Husker du den ikoniske spilfigur? Nu er racer-ræven fra 90'erne tilbage

Legendariske Crash Bandicoot er genopstået. Spilekspert jubler.

Til sommer kan nostalgikere se frem til et gensyn med Crash Bandicoot og alle hans venner og fjender, når 'Crash Team Racing' fra 1999 bliver genudgivet i en opdateret 2019-version. (© Activision)

På ungdomsværelset anno 1999 lå der stensikkert et eksemplar af 'Harry Potter og Fangen fra Azkaban' på natbordet, mens den dengang nye popprinsesse Britney Spears flød ud i rummet med sit megahit '… Baby One More Time' ovre fra CD-afspilleren.

Og Pokémon-kortene lå naturligvis sirligt klar i en mappe – hvis en ven nu skulle komme forbi for at bytte kort.

Men i den mere digitale afdeling for underholdning var årets hit i 1999 PlayStation-favoritten Crash Bandicoot.

Den skrupskøre ræv, som egentlig er en muteret punggrævling, var hovedperson i racerspillet 'Crash Team Racing', der solgte næsten fem millioner eksemplarer på verdensplan.

Nu er et meget langt pit stop på 20 år ved at være forbi.

For det er tid til at trække i køredragten igen. Til sommer bliver det originale 'Crash Team Racing' nemlig genudgivet i en opdateret 2019-version under navnet 'Crash Team Racing Nitro Fueled'.

- Det er det samme spil, men helt nyt. Det bliver gjort på den helt rigtige måde ved at lægge et nyt spil oven på det gamle. Så det er ny grafik, ny styring og opdateret lyd. Det gør, at det ligner og lyder som et spil, der kunne være udgivet i dag, men med det gode, gamle gameplay, vi kender fra 1999, lyder det begejstret fra spilekspert og redaktør på Troldspejlet, Troels Møller.

I denne uge kunne Sony ved deres State of Play-event så afsløre, at det nye spil ikke blot vil være en genudgivelse af det oprindelige 'Crash Team Racing', men det vil også indeholde samtlige baner og figurer fra opfølgeren 'Crash Nitro Kart' fra 2003.

Grafikken, lyden og styringen har fået en tiltrængt overhaling, siden det oprindelige spil (til venstre) udkom for over tyve år siden. (© Sony Computer Entertainment/Activision)

Nostalgi hitter på kistebunden

Det er da også en god forretning for spilfirmaerne at genudgive gamle spil.

I 2017 udkom de tre oprindelige Crash Bandicoot-spil i en opdateret pakkeløsning, der endte med at sælge over fire millioner eksemplarer.

Og i 2018 udkom 'Spyro: Reignited Trilogy', der var ét samlet spil med opdaterede versioner af de tre oprindelige Spyro-spil fra omkring årtusindskiftet. I alt solgte genudgivelsen lidt over to millioner eksemplarer.

De gode salgstal er også en del af grunden til, at spilfirmaerne bliver ved med at genudgive gamle skatte, der ellers var henlagt til et liv i støvede arkiver.

- De bliver genudgivet, fordi der er en nostalgisk kærlighed hos forbrugerne. Da de tre oprindelige Crash Bandicoot-spil blev udgivet i 2017, lå det i top-3 i flere uger, så der er masser af penge i at udgive gamle titler i nye klæder, siger Troels Møller og fortsætter:

- Spilfirmaerne kan jo se, at der sidder mange 25 til 35-årige derude og tænker tilbage på spillene og stadig spiller de spil, vi elskede, da vi var børn.

Som altid er det Crash Bandicoots ærkefjende, Doctor Neo Cortex, der prøver at gøre det af med den lalleglade ræv. (© Activision)

En positiv tendens

Kritikere af genudgivelsestendensen vil måske indvende, at det er en kedelig trend, hvis spilstudierne glemmer fantasien og originaliteten og forlader sig på gammel vin på nye flasker i form af endeløse genudgivelser af tyve år gamle spil.

Men Troels Møller mener, at det er en god idé at genudgive gamle spil - når historien er god nok - så både nye og gamle spillere kan genopdage de klassiske universer.

- Det bliver sværere og sværere at finde et tv, du kan sætte dine gamle konsoller til. Du kan for eksempel ikke sætte den første PlayStation til et nyt tv uden alverdens adaptere. Så det er en god måde at genopdage gamle klassikere på det udstyr, man rent faktisk har stående.

- Genudgivelsen giver også en ny generation af spillere en fantastisk spiloplevelse, de ellers ikke ville have fået. Så jeg ser intet problem i at genudgive 20 år gamle spil. Og så synes jeg generelt også, at firmaerne har haft en god næse for, hvilke spil de skal tage fat i, siger Troels Møller.

'Crash Team Racing Nitro Fueled' udkommer til PlayStation 4, Xbox One og Nintendo Switch den 21. juni.