Forbudt i udlandet: Nu kan populær spil-trend snart blive ulovlig i Danmark

Spilfirmaet EA må ikke længere sælge FIFA-points i Belgien. Psykolog opfordrer til også at forbyde det i Danmark.

De belgiske myndigheder vurderede allerede i april 2018, at praksissen med at købe FIFA-point for penge er i strid med landets spillovgivning. (© EA)

Det er slut med at købe FIFA-point i håb om at få en ekstra god spiller på dit hold, når du spiller 'FIFA 19: Ultimate Team'.

I hvert fald, hvis du bor i Belgien. Det skriver udgiveren bag spillet, EA, i en pressemeddelelse.

- Efter yderligere snakke med de belgiske myndigheder har vi besluttet at stoppe med at tilbyde køb af FIFA-points i Belgien, lyder det blandt andet i meddelelsen.

FIFA-pointene er en valuta inde i spillet, der kan bruges til at købe og åbne pakker med et tilfældigt udvalg af fodboldspillere, som man efterfølgende kan bruge på sit hold.

EA har valgt at sætte en stopper for pointene pr. 31. januar efter pres fra de belgiske myndigheder.

De belgiske myndigheder vurderede allerede i april 2018, at praksissen med at købe FIFA-point for penge er i strid med landets spillovgivning. EA har længe kæmpet imod at lukke ned for de populære FIFA-point, men valgte altså at makke ret, da myndighederne truede med en retssag.

Psykolog: Det beskytter unge spillere

Hos Center for Ludomani hilser man det belgiske forbud velkomment og håber, der vil komme lignende tiltag i Danmark.

- Jeg er rigtig glad for, at Belgien har gjort det her, for det kommer til at beskytte en masse mennesker - især de yngre spillere, fortæller Johan Eklund, psykolog hos Center for Ludomani.

- Jeg håber, der bliver gjort noget lignende i Danmark, og at spillovgivningen bliver opdateret herhjemme.

Hos Center for Ludomani taler man om gambling, når der er tre elementer til stede:

  1. 1

    Hvis der er en pengeindsats

  2. 2

    Hvis der er en grad af tilfældighed

  3. 3

    Hvis du kan vinde en gevinst.

Og de elementer er alle til stede med FIFA-pointene, mener Eklund.

- Spillovgivningen bør opdateres, således at 'gevinst' både kan forstås som økonomisk gevinst, følelsesmæssig gevinst eller øget social status, mener han.

Socialdemokratiet: Vil se på dansk lovgivning

Den populære spiltrend kan også snart være fortid i Danmark. I hvert fald, hvis det står til Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen.

- Det er værd at få en vurdering fra Spilmyndigheden af den sag i Belgien, om hvordan den danske lovgivning er i forhold til den belgiske, og om man også skal gøre noget i Danmark, siger han til Ekstra Bladet og uddyber:

- På baggrund af den dom, der er kommet i Belgien, så vil jeg bede Skatteministeren om at forholde sig til sagen i Folketingets Skatteudvalg.

- Du har spillet uden at kende oddsene. Så klart beskriver Magnus Groth-Andersen praksissen med at købe og åbne pakker med et tilfældigt udvalg af fodboldspillere. (© EA)

I Belgien kan man stadig spille FIFA og købe pakker for de point, man optjener ved at spille spillet. Men man kan altså ikke længere købe FIFA-point med sine rigtige penge og på den måde 'købe sig bedre'.

- Man kan stadig bruge penge på alle mulige tilkøb i alle mulige spil, også i FIFA, men der er blevet lukket ned for FIFA-pointene nu, forklarer Magnus Groth-Andersen, der er chefredaktør på nordens største spilmedie, GameReactor.dk.

- Det er noget, der har appelleret til de yngste spillere, og det har beviseligt kradset i den kløen som mange med tendenser til ludomani har haft i forvejen, uddyber han.

Det er ikke kun FIFA-spillere, der ikke længere kan købe points i håb om at få eksempelvis Cristiano Ronaldo på deres hold. Blizzard Entertainment-spillet 'Overwatch', Steam-spillet 'Counter-Strike' og basketball-spillet 'NBA2K19' har også måttet fjerne deres gambling-muligheder som følge af den belgiske lovgivning.

- Teknologien bevæger sig altid hurtigere end lovgivningen, men jeg synes, at Belgien sætter et glimrende eksempel med denne her lovgivning. Det er klart, at det også bør undersøges nærmere i Danmark, og vi bør følge trop med Belgien, mener Magnus Groth-Andersen.

'FIFA 19' blev udgivet i slutningen af 2018, og er det 26. spil i FIFA-serien. (© EA)

Kæmpebøder og fængsel

Hvis et spilfirma overtræder den belgiske spillovgivning kan de ifølge britiske The Telegraph risikere en bøde på op til 800.000 euro eller fem års fængsel.

Straffen kan fordobles, hvis det er børn, der er blevet ofre for gambling.

Det får dog ikke spilbranchen til at ryste i bukserne, vurderer Magnus Groth-Andersen.

- Spilbranchen vil strække den så langt, de kan, indtil de bliver forhindret af lovgivningen, som det nu er sket i Belgien.

- De vil altid forsøge at presse penge ud af nogle meget unge spillere.

Facebook
Twitter