Det største spil til PlayStation 5 imponerer: 'Det fås nærmest ikke bedre'

'Spider-Man: Miles Morales' er Sonys største lanceringstitel til PlayStation 5. Og det er med god grund.

(© Insomniac Games)

Tænk nu, hvis du en dag rakte ud efter brillerne på natbordet, tog dem på, og alting blev sløret, fordi du pludselig havde fået perfekt syn over natten.

Tænk nu, hvis du tog T-shirten på, og den bulede lidt mere de rigtige steder.

Og tænk nu, hvis du opdagede et mærkeligt edderkoppebid på hånden, der var årsagen til de pludselige superkræfter.

Meeen...

Det er lidt ligesom at vente på uglerne, der skal komme med optagelsesbrevet til Hogwarts, ikke? Nu har vi ventet i over 20 år, siden den første 'Harry Potter'-bog udkom, og der er stadig ikke sket noget som helst.

Men så er det godt, at du kan blive til Spider-Man i det nyeste PlayStation-spil, 'Spider-Man: Miles Morales', der er Sonys største lanceringstitel til PlayStation 5. En lanceringstitel giver en forsmag på, hvad en helt ny konsol kan - men det forventes at blive meget vildere de kommende år.

'Spider-Man: Miles Morales' er en direkte efterfølger til PlayStation 4-succesen 'Spider-Man', der solgte over ti millioner eksemplarer.

Og når jeg siger direkte efterfølger, skal det tages meget bogstaveligt. Historien starter nærmest, hvor det første spil slutter, ligesom de grundlæggende mekanismer i spillet er identiske med 'Spider-Man', der udkom i 2018.

Men det er bestemt ikke en kritik. PlayStation 4-spillet er et af de allerbedste superheltespil, der nogensinde er lavet. Det er så vanvittigt gennemført, og for første gang nogensinde ramte det den perfekte følelse af at svinge sig igennem New York.

Den 'rigtige' Spider-Man er taget på ferie

I det oprindelige 'Spider-Man' fra 2018 indtog Miles Morales en mindre rolle. I korte sekvenser spillede man som ham, og det var med til at drive historien fremad.

Det oprindelige spil sluttede med, at Miles på helt klassisk vis også blev bidt af en edderkop og pludselig hang i loftet med superkræfter.

Det nyeste 'Spider-Man'-spil sætter teenageren Miles Morales i hovedrollen som spillets ubetingede hovedperson. (© Insomniac Games)

Det lagde på alle måder op til en toer. Og det har vi nu fået.

I det nye spil er den oprindelige Spider-Man, Peter Parker, for første gang ikke hovedpersonen. Det er derimod Miles, som vi altså lærte at kende kortvarigt i det første spil. Han træder nu ind på den helt store scene.

Historien i 'Spider-Man: Miles Morales' kommer lidt kluntet og akavet fra start, idet den "rigtige" Spider-Man, Peter Parker, skal på en lang ferie til "Europe", som han siger, og Miles derfor må træde i karakter som New Yorks eneste Spider-Man. Så langt, så godt.

Du er altså alene hjemme.

Og ingen superheltehistorie uden skurke. I denne omgang er anledningen til problemerne et tvivlsomt energiselskab ved navn Roxxon, der har skumle planer med energi-innovation. Planer, der tilsidesætter både deres medarbejderes og New Yorks indbyggeres helbred.

Med andre ord lige en sag for Spider-Man.

Herfra tager historien for alvor fat og indeholder faktisk nogle rigtig fine elementer undervejs. Men lad os være ærlige: Superheltehistorier er ikke altid dem med flest lag.

Jeg synes dog, at 'Spider-Man: Miles Morales' kommer fint omkring dét aspekt med en nuanceret fortælling, som jeg ikke vil spoile i denne artikel. Du skal dog ikke overveje spillet udelukkende for dets historie, der i øvrigt tager mellem otte og ti timer at gennemføre.

Du er Spider-Man

Hvad du til gengæld skal overveje spillet for er følelsen af at være Spider-Man. Det lykkedes det oprindelige spil allerede med i 2018, men 'Spider-Man: Miles Morales' perfektionerer det.

Det føles så uendeligt godt at svinge sig rundt i New Yorks gader som Spider-Man. At hoppe fra de højeste skyskrabere, svinge sig under broerne og generelt bare have den totale bevægelsesfrihed - i alle tænkelige højdemeter.

Følelsen af at være Spider-Man forstærkes yderligere i kampsituationer. I starten er det en stressende omgang knaptrykkeri, men der går ikke længe, før du lærer de rigtige kombinationer. Og det er vigtigt, at du tilegner dig dem. For der er mange fjender, der skal nedkæmpes. Og ofte mange på samme tid.

