'Et massivt mindfuck': Her er spillene, du skal kaste dig over lige nu

Mangler du nye spil til efterårsferien? Vi guider dig til sæsonens bedste gaming-oplevelser.

(© ZA/UM)

Det kan godt være, at langt de fleste har øjnene rettet stålsat mod de nye konsoller, der er lige på trapperne.

Men selvom man måske umiddelbart skulle tro, at spilfirmaerne holder igen og gemmer deres hårde arbejde til den nye PlayStation og Xbox, er det langt fra tilfældet.

Spilverdenen blomstrer med geniale, originale og øjenåbnende oplevelser, der alle har hvert sit særpræg og hver sine kvaliteter.

Den nuværende PlayStation 4 og Xbox One-konsol er inde i deres livs efterår, og det er derfor særligt PC-gaming, der stormer afsted med spændende udgivelser. En tendens, der også præger denne liste.

Hvad enten du er til brutale græske guder, åbne vidder i ti kilometers højde eller en hårdtslående actionhelt, er der forhåbentligt noget for din smag lige her.

1

'Disco Elysium': Et mindfuck af de helt store

'Disco Elysium' udkom til PC i 2019 og blev utroligt godt modtaget af internationale anmeldere. (© ZA/UM)

Det ligner umiddelbart et rimelig simpelt og ligetil detektivmysterie.

Men 'Disco Elysium' er så meget mere end det.

Spillet, der udkom i 2019, er blandt inkarnerede PC-fans og internationale anmeldere blevet hyldet som et af de bedste spil i mange år. Og det er med god grund.

For du finder næppe et spil, der har så mange nuancer og så meget dybde i sig som 'Disco Elysium'.

I spillets begyndelse vågner du op og indtager rollen som en kriminaldetektiv. Det vil sige, at du faktisk ikke ved, at du er detektiv, for du kan intet huske. Du vågner på et snusket hotelværelse og skal finde dit tøj blandt hærgede hotelmøbler og tomme flasker.

Det går hurtigt op for dig, at der er sket en forbrydelse i byen. Men hvordan brikkerne i historien hænger sammen er langt mere komplekst.

Foruden de lange dialoger, med alt fra hjemløse, bartendere og fabriksarbejdere, har du også en konstant dialog med dig selv og dine egne følelser.

Du bliver nemlig, helt konkret i spillets gameplay, tvunget til at forholde dig til dine egne følelser. Hvad siger din empati dig for eksempel om et specifikt dilemma? Hvad siger din autoritet dig? Din afmagt?

Resultatet bliver et uhyre kompliceret og nuanceret spil, der består af utrolig mange lag. Det kan ikke undgå at kravle ind under huden på dig. Flere gange undervejs føles 'Disco Elysium' som et massivt mindfuck, når man er i dialog med sig selv, karaktererne i spillet - og ja, sine følelser.

'Disco Elysium' er udkommet til PC og MacOS.

2

'Hades': Guddommeligt eventyr

'Hades' zoomer ind på den græske mytologi. Med alt hvad der følger med at vanvittige våben, karakterer og historier. (© SuperGiant Games)

Indrømmet. Jeg ved ikke særlig meget om græsk mytologi.

For det tæller vist ikke, hvis den originale 'God of War'-spilserie, der også beskæftigede sig med græsk mytologi, står som min primære informationskilde.

Ikke desto mindre har det nye spil 'Hades', der også er baseret på samme mytologi, i dén grad fanget min interesse.

Hades er konge af dødsriget, og du indtager rollen som hans søn, Zagreus. Kort fortalt - og meget forsimplet - går spillets historie ud på, at du, i rollen som Zagreus, skal kæmpe dig ud af din fars dødsrige.

Men det er lettere sagt end gjort. Selvfølgelig.

For det kræver mange forsøg at kæmpe sig ud gennem horder af fjender.

Heldigvis er spillet bygget op på en måde, der gør, at du bliver en lille smule stærkere og mere kraftfuld, hver gang missionen slår fejl. Undervejs i hvert flugtforsøg opgraderer du dine evner - eller våben -, hvilket betyder, at du kan komme en lille smule længere for hvert forsøg.

Det er en velkendt og velfungerende mekanisme, som vi blandt andet også har set i det anmelderroste 'Dead Cells'. Og det fungerer bare virkelig godt, fordi du får en følelse af, at det ikke er umuligt, og du er lige-ved-og-næsten hver gang.

'Hades' er udkommet til PC og Nintendo Switch.

3

'Ghost of Tsushima': Fremragende action

'Ghost of Tsushima' er et af de sidste, store spil til PlayStation 4. En konsol, der snart går på pension og giver pladsen videre til PlayStation 5. (© Sucker Punch)

'Ghost of Tsushima' udkom tidligere i år. Omkring en måned efter 'The Last of Us Part II', der betegnes som et af årets allerstørste titler.

