'Det er helt grotesk, hvad der sker': Nu trækker spilgigant hypet spil tilbage

Problemerne med 'Cyberpunk 2077' er så massive, at Sony har valgt helt at fjerne spillet fra PlayStation Store.

- Det er helt grotesk, hvad der sker med det spil, lyder det fra Palle Havshøi-Jensen, der er chefredaktør for PlayStation-mediet PSLife.dk. (© CD Projekt Red)

Det er det absolut mest imødesete spil i år. Nu er det også snart det absolut mest skandaleramte.

'Cyberpunk 2077' har været otte år undervejs og hypen var massiv, da spillet endelig udkom i sidste uge.

Men ak, glæden blev kort for spilfirmaet CD Projekt Red, der står bag det dystopiske action-rollespil.

Først blev spillet beskyldt for at give epileptiske anfald.

Så blev det beskyldt for at være fyldt med fejl.

Dernæst kom så meldingen om, at man kunne få pengene tilbage, hvis man havde købt spillet, ligesom spiludviklerne undskyldte for at have undervurderet spillets mange fejl.

Nu slår Sony så endnu et søm i det skandaleramte spils ligkiste. De har nemlig meddelt, at man helt fjerner spillet fra sin online-butik, PlayStation Store.

- Sony stræber efter at sikre en høj grad af forbrugertilfredshed, og derfor vil vi begynde at tilbyde alle penge tilbage til gamere, der har købt 'Cyberpunk 2077', skriver Sony i en meddelelse og sætter så trumf på:

- Sony vil også fjerne 'Cyberpunk 2077' fra PlayStation Store for nu.

CD Projekt Red, der har udviklet spillet, understreger i et tweet, at tilbagetrækningen fra PlayStation Store dog kun er midlertidig.

- Vi arbejder hårdt for at bringe 'Cyberpunk 2077' tilbage til PlayStation Store så hurtigt som muligt, lyder det blandt andet i tweetet.

'Jeg har ikke oplevet noget lignende'

Palle Havshøi-Jensen, der er chefredaktør for PlayStation-mediet PSLife.dk, tøver ikke med at kalde 'Cyberpunk 2077' for "en hidtil uset fiasko".

- Det er helt grotesk, hvad der sker med det spil. Jeg kan ikke huske, at et spil nogensinde er blevet fjernet fra PlayStation Store på grund af fejl. Der er før blevet fjernet spil før på grund af krænkende indhold eller andet i den dur, men ikke på grund af dårlig kvalitet.

- Jeg har ikke oplevet noget lignende. Det er en massiv farce og en massiv fiasko. Det er 100 procent CD Projekt Red, der har problemet her, for det er dem, der har udviklet det. Sony står for certificeringsprocessen, men det er jo CD Projekt Red, der har skullet lave et godt spil.

Palle Havshøi-Jensen understreger dog, at de polske spiludviklere efter al sandsynlighed er blevet presset til at levere et spil, før det egentlig var klart:

- Der er uden tvivl nogle pengemænd, der har sagt: "Det skal ud nu." Der er masser af advarselslamper, der har lyst undervejs op til lanceringen, men det er alligevel blevet presset igennem. Det er et kongeeksempel på, hvordan det kan gå galt, når pengemænd får for meget at skulle have sagt.

Hypen bag spillet blev ikke ligefrem mindre af, at CD Project Red annoncerede, at 'The Matrix'- og 'John Wick'-stjernen Keanu Reeves var med i spillet. (© CD Projekt Red)

Spilfirma mister troværdighed

I 'Cyberpunk 2077' bliver man kastet ned i 'Night City', der er en dystopisk storby, som trækker på stemning og referencer fra film som 'Blade Runner'. Det er et action-rollespil i en stor, åben verden, og den tog anmeldere da også godt imod.

Spillet ligger lige nu anmeldt til et gennemsnit på 87 ud 100 på Metacritic, der samler anmeldelser. De fleste anmeldere er enige om, at spillet er fantastisk, men også har en række tekniske udfordringer og fejl.

Selvom lanceringen af spillet har været en noget skandaleramt omgang, har det dog ikke betydet, at folk har holdt sig fra at købe spillet.

På spilplatformen Steam slog det således rekorden for, hvor mange spillere der samtidig spiller et single player-spil på platformen. Kort efter 'Cyberpunk 2077's udgivelse var der således 1.003.262 brugere, der samtidig spillede spillet på Steam. Til sammenligning stod 'Fallout 4' for den hidtidige rekord på 472.962 brugere.

Sidenhen har der dog været mange forlydender om, at brugere – især på Playstation 4 og Xbox One – ville have refunderet spillet på grund af de mange fejl og problemer.

'Cyberpunk 2077' er seneste spil fra det polske spilselskab CD Project Red, der havde kæmpe succes med 'The Witcher 3: Wild Hunt', der udkom i 2015 og sidenhen også er blevet til en tv-serie. (© CD Projekt Red)

Hvordan ser fremtiden ud for 'Cyberpunk 2077'?

- Spillet har en god historie og foregår i et fedt univers, men den tekniske del fejler. CD Projekt Red har fået et ordentligt slag på deres troværdighed, men jeg tror, der er mange gamere, der lige gemmer spillet væk en to-tre måneder, og så finder det frem igen, når der er lavet diverse opdateringer og forbedringer til det, lyder vurderingen fra Palle Havshøi-Jensen, der slutter:

- Jeg tror, det nok skal blive fornuftigt på et tidspunkt, men lanceringen – med alle de tekniske fejl og mangler – har godt nok været en uskøn proces.