'Det er afskyeligt og krænkende': 2.000 medarbejdere langer ud efter skandaleramt spilfirma

Spilfirmaet Activision Blizzard blev i sidste uge sagsøgt af staten Californien.

Spilvirksomheden bag populære spil som 'World of Warcraft' bliver beskyldt for grænseoverskridende arbejdsforhold. De kalder selv mange af beskyldningerne for usande. (© Blizzard)

Sagen om det verdenskendte spilfirma Activision Blizzard har fået endnu et kapitel.

Det hele startede i sidste uge, hvor den amerikanske stat Californien valgte at sagsøge Activision Blizzard, der står bag spil som 'World of Warcraft', 'Diablo' og 'Call of Duty', for at have en kultur med "konstant seksuel chikane" og kønsbaseret forskelsbehandling.

Da søgsmålet blev offentligt kendt, stod en lang række nuværende og tidligere kvindelige ansatte frem og bekræftede beskyldningerne.

Men den øverste ledelse i det verdenskendte spilfirma tog indledningsvis ikke særligt godt imod søgsmålet fra staten Californien, som har været to år undervejs.

Søgsmålet, og de dertilhørende anklager, blev af Activision Blizzard blandt andet kaldt "forvrængede" og "falske".

De bemærkninger er dog faldet rigtig mange af spilfirmaets ansatte for brystet.

Faktisk så meget, at over 2.000 nuværende og tidligere ansatte har skrevet under på, at de finder ledelsens udtalelser for "afskyelige og krænkende."

Det skriver spilmediet Kotaku.

I erklæringen fra de mange ansatte står der, at Activision Blizzards modsvar til anklagerne om sexisme og seksuel chikane har "skadet vores kamp for lighed både i og udenfor spilindustrien", og at udtalelserne "kaster tvivl om ledelsens evne til at holde overfaldsmændene ansvarlige for deres handlinger."

Det første 'World of Warcraft'-spil udkom i 2004. Siden da er der kommet en stor håndfuld udvidelsespakker til spillet, der stadig har masser af online-spillere. (© Activision Blizzard)

- Vi vil ikke bringes til tavshed, vi vil ikke se til fra sidelinjen, og vi giver ikke op, før den virksomhed, vi elsker, er en arbejdsplads, som vi kan føle stolthed over at være en del af, står der i erklæringen.

De mere end 2.000 underskrivere kræver også, at Activision Blizzard kommer med en udmelding, som "vedkender alvoren af anklagerne og udtrykker medfølelse for ofre af seksuel chikane og overfald".

Seksuelle kommentarer og uønsket fysisk berøring

Søgsmålet fra staten Californien mod Activision Blizzard blev ledsaget af et 29 sider langt anklageskrift, hvor listen over beskyldningerne mod spilfirmaet er lang.

Kvindelige ansatte sammenlignede nærmest enstemmigt arbejdspladsen med et "frat house" og fortalte om mandlige kollegaer, der både drak i arbejdstiden og ofte kom stolt på kontoret med tømmermænd.

Seksuelle kommentarer henover computerskærmene, uønsket fysisk berøring og andre former for chikane var - ifølge anklagerne - heller ikke unormalt på en arbejdsdag, hvis man var kvinde.

Og under anklagerne om chikane på arbejdspladsen pegede kvinderne også på en mere generel og strukturel forskelsbehandling af mænd og kvinder.

Det inkluderede fravælgelse af kvinder med begrundelsen, at "hun måske kunne blive gravid", og kvinderne blev generelt betalt betydelig mindre end deres mandlige kollegaer.

De mange anklager og beskyldninger fra kvindelige medarbejdere i Activision Blizzard, har også fået medstifteren af Blizzard, Mike Morhaime, til at kommentere sagen.

Mike Morhaime, der i 1991 var med til at stifte spilfirmaet, udtalte, at han var chokeret og skamfuld over anklagerne rettet mod sit gamle firma.

- Jeg har læst den fulde anklage mod Activision Blizzard og mange af de andre historier. Det er meget chokerende og svært at læse. Jeg er skamfuld. Det føles som om, at alt, hvad jeg har stået for, er blevet vasket væk. Hvad der dog er værre og endnu mere vigtigt er, at mennesker har lidt skade, og at nogle kvinder har haft forfærdelige oplevelser.

- Jeg var hos Blizzard i 28 år. I den tid prøvede jeg på at skabe et miljø, der var sikkert og velkomment for folk med alle køn og baggrunde. Jeg vidste godt, at det ikke var perfekt, men vi var åbenlyst langt væk fra målet, skriver han.

Vil have vicepræsident til at fratræde

Den interne uro hos Activision Blizzard, der er opstået efter de indledende afvisninger af anklagerne, har efterfølgende ført til, at flere topfolk i spilfirmaet nu siger, at de tager anklagerne alvorligt.

Flere fans af Activision Blizzards udgivelser er rystede og skriver, at de i fremtiden har tænkt sig at boykotte spil som 'Call of Duty', som firmaet står bag. (© Activision Blizzard)

Det gælder blandt andre Blizzard Entertainments nuværende direktør, J. Allen Brack, som har sendt en email til de ansatte, hvor han adresserer de eksplosive anklager.

- Det kræver mod at stå frem, og alle anklager vil blive undersøgt af interne og – når det er nødvendigt – eksterne efterforskere. Vi tager alle anklager meget seriøst. De kan fremsiges uden nogen frygt for hævn, og ofte vil jeg selv tage mig af anklagerne sammen med de andre ledere.

Men Activisions vicepræsident Frances Townsend holder stædigt fast i, at anklagerne i søgsmålet fra staten Californien er "forvrængede og forkerte", skriver Polygon.

De ord skulle være blevet sendt i en email til de ansatte i fredags, og derfor opfordrer underskriverne af erklæringen Fran Townsend til at træde tilbage.

Activision Blizzard har endnu ikke kommenteret erklæringen fra de mere end 2.000 medarbejdere.

Facebook
Twitter