Dansk spilfirma har vundet over 100 priser: Nu løfter de sløret for deres næste store computerspil

Det danske spilfirma Playdead, der står bag profilerede titler som 'Limbo' og 'Inside', har sat de første ord på deres kommende spil, som bliver markant anderledes.

Playdead har opnået stor succes med deres spil som blandt andre 'Inside', hvor dette billede er fra. Nu afslører de, at deres næste projekt allerede er godt på vej. (© Playdead)

I 2010 udkom det stemningsfyldte spil 'Limbo'. Skaberen af spillet var det danske spilfirma Playdead, og efter udgivelsen begyndte rosen af strømme i retning af firmaet, som kunne se deres første spil stryge til tops på anmelder- og salgslister.

Seks år senere fortsatte succesen for Playdead, da de udgav efterfølgeren 'Inside', der blev en lige så stor succes hos både anmeldere og publikum. Begge spil vandt bl.a. Apples designpris ligesom 'Inside' også har vundet fire prestigefyldte BAFTA-priser.

Samlet har spillene vundet over 100 priser, og nu åbner studiet op for, hvad spillere kan forvente sig af deres næste spil, der i skrivende stund sidder 40 mennesker og arbejder på.

- Det bliver et noget større spil end de to andre. Det bliver mere åbent, og så bliver det et 3. persons spil med et meget større område, man kan bevæge sig rundt i. Jeg er blevet træt af begrænsningerne i 2D-spil. Vi har været alt igennem i løbet af de sidste mange år. Så uden at vide, hvordan vi skulle gribe det an med den store verden, så var det sådan vi gjorde for at komme på usikker grund igen, siger Arnt Jensen, som er grundlægger af Playdead og instruktør af både 'Limbo', 'Inside' og det nye projekt, og forsikrer, at det nye også minder om de foregående spil.

- Det er et sci-fi eventyr ude i universet. Men det trækker på de samme følelser som de to andre spil, så det bliver små-melankolsk, siger han.

Det er fortsat sparsomt med oplysninger om Playdeads næste store satsning. Men i foråret tweetede de dette stemningsfulde artwork-billede fra spillet. (© Playdead)

En melankolsk sjæl

Har man spillet 'Limbo' eller 'Inside' ved man, at der er en helt særegen stemning i spillene, som på den ene side er utroligt smuk men også rummer en stor mængde tristesse.

Og Arnt Jensen fortæller, at inspirationen til både de foregående spil og det kommende kommer fra ham selv.

- Jeg har en melankolsk sjæl. Men jeg ved ikke, hvordan den er opstået. Det er bare de universer, jeg kan lide at være i - også i film og musik. Jeg kan godt lide, når der er rum til, at man kan sidde og tænke samtidigt, så man ikke får alt forklaret og presset ned over sig. I vores spil foregår der en masse mellem linjerne med at sætte følelser i gang, så folk selv kan drage deres egne konklusioner, siger Arnt Jensen.

Playdeads sort/hvide 'Limbo' udkom i 2010 og blev af flere prominente spilmedier udråbt til at være et af årets bedste spil. (© Playdead)

Instruktøren bliver også enormt inspireret af både musik og film, og særligt er instruktører med et distinkt kunstnerisk udtryk højt placeret på listen over inspirationskilder.

- Jeg er glad for instruktører som David Lynch og Stanley Kubrick, Dardenne-brødrene og Michael Haneke, som er meget tvetydige i deres filmsprog. De er meget inspirerende og personlige i deres fortællemåde, forklarer han.

Det starter med en følelse

Ligesom med film og musik handler det for Arnt Jensen også om at formidle følelser, når det gælder de spil, han står bag.

- Alle vores spil begynder med en følelse. Altså en stemning, der kunne være spændende at beskrive. Og så knytter historien sig til den stemning gennem udviklingsprocessen. I det her kommende spil handler følelsen om det der med at gå på opdagelse et ukendt sted ude i universet. Når man er alene og vil finde ud af, hvad der foregår og har foregået, siger han.

Det er atmosfære og melankoli, der i særdeleshed dominerer Playdeads titler. Her ses et stemningsfuldt øjeblik i 'Inside' fra 2016. (© Playdead)

Playdeads næste og stadig unavngivne spil bliver også deres hidtil største. Firmaet har aldrig været større, og over 40 mennesker sidder nu og er i gang med den idéudviklende fase til det næste spil.

Men modsat andre spilfirmaer, skal man som medarbejder på Playdead ikke forvente de store produktionsplaner og månedlige deadlines, når man arbejder på et spil.

- Vi eksperimenterer og skitserer ideer gennem hele processen og fokuserer der, hvor det føles mest rigtigt. På den måde er det kun det vigtigste som står tilbage til sidst, siger Arnt Jensen.