'Du kommer ikke til at prøve noget lignende': I nyt spil dør du igen og igen

Hvis du skal kaste dig over 'Deathloop', skal du være meget glad for gentagelser.

Skurken Julianna bruger det meste af tiden i 'Deathloop' på at jage og dræbe hovedpersonen, Colt Vahn. (© Arkane Studios)

Alle har nok prøvet at dø i et spil for så at skulle starte forfra.

Irriterende.

Men det er sjældent, at man dør med vilje for at drive spillets historie fremad.

Det er dog ikke desto mindre tilfældet i spillet 'Deathloop' fra Arkane Studios, der netop er udkommet eksklusivt til PlayStation 5 og pc.

Spillet handler i al sin enkelthed om, at man i rollen som en tidligere sikkerhedschef skal skrue en plan sammen for at dræbe otte onde ledere, som har skabt en tidslomme.

Den tidslomme betyder, at den samme dag udspiller sig igen og igen.

Hver morgen vågner du op på den samme strand, og herfra gælder det så om at indsamle information, så du i sidste ende kan få dræbt alle lederne, inden dagen er omme.

Og ja, det lyder som et meget kompliceret escape room.

Lev, dø, gentag – indtil du har gennemført spillet.

Man har mange forskellige kræfter og våben, der kan bruges i kampen mod fjender i 'Deathloop'. (© Arkane Studios)

Hos IGN, der er et af verdens største spilmedier, er de mere end begejstrede for spillet, som får topkarakteren ti ud af ti.

Det placerer spillet i en meget lille og eksklusiv klub med andre titler som 'Red Dead Redemption 2' og 'The Last of Us Part II'.

Anmelderen fra IGN beskriver 'Deathloop' som en fascinerende oplevelse:

- Dets unikke koncept med tidslommer og ikke-lineær efterforskning er implementeret med en særlig elegance, der gør spillet nemt at navigere i og mestre. Det er blandt det bedste fra Arkane Studios, og udviklere af lignende spil har nu virkelig noget at stræbe efter, for 'Deathloop' er som intet andet, skriver IGN.

En innovativ oplevelse

Også i Danmark er der begejstring for 'Deathloop' hos redaktøren på Gamereactor, Magnus Groth-Andersen.

Han beskriver 'Deathloop' som et bizart og fascinerende kaninhul og giver det otte ud af ti.

Ifølge ham er 'Deathloop' blandt de allerbedste spil i år, selvom det ikke er "det sindssyge, overdådige, dybe og mildest talt banebrydende spil", han havde forventet, skriver han i sin anmeldelse, som han uddyber til DR:

- Jeg havde en forventning til åbenheden i spillets struktur, som desværre ikke helt blev indfriet. Det kører lidt mere på skinner og er mere lineært, end man umiddelbart lige skulle tro.

- Forventningerne har jo en tendens til at stjæle glæden fra den endelige oplevelse, men det er i bund og grund stadig et rigtig godt spil, forklarer han.

Hovedpersonen i 'Deathloop', Colt Vahn, skal kæmpe sig igennem den samme dag igen og igen. (© Arkane Studios)

Flere af Arkane Studios' spil følger det, som Magnus Groth-Andersen betegner som "Bioshock-formularen".

Den er kendetegnet ved at have en flot og unik verden, hvor man spiller fra et første-persons-perspektiv. Her har man så også to synlige hænder på skærmen, der kan bruges til en masse forskellige ting.

I 'Deathloop' kan det for eksempel være med et gevær i den ene hånd og særlige magiske evner i den anden.

- I 'Deathloop' leger de virkelig med formerne, og det er et meget anderledes oplevelse, hvis man er træt af de klassiske første-persons-skydespil, som vi for eksempel kender fra 'Far Cry'-serien, siger Magnus Groth-Andersen og uddyber:

- Arkane Studios tager noget af det, vi kender fra deres egne tidligere spil, og blander det med noget helt nyt. Det er en rigtig god tilgang, når man gerne vil udfordre genren, siger han.

Et harmonisk kaos

Handlingen i 'Deathloop' udspiller sig på øen Blackreef, der bedst kan beskrives som et retro-futuristisk 60'er-miljø med indbyggere, som enten vil dræbe dig eller fester som galninge.

Det er så op til dig at beslutte, om du vil skyde dig gennem al modstand, eller om du i stedet foretrækker at snige dig forbi ubemærket.

Op det er netop den store variation i spillet, som modtager rosende ord fra anmeldere som Tamoor Hussain fra netmediet Gamespot.

Han skriver i sin anmeldelse af spillet, at det mest prisværdige ved 'Deathloop' er, at så mange ting harmonerer med hinanden, selvom de på papiret ellers lader til ikke at hænge sammen.

- Gameplay-systemer, der føles som selvstændige dele af spillet, bliver en del af det større puslespil, og når det først går op for dig, hvor godt de passer sammen, forstår man, hvor stor en bedrift det her spil her, skriver han i sin anmeldelse.

Magnus Groth-Andersen fra Gamereactor forklarer i sin anmeldelse af spillet, at det handler om at sætte begivenheder op i et slags korthus, så det hele ramler i et kontrollerbart tempo. (© Bethesda Softworks)

Han sætter også pris på, at alle de gode observationer og den vigtige efterforskning går hånd i hånd med at skyde bøller i hovedet med en shotgun eller brække deres nakker.

- Det her er et spil, hvor det giver mening at kaste en granat ind på bordet til en middag som et heltemodigt eksperiment i et forsøg på at komme videre i handlingen, skriver Tamoor Hussain.

Josh West fra Gamesradar+ deler Tamoor Hussains begejstring for 'Deathloop'

Også selvom spillet ikke var, som han havde forventet, skriver han i sin anmeldelse.

- 'Deathloop' er et mordmysterium i en tidslomme, et førstepersons-skydespil med en shotgun, der kan forvandle sig til en riffel, og et sci-fi-spion-eventyr i 70'erne.

- Det er anderledes, stilfuldt og nyt. Og du kommer ikke til at prøve noget som det i lang tid, skriver han.

'Deathloop' er udkommet den 14. september og kan spilles på PlayStation 5 og PC.