Gør Amerika nazifrit: 5 spil der chokerede os i 2017

Året er ved at gå på hæld, og vi kan se tilbage på årets største gaming-skandaler.

Både 'South Park' og 'Star Wars' er i år blevet gamificeret. (© PR)

Selvom de store spiltitler har millioner og atter millioner dollars i ryggen, så har 2017 vist, at det langt fra garanterer en succes.

Også selvom man yderligere har Darth Vader og Luke Skywalker til at dække flankerne.

Og så har vi fået bevis på, at selvom mange spillere stadig nyder nummer 4, 5 eller sågar 15 i en spilserie fra de traditionelle udgivere og spilfirmaer, så er det en original titel som 'PlayerUnknown's Battlegrounds', der har været en af årets helt store vindere.

Uden tvivl til store overraskelse for mange.

Men 'PlayerUnknown's Battlegrounds' og 'Star Wars: Battlefront' var ikke de eneste spil, der overraskede verden i 2017.

Se her fem af vores bud på historier, der gav genlyd blandt spillerne.

Mass Effect: Andromeda

Alle havde store drømme for 'Biowares Mass Effect: Andromeda'.

Nærmest alle havde forventet, at spillet, der var første skud i en ny trilogi, ville blive en succes. Spillet var baseret på samme univers som 'Mass Effect'-serien, der trods en kontroversiel slutning blev en darling, både blandt spillere og anmeldere, for sin glimrende historie og levende karakterer.

Desværre gjorde 'Andromeda's tekniske problemer med figurernes animationen, at spillet blev ufrivilligt komisk. Dramaet og nerven blev suget ud af spillet, og både spillere og anmeldere blev stærkt skuffede.

Om spillet nu får en efterfølger er uvist. Et stort tab for science fiction-fans.

PlayerUnknown’s Battlegrounds

Det var et lille spil, der pludselig var på alles læber: 'PlayerUnknown’s Battlegrounds' - eller PUBG, som det hurtigt blev kendt som.

Spillet sendte 100 spillere i totterne på hinanden i et massivt Battle Royale. Her var ingen kære mor, men en nervepirrende jagt på udstyr og et spinkelt håb om at overleve i en dødsensfarlig arena. Pludselig var man hovedperson i sin helt egen 'Hunger Games', og det fængede blandt PC-spillerne.

PUBG gik fra at være et lille spil i tidlig udvikling i starten af året til at slå 'DOTA 2' af pinden som det mest spillede spil på Steam nogensinde i slutningen. Det var der ingen, der havde set komme, men nu prøver en masse nye firmaer at kopiere succesen.

Star Wars: Battlefront 2

En af årets største spilhistorier var uden tvivl den katastrofale lancering, som udgiveren EA stod for med spillet 'Star Wars: Battlefront 2'.

Det skulle ellers have været så godt, når spillere kunne indtage rollen som Darth Vader eller Boba Fett og spille mod hinanden. Men udover prisen på det fulde spil kunne spilleren også se frem til et utroligt grisk lag af ekstraudgifter i form af mikrotransaktioner, hvis man skulle kunne opleve spillet til fulde.

Det ville gøre den samlede spiloplevelse enten vanvittig dyr eller vanvittig tidskrævende.

Rygterne om spillets transaktioner skabte så meget furore i oktober og november, at EA var nødt til at fjerne hele lag i spillet ganske kort før lanceringen. Ifølge CNBC betød den katastrofale lancering, at EA mistede knap 20 milliarder kroner i aktieværdi bare i november måned i år.

South Park: The Fractured But Whole

'South Park' har i sin to årtier været kilde til både skarp satire og store kontroverser.

Da spillet 'South Park: The Fractured But Whole' (ja, der er en joke i titlen) udkom i oktober, var det nærmest forventeligt, at det ville skabe røre. Og det gjorde. I spillet er der for eksempel integreret en mulighed for at vælge sværhedsgrad - og som noget ganske usædvanligt bliver ens figur mørkere i huden, jo højere sværhedsgrad man vælger.

Som Cartman siger i spillet, så påvirker sværhedsgraden ikke kampene, man skal kæmpe. 'Blot' hvor mange penge man tjener, og hvordan spillets andre figurer taler til en. En ret skarp social kritik fra et computerspil.

Udgiveren Ubisoft har senere udtalt, at det blot er en af spillets jokes.

Wolfenstein II: The New Colossus

'Wolfenstein'-spillene er en af de ældste stadigt eksisterende computerspilserier.

Og fra det første spil i 1981 til det seneste spil, der kom i november i år, har der været én tydelig fjende: Nazisterne. Det nyeste spil foregår i en alternativ fortid, hvor nazisterne har erobret USA.

Derfor var det heller ikke så usædvanligt, at folkene bag det nye spil kommenterede den nuværende politiske situation i USA med markedsføringskampagnen 'Make America Nazi Free Again' med en slet skjult hentydning til Donald Trumps valgslogan.

Hvad man nok ikke havde forventet var den forargelse, som kampagnen vakte i visse kredse på sociale medier.

Argumentet var, at det var for ensidigt at se nazister som fjender, der skulle bekæmpes, hvilket måske bevidner det betændte, politisk klima over there lige nu. Indiana Jones havde nok ikke været enig, i hvert fald.

FacebookTwitter