'Den har haft en enorm betydning': Sådan blev PlayStation 2 verdens mest populære konsol

Det er ikke en tilfældighed, at Sonys PlayStation 2 blev en megasucces.

PlayStation 2-konsollen er den bedst sælgende konsol nogensinde. Sonys konsol, der udkom i 2000, har solgt over 150 millioner eksemplarer på verdensplan. (© SONY)

I den sidste halvdel af 90'erne havde min trofaste PlayStation været på hårdt arbejde.

Den var en fast del af min hverdag, og jeg havde brugt mange timer foran skærmen, med et solidt greb om controlleren. Da 2000 meldte sin ankomst, var der især én ting, jeg ventede på - PlayStation 2, eller bare PS2.

Jeg var 14 år og havde sparet op i flere måneder. Jeg havde påtaget mig ekstra pligter i hjemmet, så jeg kunne tjene flere lommepenge, og i weekenderne kørte jeg med brochurer for et lokalt sommerhusudlejningsfirma.

Til min fødselsdag havde jeg nærmest frabedt mig gaver, så jeg i stedet kunne få kontanter. Alle metoder blev taget i brug, for konsollen havde en pris, som normalt var langt uden for min rækkevidde.

Jeg havde forudbestilt konsollen, for jeg ville være en af de første, som fik fingrene i den. En dag, da jeg kom hjem fra skole, kom der et opkald ind på min gamle Alcatel-mobiltelefon. Da jeg tog telefonen, lød en stille stemme:

"Din maskine er kommet. Du kan hente den i dag."

Det allerførste spil

Jeg var så spændt, at min mave gjorde ondt.

Jeg fik overtalt min far til at køre mig hen til butikken, for jeg kunne ikke vente mere. Inde i butikken kom jeg dog lidt i krise. Jeg havde sparet penge nok op til konsollen samt ét spil - men jeg anede ikke, hvilket spil jeg skulle købe.

Til PlayStation 2 skulle man erhverve sig et memorycard. Ellers var det ikke muligt at gemme fremskridt i spillene. (© wikimedia)

Konsollen var helt ny, og jeg havde absolut ingen viden om, hvilke spil der var gode. Jeg havde desuden ikke penge nok til et 8MB memorycard, som var påkrævet for at kunne gemme sit spil og spille videre fra, hvor man var kommet til.

Jeg endte med at købe spillet 'Orphen: Scion of Sorcery', fordi jeg syntes, spillets æske så sej ud. Det viste sig at være et helt forfærdeligt spil, og et memorycard var 100 procent nødvendigt for at få glæde af spillet. Så lærte jeg det.

Jeg købte 'Orphen: Scion of Sorcery' som mit første spil til PlayStation 2. Det skulle jeg ikke have gjort. (© Activision)

Den mest solgte konsol nogensinde

PlayStation 2-konsollen blev hurtigt meget populær.

I sin levetid så den flere forskellige konkurrenter som for eksempel Microsofts første Xbox, Segas Dreamcast og Nintendos Gamecube. Men ingen af dem formåede at blive lige så populære som PlayStation 2. Nogle af grundene hertil skal måske findes i de funktioner, som konsollen havde.

For det første var den bagudkompatibel. Det betød, at man kunne spille alle sine PlayStation 1 spil på den, hvilket var et kæmpe plus for sådan en som mig.

Herudover havde den et dvd-drev, så man også kunne se dvd-film på den. Dette gjorde den meget attraktiv, da VHS-båndenes storhedstid så småt var ved at være ovre.

Den kunne noget, som ingen anden konsol kunne på det tidspunkt: Appellere til både gamere og non-gamere.En bedrift, som konsolproducenter forsøger at genskabe den dag i dag.

Spørger man Thomas Bense, chefredaktør på spilmediet Pixel.tv, var PlayStation 2 med til at gøre gaming mainstream:

- Gaming gik fra at være forbeholdt børn og nørder til at være cool. Det blev pludselig hvermandseje. PlayStation 2 var den "seje" konsol, der leverede både indhold og muligheder, som hele familien kunne se en fordel i, siger han og fortsætter:

- Sonys hårde arbejde med konsollen gjorde, at en stor målgruppe fik øjnene op for gaming, og hvordan én maskine kunne dække flere behov som for eksempel film, musik og spil. Det blev til hele familiens medieenhed.

På verdensplan er der solgt mere 150 millioner PlayStation 2-konsoller de sidste 20 år. Det er mere end nogen anden konsol - nogensinde. Hvis du var barn eller teenager i 00'erne, har du med stor sandsynlighed spillet på en PlayStation 2 på et eller andet tidspunkt.

De mange fantastiske spil

Selvom PlayStation 2 kunne en masse nye ting, var det ikke kun maskinen selv, der var afgørende for dens succes. Spillene havde også afgørende betydning, og mange af de spil, som fandtes til PlayStation 2, har stadig et liv i dag.

Det brutale og ultra-voldelige 'God of War' havde sin begyndelse på PS2. Spilserien er stadig aktuel, og i 2018 udkom 'God of War' til PlayStation 4. Et spil, der blev hyldet for sin uhørt høje kvalitet. (© Sony/Santa Monica)

Eksempelvis startede 'God of War'-serien på PlayStation 2, og første gang 'GTA' kunne opleves i 3D, var PlayStation 2 også med. Hvem har ikke spillet 'Tekken 3' med vennerne, været på makabre vandreture i 'Silent Hill 2' eller fyret den af i underholdnings- og quizbaserede spil som 'Guitar Hero', 'Buzz' eller 'Singstar'? Måske taget et smut til 'San Andreas'? Det hele kunne lade sig gøre på PlayStation 2.

Thomas Bense har igennem sit arbejde fulgt spilbranchen i mange år, og han husker også mange af de populære spilserier, som kom til PlayStation 2:

- For mange står 'GTA', 'God of War' og 'Metal Gear' som nogle af de stærkeste spilserier, der blev udgivet til PlayStation 2. Vi må ikke glemme, at PlayStation også var kongen af ræs med 'Gran Turismo', og at de præsenterede os for en masse søde spilfigurer som 'Jak & Daxter' eller 'Rachet & Clank', og mange spillede også 'Crash Bandicoot' på PlayStation 2.

'Crash Bandicoot'-spillene var også yderst populære på PS2. Her ses karakteren Coco Bandicoot fra spillene. (© Sony Computer Entertainment)

- Man kan sige, at Rockstar Games for alvor fik deres gennembrud på PlayStation 2. Det er det firma, der står bag 'Grand Theft Auto', men de introducerede os også for spil som 'Bully' og 'Manhunt' - grænsesøgende spil, hvilket egentlig meget godt understøttede budskabet om, at PlayStation 2 var den "seje" konsol, lyder det fra Thomas Bense.

Enormt populær i Danmark

I Danmark er vi glade for PlayStation. Meget glade.

Sådan er det faktisk i hele Europa, hvor Sony har et solidt greb om markedet i forhold til andre konsoller. Sådan har det været, nærmest siden PlayStation 2 kom på markedet.

Thomas Bense tror, at Sony kan takke PlayStation 2 for meget af den succes, som de har i dag:

- De fik lagt fundamentet med PlayStation 2. Det handler jo alt sammen om, hvem der laver det bedste indhold, og hvem der har brugerbasen. Det er for eksempel ikke sjovt at spille 'FIFA' på Xbox, hvis alle dine venner bruger en PlayStation, fortæller han og hentyder til, at mange vælger konsol ud fra, hvilken en deres venner har.

- Den har haft en enorm betydning. Eftersom det er den mest solgte spillekonsol gennem tiden, har den jo introduceret mange mennesker for gaming, og mange af dem, der gamer i dag, startede på en PlayStation 2.

Min personlige favorit

Der var rigtig mange gode spil til PlayStation 2, og jeg har mange gode minder, som jeg kan tænke tilbage på med et smil.

Et af de spil, jeg husker allerbedst, er 'Kingdom Hearts'. Det blev lavet af Disney og Square (i dag Square Enix), og blandede Disney-karakterer som Anders And og Fedtmule med karakterer fra 'Final Fantasy'-spilserien.

For mig var det en helt ny måde måde at opleve Disney-universet, som havde fyldt meget i min barndom, og samtidig et forfriskende take på 'Final Fantasy', som jeg også havde en stor passion for. For mig er 'Kingdom Hearts' den mest skelsættende PlayStation 2-oplevelse, jeg har haft.

I mere end 20 år har 'Kingdom Hearts'-spilserien blandet figurerne fra Disney- og 'Final Fantasy'-universet. (© Square Enix/Disney)

Den kære konsol har fulgt mig længe. Den var på mit teenageværelse, kom med på efterskolen, og den var også i brug, da jeg flyttede hjemmefra som 18-årig. Jeg har den stadig stående på hylden, sammen med sine "søskende". Nu glæder jeg mig, til den næste PlayStation kommer, så vi kan få en "familieforøgelse".