'Hvilken farve er din g-streng i dag?': Kvindelig gamer går viralt med opsang for åben skærm

Sådanne spørgsmål får man rigtig tit. Hver eneste dag, lyder det fra dansk gamer.

Twitch-gameren Emme ”Negaoryx” Montgomery fik nok, da en på chatten ville vide farven på hendes g-streng. (© Fra Emme ”Negaoryx” Montgomerys Twitch-profil)

"Hvilken farve er din g-streng i dag?"

Beskeden dukker op på Emme "Negaoryx" Montgomerys skærm, mens hun sidder og spiller spillet 'Dead By Daylight'. Rundt om i verden følger flere af hendes tusindvis af følgere med på hendes kanal på streamingtjenesten Twitch i det spil, hun er i gang med at spille. Blandt andre fyren, der på chatten spørger ind til farven på hendes g-streng.

Emme "Negaoryx" Montgomery sukker.

Normalt ignorerer hun sådanne beskeder, men ikke denne gang. Og så kommer modsvaret, mens hun bevæger sig videre rundt i spillet:

- Respekter kvinder! Du er så barnlig. Hvad regnede du med? At jeg ville sige "blå"? Hvad regner du med, at det her fører til?

Nede i chatten i spillet dukker en ny besked op.

"Kan du ikke tage en joke?," skriver fyren.

Foran skærmen undrer Emme "Negaoryx" Montgomery sig, og hun kigger hovedrystende op mod webkameraet, mens hun spiller.

- Hvad mener du egentlig er en joke her?

- Du har jo ikke engang fortalt joken endnu, lyder det fra hende, hvorefter hun kalder ham en kvindehader, og at kvindehad aldrig vil være en joke.

Efter to intense minutters nedsavning af det, hun opfattede som en sexistisk og kvindehadsk kommentar, lagde hun klippet fra sin livestream ud på sin Twitter-profil. Et klip, der siden har fået massiv ros og støtte fra særligt andre kvindelige gamere.

Dansk gamer: Jeg oplever alt. Jeg ved ikke, hvor jeg skal starte

Det forstår danske Marie Watson godt. Hun er gamer og streamer på Twitch – og så er hun – ligesom Emme "Negaoryx" Montgomery – kvinde.

- Det er det klassiske spørgsmål på Twitch. Man får sådanne kommentarer eller spørgsmål hele tiden. Every day, man, siger Marie Watson.

Hun kalder Emme "Negaoryx" Montgomerys reaktion for genial, fordi hun sætter ham på plads.

- Jeg oplever alt. Jeg ved ikke engang, hvor jeg skal starte. Det kan være, om man vil tage sig trøje af for 100 kroner, eller om jeg vil sutte en pik eller blive bollet af en fyr. Eller at jeg er en luder, er grim eller ikke er god nok. Eller at jeg skal skride tilbage til køkkenet.

Marie Watson tror mest, at de hadske kommentarer kommer for at se hendes reaktion live, mens hun spiller. (Foto: © Andreas Bro)

- Og det med at de gemmer sig bag, at det er "en joke", det er så typisk. Hver gang man reagerer med "Hvad fuck har du gang i?!", så får man at vide, at det jo bare er "en joke". Det er så irriterende og provokerende, siger Marie Watson, som kun har danske følgere på Twitch.

Vil ikke ødelægge den gode stemning

Hun mener, at det i langt de fleste tilfælde handler om, at de hadefulde beskeder kun har til formål at chikanere kvinderne, så de kan se deres reaktion, mens de streamer.

Derfor er hun også begyndt blot at svare fjollet tilbage i stedet for at tage kampen. For ulempen er, at man risikerer at ødelægge stemningen for alle de andre seere, hvis man vælger at bruge et minut på at skælde ud, som Emme "Negaoryx" Montgomery gjorde.

Twitch har allerede moderatorer, som holder øje med, hvad der kommer ind af kommentarer på chatten fra andre, som følger med. Samtidig kan man selv indstille såkaldte bots til at fjerne beskeder med specifikke ord. Alligevel hænder det, at beskederne går igennem, fortæller Marie Watson.

Som DR også tidligere har beskrevet, er kvinder tit udsat for hadefulde beskeder på blandt andet Twitch. En af kommentarerne til Emme "Negaoryx" Montgomerys opslag på Twitter er også, at den kvindehadske tone ikke er til at komme udenom som gamer på Twitch.

- Det har altid været sådan i gamingkulturen, hvor folk siger, hvad de har lyst til, og der ikke er nogen konsekvenser. Men jeg vil da ønske, at det ikke bliver ved med at være sådan for evigt, siger Marie Watson.

Hun peger på at både streamere som hende skal arbejde for at ændre det, men at det også skal ske i hjemmene ved hjælp af almindelig opdragelse.

- Så der er lang vej endnu, siger hun.