'Den ligner Trump Tower': Her er designerens dom over de nye konsoller

De nye PlayStation og Xbox er meget mere end grafik og hastighed. Vi har bedt en designer fælde dom over deres udseende.

Sådan ser Xbox Series S og X ud. De minder, blandt andet, om Trump Tower, mener dansk designer. (© Microsoft)

Selvom der går en måned endnu, før du kan stå med din nye PlayStation 5 eller Xbox i hænderne, koger nettet allerede over med forventninger til de nye konsoller.

En video, hvori den nye PlayStation 5 bliver skilt ad, er blevet set mere end seks millioner gange på blot to døgn, og der bliver allerede talt flittigt om de nye konsollers ydeevne, hastighed og grafiske formåen.

Men hvad med ting som farver, udformning og de kraftfulde maskiners generelle æstetik?

Disse emner er mindst lige så vigtige, når man bringer ny teknologi ind i huset, mener Lars Hoff-Lund, der er designer og ansvarlig for uddannelsen i kommunikationsdesign på Designskolen Kolding.

- Med al den teknologi, vi får ind i vores hjem og vores biler, bliver der også et behov for, at det ikke ligner teknologi, men at det indgår som en del af den stil, vi indretter os med, forklarer designeren.

- Før var performance og teknologi i højsædet. I dag er det visuelle mindst lige så vigtigt, så produkterne er til at holde ud at være sammen med. Det må gerne være stilfuldt, så folk kan nikke anerkendende, når man har en Sonos-højtaler eller en spritny konsol stående, men bortset fra det skal teknologien ikke larme i dag.

Ny PlayStation minder om stormtroopers fra 'Star Wars'

Derfor er det også nærliggende at se nærmere på de nyeste skud på den gamingmæssige stamme ud fra en rent æstetisk betragtning.

Så vi har taget en snak med Lars Hoff-Lund om henholdsvis PlayStation 5 og den nye Xbox-serie, Series X og Series S.

Den nye PlayStation er hvid med en sort kerne og et blåt lys, der titter frem fra maskinens indre. Den kommer både i en version med og uden drev, så man selv kan vælge, om man vil investere i fysiske spil eller spille 100 procent online.

Den kommende PlayStation 5 kommer i to udgaver. Med og uden diskdrev. Her ses versionen med drevet, der er placeret til højre på konsollen. (© Sony Computer Entertainment)

Lars Hoff-Lund kalder konsollen for "fremtidsagtig" i sit udtryk.

- PlayStation 5 er overvejende hvid og har fuldstændig forladt det kasseagtige og firkantede udseende. Den er nærmest påtaget futuristisk og ser meget fremtidsagtig ud. Den kammer næsten over og bliver en parodi på sig selv med det blå lys, der er en teknisk dims uden funktion. Det trækker virkelig meget ned i min optik, lyder vurderingen fra designeren.

- Man fornemmer en indestængt kraft i PlayStation 5, der er ved at bryde ud fra det sorte inde i midten. Det får mig til at tænke på stormtroopers fra 'Star Wars', hvor man også arbejdede med kontrasterne mellem hvid og sort. Den er virkelig skulpturel og spændende i sit design. Den minder næsten om en plante, der er ved at bryde op gennem asfalten.

Xbox ligner Sarumans tårn i 'Ringenes Herre'

Den nye Xbox-generation kommer også i to forskellige versioner, men i modsætning til PlayStation-modellerne er de to Xbox-konsoller helt unikke med hver deres design.

Den ene er helt sort og har også et fysisk drev, mens den anden er hvid, 60 procent mindre end den sorte og kun giver mulighed for at spille online.

Lars Hoff-Lund sammenligner den hvide Xbox Series S-models udseende med det, vi kender fra moderne, digitale højttalere.

- Visuelt er den så stilfærdig, at jeg tænker, den kan stå fremme i stuen uden at skræmme hverken kæreste eller forældre væk. Den gør ikke meget væsen af sig. Nogle ville måske ligefrem kalde den elegant. Man kan ikke se, at det i virkeligheden er en stor, stærk maskine. Den er meget underspillet i sit udtryk.

Den spritnye generation af Xbox-konsoller: Til venstre den kompakte, hvide Xbox Series S. Til højre "monstret" Xbox Series X. (© Microsoft)

Det underspillede går derimod ikke igen hos storebroren, den sorte Xbox Series X.

- Xbox Series X har et klassisk sort design og ser meget maskulin og drengerøvsagtig ud på den gammeldags måde. Den viser magt og styrke i en meget kondenseret form. Den ligner lidt Trump Tower eller Sarumans tårn i 'Ringenes Herre', siger Lars Hoff-Lund.

- Her kan man virkelig se, at det er et monster af en maskine, man har fået, og den skal nok appellere til rigtig mange gamere.

'PlayStation 5 er mest spændende'

Han kritiserer dog Microsoft, der står bag de nye Xbox-modeller, for ikke at være særligt modige i udformningen af de nye konsoller.

- I designverdenen er der et begreb, der hedder tidløst design og det er jeg virkelig træt af, for det betyder grundlæggende, at det bare er lidt kedeligt. Men det er egentlig den vej, Microsoft er gået. De har valgt noget, der ikke provokerer og skræmmer. Xbox udmærker sig ved at være nærmest ikke-designet i sit udtryk.

Sony, der står bag PlayStation, har været mere modige, mener designeren.

- De vover lidt mere. Det gør de med risiko for, at man over tid kan blive træt af den, fordi designet larmer lidt mere. Jeg synes, PlayStation 5 er mest spændende og nytænkende, men det kan godt være, vi om tre år tænker: "Det er so last year".

Det er altså ganske forskellige æstetiske udtryk, man inviterer ind i sit hjem, alt efter om man investerer sine penge i en ny PlayStation eller Xbox. Men det er næppe designet alene, der afgør, hvad allerede eksisterende gamere køber, pointerer Lars Hoff-Lund.

- Både Xbox og PlayStation har allerede veletablerede fanskarer, så der er nok mange, der vælger den konsol, de plejer – uanset hvordan designet måtte se ud.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk