Googles 'konsol-dræber' begejstrer spilekspert: Så bliver det fandeme ikke smartere!

Googles streamingtjeneste for computerspil gør det muligt at spille spil på både pc, smartphone og fjernsynet.

Foruden selve streamingtjenesten lancerede Google også deres egen controller. (© Google)

Tirsdag aften dansk tid smed Google lidt af en bombe, der kan ændre måden, vi spiller computerspil på, for altid.

På spilmessen GDC i San Francisco præsenterede Google nemlig tjenesten Stadia, som vil gøre det muligt at spille spil direkte fra en browser – uden hjælp fra en konsol eller en computer til tusindvis af kroner.

- Du kan sidde og spille spil, som bliver afviklet i skyen i stedet for på en konsol eller computer hjemme hos dig selv. På den måde bliver spillene streamet hjem til dig - ligesom Netflix gør med film og serier, fortæller Troels Møller, der er spilekspert hos Troldspejlet og fortsætter:

- Der går fem sekunder, fra du trykker 'spil nu', til du er inde i spillet. Så bliver det fandeme ikke smartere!

Det er som sådan ikke nyt eller revolutionerende, at man kan spille direkte fra sin egen browser, men firmaer, der tidligere har forsøgt sig med noget lignende, har haft store problemer med forsinkelser af billedet, som har gjort kvaliteten meget dårlig.

Under præsentationen af Stadia gik Google til angreb på Playstation og Xbox. Her praler de med, at Stadia har flere grafikkræfter end Playstation 4 og Xbox One - tilsammen. (© Google)

- Havde det været alle andre end Google, der lavede det her, så ville jeg ikke have spået det en stor fremtid. Men fordi det er Google, så tror jeg på, at der er en chance for, at det kommer til at lykkes, siger Troels Møller.

Det skyldes især Googles datacentre overalt på kloden, som sikrer høj internethastighed.

- Det betyder, at forsinkelsen på spillene bliver lav, fordi der ikke er ret langt til nærmeste Google-server, som der ville være, hvis det havde været et andet firma.

Konsol-dræberen vil tage store markedsandele – hvis det virker

Google har modsat sine tech-giganter ikke haft en platform for det lukrative spilmarked.

Amazon ejer Twitch, Facebook har købt Oculus, og Microsoft ejer konsolfirmaet Xbox.

Men med sin Stadia-tjeneste har Google nu taget kampen op, og Troels Møller forventer, at giganten vil tage store markedsandele fra de andre store spillere på spilmarkedet.

'Assassin's Creed: Odyssey' er et af de spil, som Google har brugt til at fremvise deres teknologi. (© Ubisoft)

- For folk ude i stuerne og bag computerskærmene er det en billig metode til at få lov til at spille de nyeste spil uden at skulle købe en konsol til 5.500 kroner eller en dyr computer. Det er 'bare' et plug and play-system, som ikke koster noget andet end det, man gerne vil spille, og det er smart.

- Det giver så god mening, at Google ikke udkommer med en konsol, men i stedet har tænkt videre og kommer med en internetbaseret løsning. Hvis den her løsning virker, så bliver det en 'konsol-dræber' og Google kommer til at overtage en stor del af markedet, forklarer Troels Møller.

Hvad kommer det til at koste?

Selvom nyheden er blevet modtaget med stor interesse i internationale spilmedier, er der alligevel en del spørgsmål, der rejser sig efter annonceringen af Google Stadia.

Det anerkendte spilmedie Polygon fremhæver fire punkter, hvor Google stadig mangler at levere svar.

Det første spørgsmål er prisen på streamingtjenesten. Google annoncerede ingen detaljer om prisen, så det er endnu uvist, hvad internetgiganten vil opkræve, for at brugerne kan få adgang til tjenesten.

Det andet spørgsmål drejer sig om hastigheden på internetforbindelsen. For hvor hurtig en forbindelse er påkrævet, før man kan opleve Stadia i sin bedste form?

Her ses de tre varianter af Stadia-controlleren, som Google har lanceret. (© Google)

Det tredje spørgsmål centrerer sig om spillene. Hvilke spil er tilgængelige på platformen? I præsentationen fremviste Google en demo af spillet 'Doom: Eternal', som bliver tilgængelig på Stadia. Men det er endnu uvist, hvor mange - og hvilke titler - der vil være på platformen, når den lanceres.

Det sidste spørgsmål, som Polygon rejser, er integrationen med Youtube. Google omtalte, at tjenesten vil gøre det muligt for spillere at live-streame spillene, ligesom på streaming-platformen Twitch. Men den plan rejser flere spørgsmål end svar, mener mediet. For hvordan vil Stadia håndtere overgangen fra selv at spille - til pludselig at integrere oplevelsen med Youtube-livestreaming?

Google Stadia lanceres i 2019, men den nøjagtige lanceringsdato er endnu ikke afsløret.