'Er det en sygt usmagelig joke?!': Nyt voldtægts-computerspil skaber voldsom debat

Computerspillet ’Rape Day', hvor man kan voldtage kvinder, bliver mødt af foragt.

I 'Rape Day' spiller man en sociopatisk seriemorder, der voldtager kvinder i en zombie-verden. (Foto: Desk Plant)

Opdatering: Siden denne artikel blev skrevet, har Steam valgt at fjerne muligheden for at forudbestille 'Rape Day' på deres platform. Derfor er artiklen også blevet opdateret.

- Fy føj, for den ledeste lede.

- Er det en sygt usmagelig joke!?

- Det er sikkert et kynisk markedsføringsstunt.

Sådan lyder nogle af reaktionerne på Twitter, Reddit og i adskillige artikler, efter at spillet 'Rape Day' i første omgang blev tilgængelig til forudbestilling på spilplatformen Steam. Efterfølgende har Steam fjernet spillet fra deres platform.

I spillet, der er udviklet af Desk Plant, spiller man nemlig en sociopatisk seriemorder, der i en zombie-verden voldtager kvinder.

'Du kan verbalt chikanere, dræbe eller voldtage kvinder undervejs i historien', skriver den unavngivne skaber af 'Rape Day' på spillets hjemmeside.

Men spørger man Rune Kristian Lundedal Nielsen, der er psykolog og adjunkt på IT-Universitetet i København, så er det ikke tiltænkt som et 'almindeligt' computerspil, der er lavet på lige fod med andre udgivelser:

- Det virker på mig som om, at 'Rape Day' er en provokation, siger Rune Kristian Lundedal Nielsen og fortsætter:

- Det kan også være en måde at tjene penge på identitetspolitik, for der vil helt sikkert være en gruppe i spilmiljøet, der mener, at intet skal forbydes – for så åbner man jo op for en glidebane, der også rammer andre spil, siger han.

Handler mere om kvindesyn

Bekymringen for, hvad voldelige spil gør ved os, er ikke ny, og de seneste år er der kommet en række undersøgelser, der fastslår, at man ikke bliver mere voldelig af at spille voldelige spil, forklarer Rune Kristian Lundedal Nielsen.

Men hvorfor får netop dette spil så folk op i det røde felt?

- Det, vi reagerer så meget imod her, er nok, at vi synes, det er ubehageligt, at folk kan sidde og udleve disse fantasier og måske endda finde på at udleve det ude i den virkelige verden.

I spillet kan man klikke sig igennem forskellige scenarier. (Foto: Desk Plant)

Derudover er det her også en specifik gruppe, der bliver krænket, nemlig kvinder.

- Når det kommer til vold i spil, viser de bedste undersøgelser, at det ikke kan overføres til voldelig adfærd i den virkelig verden. Men det her spil handler mere om kvindesyn, og det siger måske mere noget om vores samfund, at den slags spil overhovedet bliver lavet, siger Rune Kristian Lundedal Nielsen.

Til gengæld er det slet ikke første gang, at vi ser et spil, hvor man som spiller kan voldtage.

- I voksenspillet 'Custer's Revenge' fra 1982 kunne man for eksempel voldtage indianerkvinder – det var dengang grafikken lignede, at den var bygget af legoklodser, fortæller Rune Kristian Lundedal Nielsen.

Verdens største spiludbyder er under pres

En teori, der dukker op både hos brugerne på Twitter og Reddit - og hos Rune Kristian Lundedal Nielsen er, at spillet faktisk er en kommentar til vores efterhånden afslappede forhold til mord og blod i spil.

- Måske vil skaberen af 'Rape Day' fremstille vores lidt forskruede forhold til at bruge død, sex og vold som underholdning, men vi kan jo kun gætte os frem, siger han.

Og måske handler det hele i virkeligheden om at teste, hvor meget spilplatformen Steam vil tillade. Platformen, der ejes af spilvirksomheden Valve, er i hvert fald tidligere blevet kritiseret for at åbne op for pornografiske spil.

- Jeg vil sætte mine penge på, at det ikke er et rigtigt spil – men en måde at skabe debat om Steams laissez-faire-tilgang til, hvad der må ligge på deres platform, skriver Twitter-bruger Morten Jeppesen og peger på, at udviklerne er anonyme og ikke har lavet andre spil.

Rune Kristian Lundedal Nielsen fra IT-Universitet bakker brugerne op:

- Steam har en meget fri holdning til, hvad de tillader på deres platform. Så det åbner op for debatten om, om Steam har moralsk forpligtelse til at holde styr på, hvad der udgives på deres platform – ligesom vi ser det på Facebook for tiden.

'Rape Day' skulle være udkommet om en måned på Steam. Men det bliver ikke tilfældet efter Steams beslutning om at fjerne spillet.

Facebook
Twitter