.

Hvorfor er du spændt på det?

- Vi har måske et lidt andet syn på den alkohol, der bliver drukket i spillet, og så kan jeg uden at spoile alt for meget godt fortælle, at der er et dyr, der dør i spillet, og det skal man altså ikke fucke med, griner Astrid Refstrup.

I Elk går humor, kærlighed og død hånd i hånd, lyder det på welcometoelk.com. (© Triple Topping Games)

Baseret på virkelige hændelser

Selv om 'Welcome to Elk' er et fiktivt, tegnet univers, er historierne hentet fra den virkelige verden.

Eller som man måske ville skrive i starten af en film: Baseret på virkelige hændelser. For historierne er ikke genfortalt 1-til-1.

- Det et ikke true crime, der ellers er utroligt populært. Vi har taget fat i historier, der er blevet fortalt til os, og så fortæller vi dem videre. Vi bruger spillet til at videreformidle historier, som ellers ikke ville blive fortalt, fortæller game directoren.

'Welcome to Elk' startede som et bachelorprojekt for Astrid Refstrup, og flere af historierne udspringer også af hendes eget liv.

- Jeg er vokset op i et hjem, hvor mine forældre og vi som familie har rejst meget, og det har været en del af min barndom at få fortalt historier. Nogle af historierne har rørt noget i mig og givet mig lyst til at fortælle dem videre.

Faktisk kan du, når du via karakteren 'Frigg' bevæger dig rundt i Elk støde på flere af Astrid Refstrups familiemedlemmer i ikke-tegnede og helt naturtro versioner.

De tilføjer et meta-lag til spillet og fortæller dig om den historie, der bliver fortalt via karaktererne i 'Welcome to Elk'.

Du støder også på rigtige mennesker i 'Welcome to Elk'. Her en af spilskabernes mor. (© Triple Topping Games)

Sexchikane mod mor

Og Astrid Refstrups mors historie er særdeles aktuel.

Den går tilbage til et tidspunkt i morens liv, hvor hun rejste alene, og hvor hun fik nogle mandlige venner, som hun en dag tog til julefrokost med.

- De blev vildt ubehagelige, og der opstod en stemning af, at hun skulle stå til rådighed for mændene, bare fordi hun var eneste kvinde, og at det bare var for sjov, når hun blev klappet bagi, fortæller Astrid Refstrup.

Altså en historie, der kunne være fortalt af Sofie Linde, men som Astrid Refstrups mor lægger ord og ansigt til i 'Welcome to Elk'.

Og en historie, som man kan genkende i andre dele af verden, hvor spillet er blevet testet.

- Jeg var lidt nervøs for, hvordan den historie ville blive modtaget, men der er en kvinde fra Brasilien, der har rost os for at tage den med, fordi hun sagtens kunne sætte sig ind i det, min mor fortæller, siger Astrid Refstrup.

Taberhistorier fra udkanten?

I 'Welcome to Elk' bliver der ifølge hjemmesiden fortalt historier "om folk, som verden har glemt eller ignoreret".

Altså taberhistorier?

- Nej, jeg synes faktisk, at de er vindere, afviser Astrid Refstrup og uddyber noget af tanken med at skabe et univers, der kan beskrives som en blanding af et nordamerikansk hillbilly-samfund krydret med lidt trailerpark og blandet med et lille grønlandsk fiskerleje og udkantsdanmark.

- Når man vokser op i Danmark, så har man nogle ting og forventninger at slås med, starter hun.

- For eksempel opfattes det som fedt at flytte fra provinsen til København for at forfølge sine drømme. Så er man cool. Men så er der dem, der bliver tilbage, hvor man har en tendens til at tænke, at de nok ikke kunne noget.

Astrid Refstrup boede selv i en lille by mellem Vejle og Kolding, inden hun fulgte strømmen og rykkede til København.

- Da jeg var i starten af 20'erne, havde jeg travlt med at tage afstand fra, at det også var en mulighed at blive, hvor man kom fra, og måske købe hus allerede som 19-årig. Med alderen er der heldigvis kommet en fornuft, der fortæller, at de mennesker bare ville noget andet.

- Alle mennesker har en værdi og en historie at fortælle, selv om de har valgt en anden vej. Tag for eksempel en af karaktererne i 'Welcome to Elk', der drikker. Det er jo ikke godt, men hun er stadig et cool og godt menneske, selv om hun drikker for meget, siger Astrid Refstrup.

Astrid Refstrup er medstifter af spilfirmaet Triple Topping Games og har udviklet 'Welcome to Elk' sammen med Murray Sommerwolff, der blandt andet står bag tegningerne. (© Astrid Refstrup)

Mere end bare en stærk mand og en flot dame

Spilskaberen håber, at 'Welcome to Elk' kan være med til at rykke på den måde, man bruger spil til at fortælle historier på.

- Det her er et lille indiespil, og det er en kommentar til, hvad spil også kan være, siger Astrid Refstrup.

- Jeg synes godt, at der generelt kan mangle en repræsentation af mere end stereotyperne i spilverdenen, så det ikke bare handler om en stærk mand og en flot dame eller en drage. Der er flere og flere, der spiller, og der er en efterspørgsel på mere dybde.

Det skal 'Welcome to Elk' være med til at skabe, og Triple Topping Games har fundet en måde, hvor det også er økonomisk rentabelt at producere et så forholdsvist smalt nichespil.

- Allerede nu ved vi, at vi har penge til det næste spilprojekt, siger medstifteren af Triple Topping Games.

Hvad bliver det næste projekt?

- Det kan man finde ud af, hvis man er rigtig dygtig til at spille 'Welcome to Elk', teaser hun.

Hvad håber du at opnå med 'Welcome to Elk'?

- Jeg forventer ikke, at folk elsker det fra starten. Jeg håber, at det bliver lidt ligesom en god film, hvor man går og tænker på det efterfølgende, og hvor man forhåbentlig kan relatere til de historier, der bliver fortalt. Og så håber jeg, at folk har haft det sjovt, slutter Astrid Refstrup.

'Welcome to Elk' er tilgængelig på Xbox og Steam den 17. september kl. 16.

Alle historier i 'Welcome to Elk' er inspireret af ting, der er sket i den virkelige verden. (© Triple Topping Games)
Facebook
Twitter