'Det er fuldstændig som at være på et syretrip': Længe ventet spil blæser anmelderne bagover

Anmelderne er ellevilde med 'Psychonauts 2', der netop er udkommet.

I spillet 'Psychonauts 2' er man karakteren Razputin "Raz" Aquato, der har stærke psykiske kræfter. (© Double Fine Productions)

16 år er lang tid at vente.

Specielt hvis det er på opfølgeren til et spil, som man bare have fingrene i.

Men nu er ventetiden forbi for de mange fans, der har set frem til 'Psychonauts 2', som udkommer i dag, onsdag.

Én af dem er Anders Fischer, der er spilanmelder på GameReactor, som netop har gennemspillet og anmeldt det.

Han er mere end begejstret for spillet og er ikke bleg for at betegne det som ét af årets allerstærkeste titler.

Han giver det tilmed topkarakteren ti ud af ti.

- Det ser fantastisk ud, kører glat og er fyldt med hjerte. Det tackler emnet mental sundhed med både humor og varme, forklarer han.

Ryd op i traumerne

I 'Psychonauts 2' spiller man som drengen Raz, der, som spiltitlen måske antyder, er en såkaldt "psychonaut".

Det betyder, at han med sine psykiske kræfter kan ændre på virkeligheden ved hjælp af tankens kraft og endda besøge andre karakterers bevidsthed som en anden astronaut på opdagelse i det ydre rum.

Og det er så herinde – i hovedet på andre – at en stor del af spillet finder sted.

Anders Fischer forklarer i sin anmeldelse, at spillet handler om at hjælpe andre ved at besejre deres indre dæmoner og "rydde op" i deres traumer og problemer.

- Det er fuldstændig som at være på et syretrip, og alt er lidt absurd i form og udtryk. Samtidig foregår det i en verden, man har lyst til at lege i og udforske, da det vækker ens indre barn, siger han til dr.dk.

I 'Psychonaut 2' er en skurk ikke bare en skurk. I stedet kæmper man mod de dæmoner, der kan være dybt i sindet. (© Double Fine Productions)

Det første spil i 'Psychonaut'-serien har mere eller mindre opnået kultstatus i dag, mener Anders Fischer, og manden bag er spiludvikler og grundlægger af Double Fine Productions, Tim Schafer, der er kendt for både sin humor og historiefortælling.

Det kommer blandt andet til udtryk i spillene 'Full Throttle', 'Grim Fandango' og 'The Secret of Monkey Island', som han har været med til at designe.

- Han er en auteur (person, som udøver sin profession med originalitet og en stærkt personlig stil) og fuldstændig essentiel for de her spil, som ikke havde været de samme uden ham ved roret. Det er fantastisk at opleve en så kreativ drivkraft som ham, siger Anders Fischer.

Et spil med meget på hjerte

Også de store internationale anmeldere er begejstrede for 'Psychonauts 2'.

Twitterprofilen Nibel, der skriver om gaming-nyheder og har næsten 300.000 følgere, har samlet en oversigt over, hvordan spillet er blevet modtaget af nogle af de største spilmedier.

Som opslaget viser, har spillet fået tæt på topkarakterer af de fleste, hvor GameSpot eksempelvis giver det ni ud af ti, og IGN giver det otte ud af ti.

Zack Zwiesen, der er journalist på netmediet Kotaku, forklarer i sin anmeldelse, at spillet udforsker de smertefulde og vidunderlige kompleksiteter, vi alle sammen bærer rundt på inde i vores hoveder, og at det både er sjovt og dramatisk.

Faktisk fældede han selv en tåre hen imod slutningen af spillet.

- Spillet handler ikke om at skyde de store bosser ned og juble over deres døde kroppe. Det handler om at forstå, at selv de største røvhuller stadig er personer, der måske dybt inde bare har brug for noget hjælp.

- I 2021 er det nemt at udpege folk som modbydelige og onde. En flok fortabte sjæle, der ikke er værd at redde. Men 'Psychonauts 2' fortæller en anden historie om, at alle kan ændre sig, skriver Zack Zwiesen i sin anmeldelse.

Også Ewan Wilson, der er journalist på netmediet Polygon, er begejstret for spillet, som han mener behændigt behandler et komplekst mix af mørke emner.

- Om du har ventet på spillet i 15 år eller har lyst til at besøge universet for første gang, så kan du trygt stole på, at det her er et af de mest fantasifulde platformspil på markedet, skriver han.

Lang tid undervejs

'Psychonauts 2' blev for første gang rigtig omtalt i 2015, hvor Tim Schafer fortalte, at det ville blive finanseret gennem crowdfunding.

Det blev dog udskudt et hav af gange, men udviklingen tog for alvor fart i 2019, da Microsoft gennem deres Xbox Game Studios købte Double Fine Productions og alle dets titler.

Anders Fischer sætter stor pris på den fantastiske verden, som Double Fine Productions har skabt i 'Physchonaut 2', der byder på et væld af absurde karakterer.

- Microsoft er i gang med at positionere sig rigtig godt på spilmarkedet. Et er, at de har købt en mastodont som Bethesda, men når de også i fremtiden kan soloudgive titler fra Double Fine Production har de lidt ekstra kreative strenge at spille på, forklarer Anders Fischer.

Derfor anbefaler han også alle at spille 'Psychonauts 2'.

- Selvom du ikke normalt er gamer, vil du helt sikkert synes, at det her spil er sjovt. Det er en fantastisk verden med lidt "Tim Burton"-vibe over sig. Det er grundlæggende bare et rigtig godt spil, siger Anders Fischer.

'Psychonauts 2' udkommer til Xbox Series X, S og One, pc samt PlayStation 4 og 5.

FacebookTwitter