Spillet forsvandt måske en lille smule i al virakken omkring 'The Last of Us Part II'. Og det er egentlig synd, for der gemmer sig en rigtig vellykket spiloplevelse i denne udgivelse.

Historien i 'Ghost of Tsushima' udspiller sig i år 1274 på den japanske ø Tsushima, der invaderes af mongolske styrker. I spillet indtager man rollen som samuraien Jin Sakai, der skal tage kampen op mod det mongolske kejserdømme.

Jin Sakai er en ægte samurai. Han er oplært af sin onkel i det ærefulde og traditionsfyldte kodeks, der blandt andet siger, at en samurai ikke handler og agerer ud fra frygt eller andre følelser. Men det kodeks falder hurtigt fra hinanden, eftersom Jin Sakai skal gøre det nødvendige for at bekæmpe den mongolske invasion og hævne sine tab.

Spillet er en forrygende kombination af imponerende grafik, sværdsvingende action og ikke mindst et varieret landskab, der indbyder til udforskelse og eventyrlyst. Den 16. oktober får spillet en opdatering, der betyder, at du kan dele oplevelsen med en ven via onlinebaseret co-op-spil, hvor I kan spille historien sammen.

'Ghost of Tsushima' er udkommet til PlayStation 4.

4

'Microsoft Flight Simulator': Stil din rejselyst

'Microsoft Flight Simulator' er så detaljeret, at du kan flyve henover din egen bopæl. (© Microsoft)

Det er ikke meget flytrafik, vi ser på himlen i disse måneder.

Og det er sikkert også virkelig længe siden, at du selv har siddet i en flyvemaskine.

På trods af den triste baggrund med coronapandemien kunne 'Microsoft Flight Simulator 2020' ikke udkomme på et mere belejligt tidspunkt.

Spillet giver dig mulighed for at udforske hele verden i cockpittet på en lang række flyvemaskiner. Spillet er koblet op med Microsofts kortservice, der betyder, at landskabet automatisk downloades og genereres ud fra sattelitdata. Og det giver en helt uhørt grad af realisme og indlevelse. Du kan flyve over de amerikanske storbyer, de egyptiske pyramider eller, ja, måske dit eget hus.

Her er det for eksempel den danske Reddit-bruger goosebaggins, der er fløjet rundt i Danmark og har taget screenshots undervejs. Vi kommer blandt andet til Helsingør, Anholt og Læsø. Ganske enkelt imponerende.

Det skal nævnes, at 'Microsoft Flight Simulator 2020' er temmelig komplekst og udfordrende, fordi det er så detaljerigt. Det kan tage lidt tid overhovedet at få flyet på vingerne, og der er mange knapper, der skal indstilles rigtigt i cockpittet. Men lykkes det, venter der imponerende oplevelser i mange kilometers højde.

'Microsoft Flight Simulator 2020' er udkommet til PC og udkommer til Xbox i 2021.

5

'Horizon Zero Dawn': En moderne klassiker?

'Horizon Zero Dawn' er faktisk et par år gammelt, men er netop blevet genudgivet til PC. (© Guerrilla Games)

'Horizon Zero Dawn' udkom for første gang til PlayStation 4 i februar 2017, men er netop blevet genudgivet til PC.

Spillet er en mærkværdig kombination af et postapokalyptisk samfund, groteske, gigantiske robotdinosaurusser og en verden i forfald.

Hovedpersonen i spillet er den unge kvinde Aloy, som forsøger at finde rede i, hvad der er sket med verden omkring hende. Hvordan kan man overleve under disse ekstreme omstændigheder?

Spillets historie lægger flere ledetråde ud undervejs, som bliver besvaret senere i spillet. Det er, med andre ord, et historiedrevet spil, der motiverer en til at kæmpe sig videre i verdenen for at finde ud af, hvad der venter i næste kapitel.

Samtidig er det et velfungerede og uhyre omfangsrigt spil. Verden er fyldt med mystiske væsener og varieret miljø, der, ligesom 'Ghost of Tsushima', inviterer til at blive udforsket. Det er et virkelig ambitiøst spil, der måske er ved at skrive sig ind "moderne klassiker"-kategorien.

Og har du endnu ikke spillet 'Horizon Zero Dawn', er der rigtig god grund til det nu. Både fordi spillet lige er blevet genudgivet til PC, men også fordi opfølgeren, 'Horizon Forbidden West', er på vej til PlayStation 5.

'Horizon Zero Dawn' er udkommet til PlayStation 4 og PC.

Facebook
Twitter