'Frygtindgydende' spil får anmeldere til at juble verden over: Det første virkeligt gode PlayStation 5-spil

'Returnal' udkom den 30. april og har taget anmelderne med storm.

'Returnal' fra det finske spilstudie Housemarque høster roser verden over – dels for sin uhygge og dels for at udløse den nye PlatSation 5's potentiale. (© Housemarque)

Lev. Dø. Gentag.

Det er motoren i Sonys seneste PlayStation 5-spil, 'Returnal', og anmeldere verden over har svært ved at slippe controlleren af ren og skær begejstring over spillet fra den finske spiludvikler Housemarque, der udkom den 30. april.

Også herhjemme er anmelderne fulde af roser til tredjepersons-skydespillet, hvor du spiller astronauten Selene, der bevæger sig rundt på planeten Atropos.

I 'Returnal' spiller du astronauten Selene, der tager kampen op mod en række rumvæsner. (© Housemarque)

- 'Returnal' er et sublimt og intenst gys i rummet, der sjældent holdes tilbage af de roguelike-nicheprægede rødder, men som derimod tager genren til et nyt niveau, skriver Soundvenue og giver spillet fem ud af seks stjerner.

- Det kan siges meget kort, egentlig; 'Returnal' er et af de allerbedste spil til PlayStation 5, konstaterer PSlife.dk og tilføjer:

- Det har været tyndt med spil til PlayStation 5 siden lanceringen i november sidste år, men nu kommer der endelig et spil, der kan være med til at overbevise os om, at investeringen i den nye maskine fra Sony har været pengene værd, afslutter han, mens spillet får en overordnet score på ni ud af ti.

Begejstringen hænger nemlig i høj grad sammen med, at flere mener, at 'Returnal' er det første spil, der for alvor udløser noget af PlayStation 5's potentiale.

Særligt kronen på værket, som Sony kørte frem som skyts mod konkurrenten Xbox, da begge mastodonter sidste år udsendte deres nye generationer af spilkonsoller, bliver sluppet fri i spillet:

Vi taler naturligvis om PlayStation 5'erens DualSense-controller.

For der er endnu ikke udkommet et spil til PlayStation 5, der for alvor gør fuld brug af de avancerede funktioner i controlleren, som gamingmediet Kotaku også bemærker. Ikke før nu:

- Mens du går rundt på Atropos, tager regnen til, og din controller vibrerer mindre som en motorcykel og mere som en massagestol. Det er som en helkropsmassage for dine håndflader. Det er diskret nok til, at du måske ikke engang registrerer, at det sker, men det føles fantastisk, skriver de.

Mystisk og frygtindgydende

Så lad os se nærmere på spillet, der altså måske markerer et vendepunkt i de spil, der udgives til PlayStations nye konsol-generation.

Som astronatuen Selene bevæger du dig som sagt alene rundt på Atropos, efter dit rumskib er styrtet ned.

Spillet formår især at synliggøre PlayStations nye controllers. (© Housemarque)

Alene er måske så meget sagt. For på planeten er der masser af skabninger, der bare venter på at slå dig ihjel. Hvilket de gør. Gang på gang.

Det er et klassisk plot, hvor man fanges i en evig gentagelse af samme tidssekvens – ligesom man kender det fra film som Tom Cruise-baskeren 'Edge of Tomorrow' fra 2014.

For hvert liv du udånder, jo mere viden og flere – til en vis udstrækning – færdigheder vågner du op med, når udforskningen af den mystiske planet begyndes på ny.

Lyder det tilpas frustrende? Det er det også. Men det er det hele værd, mener The Verge:

- For det første er action-delen utrolig. Det er sjovt at suse rundt, mens du skyder blækspruttefugle og skærer onde træ-væsner over med et stort sværd. Men 'Returnal' er også et spil, der drypper med atmosfære – og som kun forstærkes af PlayStation 5'erens unikke egenskaber.

Er du alligevel typen, der har det lidt stramt over at spille spil med stor chok-effekt og gysende horror, så er 'Returnal' med dets mange morderiske skabninger og altoverskyggende mystiske uhygge et spil, du måske skulle springe over.

På papiret, i hvert fald. Men skal man tro gamingmediet Kotaku, så bør du alligevel satse nattesøvnen:

- Det er (...) kuldegysende frygtindgydende. Og horror-delen er typisk nok til, at jeg lægger controlleren og går væk fra et spil for evigt. Men 'Returnal' er så tiltrækkende og solid en titel, at jeg ikke kan lægge det fra mig.

- Returnal' er også et spil, der drypper med atmosfære - og som kun forstærkes af PlayStation 5'erens unikke egenskaber, skriver The Verge. (© Housemarque)

Efter 26 timers spil og mere end 60 genoplivninger nåede Polygons anmelder desuden frem til konklusionen:

- 'Returnal's største bedrift er den måde, den viser det helvede, det er at være fanget i tid og sted. Spillet er modigt og konsekvent i skabelsen af dets univers, hvilket opvejer nogle af spillets frusterende valg, mens det samtidig skaber sin egen vej og opfylder sit hjemsøgende potentiale.

De rosende ord til trods er der dog også et par minuser.

Prisen, eksempelvis.

Sonys nye prispolitik betyder nemlig, at du i Danmark skal slippe 599 kroner for at få lov til at ende i 'Returnal's dødspiral.

- (...) selvom det umiddelbart er lidt af en kamel at sluge, bør det ikke afskrække én. Spillet er alle pengene værd, mener Sounvenue dog.

Og selvom AV Clubs gaminganmelder ikke mener, at spillet i sig selv er grund nok til at erhverve sig en PlayStation 5, så tilføjer han, at hvis du allerede har fået fingrene i konsollen, "så skylder du nok dig selv at tjekke det første virkeligt gode PlayStation 5-spil ud."

Du kan også høre Troldspejlets anmeldelse af spillet lige her: