Du kender ham måske ikke, men i udlandet er han en stor viking: Dansker har hovedrollen i et af de største spil

Magnus Bruun og Cecilie Stenspil lægger stemmer og krop til nyt 'Assassin's Creed'-spil.

(Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

Magnus Bruun sidder på en stol midt i en vikingehal bygget op om store træbjælker, der nærmest er på størrelse med en landsbykirke. Han er i gang med den sidste styling af makeupartisten, der er ved at sætte de sidste af hans røde hårtotter på plads, så de stritter i de helt rigtige retninger.

Nede på hagen og kinderne er skægget perfekt friseret og klippet til, så ingen af de lange, krøllede røde hår ødelægger skæggets facon.

Magnus Bruun er ret ukendt herhjemme, det indrømmer han selv. Faktisk ved ikke engang hans venner helt, hvad han foretager sig i udlandet, hvor danskeren, der med lidt god vilje kan forveksles med den rødskæggede wilding-leder Tormund fra 'Game of Thrones', for længst er blevet opdaget.

Magnus Bruun i vikingehallen i Sagnlandet Lejre for at optage en video til det internationale gamermedie IGN i forbindelse med lanceringen af spillet. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

I sæson tre og fire af Netflix-serien 'The Last Kingdom' har han spillet den manipulerende vikingehærfører Cnut.

Udlandet har længe kunnet følge ham i Cnuts nedslagtninger, men herhjemme har vi måttet vente, fordi Netflix i Danmark endnu ikke har lagt sæsonerne ud.

I Netflix-serien 'The Last Kingdom' spiller Magnus Bruun vikingen Cnut. (© Netflix)

Og nu sidder han så igen i makeupstolen for at gøre ansigt og det vilde vikingeskæg klar til optagelser. Denne gang er det ikke den i hvert fald for danskerne hemmelige vikingeserie på Netflix. I stedet er det en optagelse til et af de største spilmedier i verden. Fra vikingehallen i Sagnlandet Lejre skal han kommentere, hvordan de professionelle gamere spiller. For Magnus Bruun er nu gået hen og blevet en international spilstjerne.

Han har nemlig lagt krop til Eivor, der er den mandlige hovedrolle i Ubisoft-spillet 'Assassin's Creed: Valhalla', der udkommer i dag, og indtalt figurens omkring 11.000 replikker på engelsk.

Men inden han fik rollen, skulle han igennem en på mange måder ret ualmindelig casting.

- Alting var sindssygt hemmeligt. Heller ikke min egen agent i London, som kontaktede mig om rollen, vidste noget. Ikke engang da jeg satte mig på flyet til castingprøve i London "for a selected few" (et hold af få udvalgte), vidste jeg, hvad det var, jeg skulle til casting på. Og det er ret unormalt.

- Det hele var så sindssygt hemmeligt, for spillet er så stort, og Ubisoft ville ikke risikere, at det blev afsløret, at det nye 'Assassin's Creed'-spil ville handle om vikinger, siger den danske skuespiller.

Viking på vildspor

Måske er det rollen som Cnut og det lange, røde skæg, som han har haft siden 2017, hvor han indspillede sine første afsnit af 'The Last Kingdom', der gør det. Men Magnus Bruun virker lidt som en rastløs viking.

Mens han taler, fægter han med armene, som om han var i gang med at forberede et slag. Flere gange undskylder han, at han pludselig svarer på noget helt andet, end han blev spurgt om. Andre gange får hans talestrøm ført ham på vildspor, så han næsten glemmer spørgsmålet.

Magnus Bruun er overbevist om, at han ikke havde fået tilbudt rollen som Eivor, hvis det ikke var for hans rolle i 'The Last Kingdom'. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

- Jeg skal sgu passe på, hvad jeg siger, for jeg må jo ikke spoile. Og når det handler om det her spil, kommer det lynhurtigt på alle mulige medier, undskylder han med.

Men Magnus Bruuns vikingestil er måske heller ikke så tosset endda, for hvis det ikke havde været for rollen som Cnut, havde han heller ikke fået tilbuddet om at lægge stemme og kropsbevægelser til hovedkarakteren i et af de mest populære spil i verden. Det er han i hvert fald selv overbevist om.

- Mo-cap! Det er det, de kalder det, når vi optager mine kropsbevægelser til Eivor, lyder det fra ham, da jeg spørger, hvor lang tid det tog at lægge stemme og bevægelser til serien, men hvor han ikke helt har sluppet det foregående spørgsmål.

- Ja, undskyld. Jeg ved, jeg snakker meget, men den store forskel på at caste til et spil og til tv er, at de i spil lytter meget mere. De og spillerne skal jo kunne holde ud at lytte til den her person i 200 timer uden at fucking hade ham.

- Så spilskaberne har fået kærester, koner, mænd og venner til at lytte til mine castingoptagelser med lukkede øjne for at se, om min stemme på sigt blev for irriterende. Og der er det helt modsat film, hvor udseendet og det, om man er kendt, spiller en langt større rolle før, under og efter castingen, siger Magnus Bruun.

Selvom begge er vikinger, så er rollerne som Cnut og Eivor meget forskellige, siger Magnus Bruun. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

Har du så arbejdet mere med din stemme end i tv-serien?

- Jeg har lavet intens stemmeopvarmning før alle optagelserne, og så har jeg passet rigtig meget på ikke at blive syg. De ville have min stemme, som den var, og det duer ikke, hvis Eivor lyder snotforkølet i halvdelen af spillet.

- I 'The Last Kingdom' skulle jeg tit råbe ting som "diiiiiiieee!" og "to waaaar!" ("dø" og "i krig"), men Eivor er ikke bare en typisk blodtørstig viking, man tit ser på film og i tv-serier. Han rummer mange flere lag, som skifter ret ofte i spillet – og så er han jo helten. Derfor er det en meget anden rolle, end den jeg havde i tv-serien, og det skulle min stemme også passe til.

Fik Cecilie Stenspil som medskuespiller

I 'Assassin's Creed: Valhalla' kan man vælge at spille den mandlige og kvindelige udgave af Eivor. Mens Magnus Bruun altså har lagt stemme og kropsbevægelser til den mandlige udgave af Eivor, er det den danske skuespiller Cecilie Stenspil, der er den kvindelige Eivor. Og det skyldes faktisk Magnus Bruun, fortæller han.

Hvis Magnus Bruun virker lidt bekendt, så har du måske set ham i DR-serien 'Når støvet har lagt sig', hvor han spiller rollen som Jonas. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

For efter han havde fået rollen som den mandlige Eivor, gik den ene efter den anden kvinde forgæves til castingerne i London, fordi deres stemmer bare ikke helt var, som spilskaberne mente, de skulle være.

- Der skulle være noget bund i stemmen og lidt alder, men den skulle også lyde ung. Og så tænkte jeg som det første på Cecilie Stenspil, fordi hun har den perfekte stemme. Så jeg talte med spillets narrative director og de andre instruktører på spillet. Kort tid efter endte det med at blive hende, og det er jeg vildt glad for.

Det fik både ham og Cecilie Stenspil ind i lydstudier i Canada og London, inden coronapandemien lukkede grænserne i foråret, hvor de sammen med en tekniker måtte optage i et afsprittet lydstudie i København, mens to instruktører fra Ubisoft sad og lyttede med direkte fra Canada.

- Jeg tror aldrig, jeg har været i et lydstudie så ekstremt meget, siger Magnus Bruun og tilføjer, at han var heldig, at han ikke arbejdsmæssigt blev ramt af den coronanedtur, som mange af hans skuespillerkolleger var ramt af.

Var i stram dragt for at lave bevægelser til Eivor

- Men meget er også lettere, når der laves spil, siger han og henviser til indspilningerne, hvor han skulle lægge kropsbevægelser til Eivor.

For mens han indspillede 'The Last Kingdom' i Ungarn i 15 minusgrader på en sort stridshingst indbundet i et stort, tungt stykke skind, rustning, kæmpe læderstøvler og med flask hår og smykker, så kunne han denne gang nøjes med en stram spandexdragt og en hjelm.

- Jeg lignede noget fra et aerobichold fra starten af 90'erne, da jeg skulle optage motion captions til Eivor i spillet. Det var virkelig noget, jeg skulle vænne mig til. I tv-serien kunne der stå 100 stuntmænd bag mig, som spillede min hær, men her var jeg tit alene og skulle for eksempel springe over et par grønne bokse, som i det færdige spil forestiller en voldgrav.

- I starten var det lidt svært, fordi dragten og hjelmen er fyldt med kameraer og elektronik, så jeg hamrede kameraerne ind i alt muligt i begyndelsen. Så de råbte ret meget: "Cuuuuuut for technicaaaal! Magnus!!!!!" De første par dage var der ret meget, jeg skulle vænne mig til, siger han.

Cecilie Stenspil og Magnus Bruun, da de optog deres bevægelser til den kvindelige og mandlige udgave af Eivor. (© Ubisoft)

Da det kom frem, at Magnus Bruun skulle spille Eivor, gik det helt amok på hans Twitter- og Instagram-profiler. De første 12 timer, efter nyheden blev breaket, fik han 5.000 nye følgere, hvor mange af dem bød ham velkommen til "broderskabet".

Og det var en helt anden gruppe følgere end dem fra 'The Last Kingdom', som blandt andet have en relativ stor portion af "midaldrende amerikanske kvinder, som skrev, at de da gerne vil rives rundt af en vild viking", som Magnus Bruun beskriver dem.

Siden bliver han ofte tagget i opslag, hvor han bliver spurgt om, hvad han synes om alt fra en ny trailer for spillet, fansenes tegninger af Eivor eller en nyhed om, hvordan 'Assassin's Creed: Valhalla' bliver. Men i virkeligheden var det ikke ret meget, han vidste om spillet og om gaming i det hele taget, inden han blev hyret til rollen som Eivor.

- Jeg har aldrig selv været den store gamer, selvom jeg da har spillet 'Counter-Strike', 'Colonization' og andre spil. Men jeg fik allerede lov til at spille lidt af 'Assassin's Creed: Valhalla' for over et år siden, da vi var i gang med at lave motion capture-optagelserne i Montreal, og der var det virkelig flot. Nu er det jo færdigt og helt fantastisk, så jeg skal klart spille det meget mere, siger han.

Magnus Bruun vil da også rigtig gerne arbejde på andre spil i fremtiden og er glad for de muligheder, en "lille rødhåret dreng fra Hillerød" har fået ude i den store verden.

- Men jeg har sagt nej til et par teaterforestillinger i Danmark, fordi jeg skulle optage i udlandet, og det har jeg været lidt ked af. Til gengæld har jeg redet på en bølge de senere år, og det har jeg været vild glad for.

'Assassin's Creed: Valhalla' udkommer til PlayStation, Xbox og til pc i dag.

Magnus Bruun er åben for at arbejde på andre spil i fremtiden. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk