Danskere chikaneres groft i computerspil: 'Jeg er blevet truet med alt fra voldtægt til mord'

Grænseoverskridende opførsel er hverdagskost, når vi spiller computerspil.

(Foto: Oliver Seppo © dr)

Trusler, lumre kommentarer og stalking.

Det er hverdag for mange danskere, der spiller computerspil i Danmark.

Egentlig vil de bare gerne hygge sig og spille, fordi det er sjovt, men gang på gang bliver deres spiloplevelse ødelagt af upassende opførsel fra deres medspillere.

De ødelæggende medspillere kaldes ofte for toxic spillere, da de opfattes som gift for spillet.

Tidligere på ugen talte vi med Josephine Dahl, der havde oplevet sexisme i computerspillet Counter-Strike.

Hun er langt fra et enestående eksempel – og det er langt fra kun kvinder, der oplever det.

Vi har spurgt danskerne om deres oplevelser i online computerspil, og nu fortæller de, hvad de er blevet udsat for eller har udsat andre for. De fleste af dem ønsker at være anonyme.

1

Truet med voldtægt

- Jeg er mand, og jeg er blevet truet med alt fra voldtægt til mord på både mig og min familie i computerspil.

Det er ærgerligt, men sådan er det bare, når man blander alle mulige nationer og personligheder i et (mere eller mindre) anonymt forum. Der vil altid være nogle rådne æg.

Anonym

2

'Du hører kun til i køkkenet'

- Jeg oplever ofte mandschauvinistiske ting, som at jeg kun hører til i køkkenet, og hvis jeg ikke rammer en modstander, får jeg ofte at vide, at jeg ikke hører til i den her verden, fordi jeg er en pige.

Nu har jeg også et billede af mig selv på min profil, og det kan folk også finde på at bruge mod mig, hvis jeg spiller dårligt. Så skriver de kommentarer som: "Du er grim", "Din næse er stor" eller "Du er tyk".

Helle

3

'Føles det lige så godt for dig, som for mig?'

- Jeg møder ofte kvindelige spillere, som bevidst spiller uden mikrofon eller holder sig til en snæver kreds af medspillere på grund af grænseoverskridende opførsel fra mænd.

Selv når jeg spiller med min kæreste, kan hun få adskillige uopfordrede venneanmodninger eller lumske beskeder i ord og skrift, hvis folk har det indtryk, at hun er kvinde - som mand får jeg selv klassiske hate-mails eller snyde-beskyldninger, mens hun i lignende situationer får beskeder somn: ''Føles det lige så godt for dig, som for mig'' eller ''Jeg vil have, du føder mine børn''.

Anonym

4

Dropper sin kvindestemme

- Jeg er en kvinde på 20 år, som selv spiller 'Dota', der også er et holdspil, og jeg kan ikke 'afsløre', at jeg er kvinde uden at få kommentarer omhandlende mit køn og upassende spørgsmål om min civilstatus og mit udseende.

Det gør også, at jeg ikke har lyst til at tale med min egen stemme i spillet, og derfor bruger jeg udelukkende tastaturet, når jeg kommunikerer med andre spillere, hvilket selvfølgelig er mere begrænsende og tager væsentligt længere tid og fokus fra spillet.

Det er en super ærgerlig tendens i langt de fleste computerspil, hvor kvinder generelt er i stort undertal.

Cecilie

5

Spillet lokker det værste frem i folk

- Jeg har næsten spillet 2.500 timer i 'Counter-Strike', og jeg kan med sikkerhed sige, at grænseoverskridende kommentarer er så meget en sædvanlighed i det spilmiljø som at tørre sig i røven efter en tur på toilettet. Spillet lokker det værste frem i de fleste.

Anonym

6

Splittede meninger om kvinder

- Da jeg startede med at spille 'World og Warcraft', var der mange, som reagerede på, at jeg var en pige, når jeg snakkede over diverse snakkeprogrammer.

Jeg kunne dog godt lide den ekstra opmærksomhed, for i 'World of Warcraft' er langt de fleste reaktioner positive. Mænd er utroligt gavmilde og hjælpsomme, når man er en kvinde i et spil af den genre.

Men når man snakker om 'Counter-Strike', så er det en helt anden snak. Der er meget splittede meninger om kvinder.

Anonym

7

Har selv været 'toxic' mod andre

- Det er ikke urealistisk at antage, at alle har prøvet at blive kaldt alt muligt mærkeligt i onlinespil. Det er uundgåeligt, når alle er anonyme. Så ja, jeg har i den grad været 'toxic' mod andre spillere og prøvet selv samme. Det er sket på tværs af alle spilformer og platforme.

Jeg fortryder sjældent, da det er mennesker, jeg aldrig kommer til at møde i virkeligheden alligevel. Der er et helt bestemt regelsæt, der tager over, når man spiller mod andre i bestemte spil.

Folk kan være voldsomt grimme i munden, hvis man begår fejl og alt fra sexisme, racisme til homofobi og andet er helt er normalt at se i chatten, hvis man lige har jordet et andet hold i en runde. Man bliver immun for den slags.

Anonym

8

Spiller som kvinde - men er en dreng

- Jeg har altid været en kvindelig karakter i onlinespil, selvom jeg faktisk er en dreng, fordi de kvindelige karakterer ofte bare er pænere.

Men jeg har også mistet mange personer, jeg godt har kunnet lide, fordi jeg blev nødt til at skære dem fra, hvis de gav udtryk for at være forelskede, og jeg har også modtaget mange uønskede dick-pics og andet.

Tobias

9

Venner er racistiske

- Mine venner skriver ofte racistiske og sexistiske kommentarer, når vi spiller med andre mennesker. De skriver dem normalt bare for sjov, men de lader ikke til at have en grænse.

Anonym

10

"Pik, penis og pussy"

- Indledningsvis vil jeg sige, at jeg er 35 år og mand. Og ja: jeg har oplevet det, man nok vil kalde "upassende opførsel".

Jeg har oplevet folk på tværs af landegrænser, der rotter sig sammen efter geopolitik, jeg har prøvet at blive udsat for uønskede seksuelle tilnærmelser, og jeg har oplevet, hvad jeg formoder er drenge på 12-13 år, der ødelægger spillet ved at sidde og skrige ordene "pik", "penis" og "pussy" ind i mikrofonerne, så lyden ødelægges for alle.

Thomas

11

Piger skal være bedre end drenge

- De fleste behandler mig, som om jeg intet ved om spillet i det øjeblik, de hører min kvindelige stemme. Egentlig vil jeg bare gerne behandles på lige fod med de drenge, der spiller samme spil som mig.

Jeg ved godt, jeg måske ikke er den bedste i verden til spillet, men det er som om, at man som pige skal være langt bedre for ikke at blive kaldt vildt grimme ting.

Line

12

Ville aldrig sige det i virkeligheden

- Jeg fanger mig selv i tit at bruge et sprog, jeg aldrig ville kunne få ud af min mund i en offentlig sammenhæng.

Det forgår dog kun i chatten, for når der bliver kommunikeret via mikrofon, synes jeg, det bliver lidt for personligt, og der holder jeg normalt en ordenligt tone.

Men 'Counter-Strike' især har et kæmpe problem med det som hedder "toxic" spillere, som har til deres primære opgave at være uforskammet og prøve at gøre sin medspiller så sur som muligt.

Rasmus