Miles Morales' store fordel i kampene er, at han har et kraftfuldt stødangreb, der pacificerer fjenderne. (© Insomniac Games)

Det er ikke unormalt, at du har en combo af slag på mellem 40 og 60 kørende, når du svinger dig omkring og slås med bad guys. Udover sine næver og spark har Miles selvfølgelig også en håndfuld gadgets, der kan hjælpe ham i kampen.

Du kan selvfølgelig zippe fjenderne fast til væggen med dit spindelvæv, men du kan for eksempel også tage to-tre fjender ud samtidig med nogle stød-miner, som du kan placere på strategisk rigtige steder undervejs.

Miles' helt store trumfkort i kampene er dog hans stødangreb, som han kan udsætte flere fjender for samtidig. Det er en særlig evne, der skal lades op fra gang til gang, men som er virkelig tilfredsstilende at fyre af, når du er trængt op i en krog.

I hektiske kampe kan du virkelig ramme zonen, hvor du ikke tænker over dit næste move, men bare reagerer på intuition og fornemmelse. Det er utroligt effektfuldt og skyldes et så velpoleret og overbevisende kampsystem, som jeg sjældent har set lige.

En flot debut på PlayStation 5

'Spider-Man: Miles Morales' udkommer både til PlayStation 4 og PlayStation 5. Jeg har testet spillet på PlayStation 5 og hold da op, hvor er det en imponerende flot debut på en ny konsol.

Som tidligere nævnt har du samtlige skyskrabere i New York at boltre dig på. Og ikke nok med, at du kan bevæge dig rundt i 100 meters højde, så er hele byen også tilgængelig på gadeniveau.

Udover sit stødangreb kan Miles Morales også gøre sig usynlig i korte sekvenser. En brugbar evne, når du bliver overrumplet af mange fjender på én gang. (© Insomniac Games)

Du kan vælge at spille 'Spider-Man: Miles Morales' i to forskellige indstillinger. Med allerhøjeste grafikindstillinger og 30 billeder i sekundet eller med nedjusterede grafikindstillinger og 60 billeder i sekundet.

Det, du mister med 60 billeder i sekundet, er primært nedjusteringer på lyssætning, skygger og refleksioner i spillet.

Det er et lidt uvant valg, man bliver sat overfor, når man spiller på PlayStation 5.

Ofte er konsolspillene, modsat PC, meget lige-ud-ad-landevejen og med meget få indstillinger. Her kan du altså vælge, om du vil spille med den bedste grafik eller de fleste billeder i sekundet. Jeg valgte de 60 billeder i sekundet, fordi jeg vægtede helt flydende bevægelser over den rette lyssætning. Det vil jeg også anbefale dig at gøre.

En imponerende omgang action

Der var engang, hvor spil baseret på blockbuster-film eller kendte figurer var direkte elendige.

Sådan er det heldigvis ikke længere.

Nu kan det faktisk lykkes at tage en superhelt, der er opstået i tegneserieverdenen, og lave en spilmatisering af universet. Det er i dén grad lykkedes med 'Spider-Man: Miles Morales'. Det fås nærmest ikke bedre.

Selvom spillet er en lanceringstitel til PlayStation 5, føles det alligevel velpoleret og teknisk overbevisende. Det føles bestemt ikke, som om det er blevet hastet ud af døren for at nå en stram deadline til lanceringsdatoen.

I 'Spider-Man: Miles Morales' kan du låse op for en lang række unikke dragter. Det går der selvfølgelig sport i... Man skal jo have dem allesammen. (© Insomniac Games)

Skal jeg være djævlens advokat, ville jeg sige, at der "bare" bygges ovenpå den solide base, der blev skabt med 'Spider-Man' i 2018. På nogle punkter kan spillet derfor føles som en 1,5-udgave af 'Spider-Man' fremfor en decideret toer.

Men det gør ikke noget, når den første udgave var så gennemført. Det er et af de bedste superheltespil - nogensinde. Så hvorfor ændre dramatisk ved formlen? Spillet introducerer tilmed en helt ny hovedhistorie, nogle nye evner til Miles og masser af ekstra sidemissioner, du kan fornøje dig med.

Det er en glimrende lanceringstitel, der står på skuldrene af et vellykket og yderst solidt fundament. Jeg tør godt garantere, at du bliver godt underholdt.

Artiklen er baseret på ti timers spilletid og en fuld gennemførelse af historien i 'Spider-Man: Miles Morales' på PlayStation 5.

Facebook
Twitter