Danskere om boykot af streaming-gigant: 'Vi skal ikke være bange for at gå på arbejde'

En stigning i antallet af hadefulde kommentarer har skabt boykot-kampagnen #ADayOffTwitch.

'Fortnite' er i øjeblikket det mest streamede spil på livestreamplatformen Twitch. (© Epic Games)

Twitch går i sort.

Det er i hvert fald målet for den gruppe af indholdsskabere på livestreamingplatformen, der har startet demonstrationen #ADayOffTwitch.

De opfordrer nemlig alle indholdsskabere til at lade være med at streame og chatte på platformen Twitch 1. september.

Platformen, der bruges til at livestreame alt fra gaming til omdiskuterede, letpåklædte kvinder i hot tubs.

Kampagnen udspringer af de massive mængder af hadefulde beskeder fra trolls, som særligt marginaliserede streamere – herunder især LGBT+-personer eller folk med anden hudfarve end hvid – på platformen oversvømmes af.

En tendens, som danske streamere også kender til.

Problemet skal løses i fællesskab

- Jeg oplevede mit første hate raid i går, fortæller 28-årige Sabine, der også går under navnet SuperPinkyKitty på Twitch, hvor hun streamer til 9.500 følgere.

- Det er ikke sjovt at få en masse hadefulde kommentarer i chatten, for som streamer bliver man påvirket af det.

Derfor har hun af samme grund opfordret sine egne følgere til at ignorere hadefulde kommentarer, hvis de dukker op i chatten.

- Det kan virkeligt vende stemningen på en stream, så derfor er det vigtigt, at man ikke lader sig distrahere af det.

Sabine har i øvrigt nogle tips til andre streamere, der gerne vil undgå de hadefulde angreb i chatten: - Hvis man bruger chat-kommandoen /uniquechat, så starter en kodning i chatten, der forhindrer at et ord kan overspamme chatten. Og da angrebene også kan foregå, mens du er offline, tipper hun desuden om at sætte chatten i "emote Only"-mode, når man går offline. (Foto: © Allan Hansen, DR)

Hun har dog ikke selv tænkt sig at slukke for skærmen og holde fri fra Twitch. Men det er ikke, fordi hun ikke støtter sagen, forklarer hun:

- Jeg har et planlagt et velgørenhedsprojekt med nogle andre streamere for Danske Hospitalsklovne, der starter i dag, så vi kan ikke lade være med at streame. Ellers havde jeg gjort det.

Men hun påpeger også, at hun ikke tror, at det er løsningen på selve problemet.

- Jeg synes, det er vigtigere, at vi i fællesskab løser problemerne sammen med Twitch. At vi kommer med løsningsforslag til den platform, som vi elsker.

Selvom hun personligt har stor tillid til, at Twitch nok skal få styr på de problematiske hate raids, synes hun dog også, at de har været foruroligende stille omkring problematikken.

- Jeg tror ikke på, at de ikke prøver at gøre noget ved problemet. Men den manglende kommunikation er da lidt bekymrende.

Twitch har tirsdag udtalt til mediet Verge, at "vi støtter vores streamers ret til at udtrykke sig og til at gøre opmærksom på problemer på tværs af vores platform. Ingen burde opleve ondskabsfulde og hadefulde angreb baseret på hvem de er, eller hvad de står for."

De gentager desuden deres udmelding fra 11. august, hvor de fortalte, at de arbejdede på flere forskellige forbedringer af platformen.

Forbedringer, der altså blandt andet skal komme hate raids til livs. Og gerne hurtigt, hvis det står til blandt andre Sabine.

For risikoen for, at ens chat fyldes med racistiske, krænkende eller generelt hadefulde kommentarer, betyder, at man som indholdsskaber på platformen "mister sin passion" for at streame, mener hun.

- Man skal kunne glæde sig til at have en sjov oplevelse på streamen og ikke tænke ”åh, jeg håber ikke, det går galt i dag”. Det er jo en arbejdsplads for os, og vi skal ikke være bange for at gå på arbejde.

Et spørgsmål om solidaritet..?

Det samme mener den 24-årige streamer og radiovært Marie Watson. Hun har dog, modsat Sabine, valgt ikke at streame til sine 110.000 følgere på Twitch.

Heller ikke under optagelserne af radioprogrammet 'GameBoys' på LOUD, hvor der ellers normal livestreames på Twitch fra radiostudiet undervejs.

- Jeg synes, det er vigtigt at støtte op, for uanset hvor i verden vi sidder, så er vi hinandens kolleger, siger hun om de mindre, amerikanske indholdsskabere, der har startet kampagnen.

At #ADAyOffTwitch er et opråb fra mindre streamere, synes hun desuden er stærkt.

- Det er et mega fedt initiativ fra en række mindre streamere, der har sat sig for at gøre noget ved problemet. Det burde flere større streamere også gøre – for når man har en stemme, handler det også om at udnytte den, mener hun.

Indtil videre har det dog hovedsageligt været den store, amerikanske streamer Asmongold, der har udnyttet sin stemme i sagen. Men ikke for at støtte kampagnen.

- Ingen giver en fuck for, at I er offline en dag. For ingen ved, hvem I er, var hans mindre opløftende budskab til de mindre streamere bag #ADayOffTwitch under en livestream.

Det ville kræve, at de helt store streamere støttede op om sagen, mente han. Og han havde ingen interesse i at være den første af de store streamere, der meldte sig under fanen, gjorde han det klart.

Marie Watson er både streamer, gamer, radiovært og youtuber og mener at det er vigtig at støtte tiltag som #ADayOffTwitch for at vise solidaritet med de Twitch-kolleger, der særligt udsatte for eksempelvis hadefulde kommenaterer. (© DR)

Ikke et dansk problem

En anden af Danmarks store streamere 20-årige Jacob 'jaxstyle' Krull ser heller ikke nogen grund til at deltage i kampagnen.

- Jeg har ikke rigtig forholdt mig til #ADayOffTwtich, fordi jeg føler, det er en amerikansk kampagne. Især fordi problemet med hate raids ikke er et problem, jeg har oplevet.

- Jeg kan sagtens se pointen i at lave et fælles opråb, men jeg ser ikke hate raids som et dansk problem, tilføjer han.

Derfor kan hans 189.000 følgere altså stadig følge med på hans stream. Medmindre de, som kampagnen opfordrer til, støtter op om sagen ved netop ikke at se streams eller deltage i chats.

Youtuber, gamer og Twitch-streamer Jacob 'jaxstyle' Krull kommer ikke til at slukke for sin stream i dag, fortæller han til dr.dk. Fordi han ikke ser problemet med hate raids som et stort problem for danske Twitch-streamere. (Foto: © René Schütze, (c) Ritzau Scanpix)