Dickpics og nøgenbilleder er hverdag for kvindelige gamere: Nu skal det være slut!

Løsningen på sexisme og grove kommentarer i gaming-verdenen skal findes i foreningslivet, mener DGI Esport.

Sexisme i gaming-miljøet lever i bedste velgående. Det vil DGI Esport nu gøre op med. (Foto: © MODELFOTO, Unsplash)

- Klamme luder.

- Send nudes for boost.

- Kvinder hører til i sengen.

Det er bare få eksempler på de kommentarer, nogle kvindelige gamere er skydeskive for på daglig basis, når de spiller online.

Fortællingerne vidner om et univers, hvor groft sprog, nedladende kommentarer, dickpics, opfordringer til nøgenbilleder og sexistiske bemærkninger er hverdagskost for mange kvinder.

De ubehagelige kommentarer falder ofte over stemme-chatten i spillet, og ordene på skærmen er væk, lige så hurtigt som de blev sagt.

De nedladende ord forsvinder dog ikke fra kvindernes hukommelse. Det har 15 kvinder stået frem og fortalt til dr.dk.

Hos DGI Esport, der arbejder for at forbedre foreningslivet omkring esport i Danmark, er man godt bekendt med problemet. Det er esportkonsulent i DGI Esport Mikkel Kyeds opfattelse, at rigtig mange piger og kvinder oplever sexisme, når de gamer.

- En måde at ramme piger på er ved at bruge deres køn og sige: "Smut tilbage i køkkenet" eller "lav mig en sandwich," fortæller Mikkel Kyed, som mener, at løsningen på at komme den grove tone til livs skal findes i esportsforeningerne.

Grove og sexistiske kommentarer er hverdag for mange kvinder, når de gamer. (Foto: © Oliver Seppo, dr)

At gamermiljøet, herunder esporten, er præget af digital mobning og en grov tone, hvilket mange mænd også udsættes for, skyldes ifølge Mikkel Kyed, at det er lettere at sige dumme ting, når man kan gemme sig bag en skærm.

Derfor har DGI Esport iværksat projektet 'Piger i esport', som dog stadig er i den spæde opstartsfase.

- Vi arbejder videre med projektet og kommer fremadrettet til at sætte fokus på det i en foreningskontekst. Vi snakker med piger i foreningerne, med kvindelige trænere og frivillige og kvinder i bestyrelser og bliver bedre til at forstå deres hverdag og det, de mødes af i miljøet, siger Mikkel Kyed og fortæller, at DGI også har planer om at udbyde flere onlinekurser rettet mod foreningerne.

Træner udsat for sexisme

DGI Esport har også tidligere etableret en arbejdsgruppe bestående af både eksperter og esportsudøvere med det formål at få flere kvinder ind i foreningerne.

Efterskolelærer og esportstræner Tenna Christensen været med i den arbejdsgruppe. Hun har med sine ti års erfaring som gamer og fem år som esportstræner på blandt andet efterskoler haft både chikanerende oplevelser som spiller og underviser.

Spil som eksempelvis 'Counter-Strike' gemmer på mange gode oplevelser. Desværre kan de blive ødelagt at hadefulde og sexistiske kommentarer og beskeder. (© Valve)

En oplevelse, der især står tydeligt for Tenna Christensen, fandt sted i foråret, hvor hun var gæsteunderviser. Her skulle hun undervise et drengehold online. Drengene vidste ikke på forhånd, at Tenna Christensen var en kvinde, for som hun siger:

- Når jeg har undervist online, har jeg aldrig informeret om, hvorvidt jeg er en mand eller kvinde, for det er jo egentlig fuldstændig irrelevant.

Tenna Christensens stemme afslørede dog hurtigt, at hun er en kvinde, og herefter begyndte kommentarerne om hendes køn at falde.

- Hvad fanden er det for en køkkenpraktikant, der kommer her?

- Hvor store er dine patter?

- Hvilke sexstillinger kan du godt lide?

Spørgsmål som disse fløj rundt i onlineforummet, mens Tenna Christensen gentagne gange måtte bede drengene om at pakke spørgsmålene væk.

- Det foruroligende var ikke kommentarerne i sig selv, men det var, at deres voksne træner på 30 år sad og overhørte alt det her uden at gribe ind og faktisk grinte med dem, fortæller Tenna Christensen og fortsætter:

- Han gjorde ingenting, mens jeg blev ved med at sige fra. Det var en skræmmende oplevelse for mig, og det gjorde et stort indtryk, afslutter hun.

Tenna Christensen gik efterfølgende videre med, at den opførsel ikke var i orden, og at hun var rystet over kulturen. Ledelsen meddelte, at de ville påpege episoden over for træneren og ligeledes se på ændringer i forhold til deres politik. Hvad der skete videre derfra, ved Tenna Christensen ikke.

Kvindelig gamer: 'Man bliver mere hårdfør'

Tenna Christensens historie er et eksempel på, at det ikke kun er kvindelige amatørgamere, der modtager sexistiske kommentarer. Udfordringerne eksisterer også på organiseret plan.

Det kan den professionelle 'Counter-Strike'-spiller Vicky Dose nikke genkendende til. Chikanen af kvinder i gaming sker ifølge esportudøveren hele tiden og på alle niveauer. De mange år i gamingverdenen har dog hærdet hende, og med tiden har hun opbygget et filter, som gør, at kommentarerne ikke længere går hende på.

Vicky Dose er en del af esportklubben Copenhagen Flames, hvor hun dyrker sin passion for spillet 'Counter-Strike'. (© Copenhagen Flames)

- Jeg er sådan set ret ligeglad. Det er ikke noget, der påvirker mig længere overhovedet. Jeg er klart blevet mere hårdfør, og det har ændret min personlighed ekstremt meget, fortæller 26-årige Vicky Dose, der er holdkaptajn for Copenhagen Flames' kvindehold.

Hun kan efter eget udsagn ikke længere huske de værste sexistiske oplevelser, men estimerer, at det sker i cirka hvert tiende spil, at der bliver kommenteret på hendes køn.

Tonen blandt hendes holdkammerater er til gengæld positiv. Det skyldes blandt andet, at Copenhagen Flames-holdet har underskrevet en kontrakt, hvor det påkræves, at de overholder visse retningslinjer.

- På holdet bliver der altid holdt en god tone. Men ligesom i al anden sport, er der også en hård tone en gang imellem, når der skal fikses fejl og så videre, siger Vicky Dose.

Der findes ikke én løsning

Ligesom Vicky Dose har formået at gøre esport til sin levevej, ser konsulent og underviser i digital ligestilling Eva Fog en mulig åbning for, at flere kvinder i fremtiden kan dyrke esport på professionelt plan.

Det kræver dog, at man holder op med at stigmatisere kvinderne og i stedet gør miljøet og professionen mere tiltalende, mener hun.

- Det kræver en forståelse for, at det er et problem, og at det ikke er acceptabelt, understreger Eva Fog og uddyber:

- Man skal have fat i de mennesker, der har med unge gamere at gøre, så de kan lære dem at tale på en måde, der er acceptabel. Samtidig handler det også om, at vi som mennesker skal lære, at piger og kvinder inden for de her fag ikke er et udsædvanligt fænomen, og at de er der for deres egen skyld og ikke mændenes.

Kunne det være en løsning at lave fællesskaber for kvindelige gamere?

- Det er ikke en løsning, det er en hjælp. Man skal skabe nogle miljøer, hvor kvinderne rent faktisk ønsker at være, fortæller Eva Fog, men understreger også, at der ikke findes én løsning, men millioner af løsninger.

Næste projekt for Eva Fog bliver et samarbejde med forbundet for elektronisk sport, Esport Danmark, hvor hun vil være med til at implementere nogle ændringer, der kan gøre det nemmere for kvinder at game.