Idas nyskabende spil vinder hovedpriseninternational festival: 'Jeg hoppede og skreg i halvanden time'

Ida Hartmann "gik helt i spåner", da hun fik beskeden.

Ida Hartmann har selv skrevet og illustreret 'Stilstand' (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © DR)

Vi danskere kan sole os i megen hæder denne sommer:

Landsholdet leverede det bedste EM-resultat siden 1992.

Jonas Vingegaard kørte det bedste Tour de France-resultat hjem siden Bjarne Riis.

Og nu har Ida Hartmann vundet hovedprisen ved A MAZE-spilfestivalen for spillet 'Stilstand', som hun har udviklet i samarbejde med det danske spilstudie Niila Games.

I spillet følger du blandt andet hovedpersonens kærlighedsliv. Her er et screenshot fra en scene, hvor hovedpersonen klæder sig på til en date. (© Niila Games)

Festivalen afholdes hvert år i Berlin, men i år foregik prisuddelingen digitalt.

Ida Hartmann deltog via en Zoom-forbindelse fra sin lejlighed i Københavns Nordvestkvarter, og hun troede knap sine egne ører, da juryen fredag kårede 'Stilstand' som vinder af prisen 'Most amazing award', eller på godt dansk 'Mest fantastiske pris'.

- Jeg gik helt i spåner. Det var simpelthen så stort, siger Ida Hartmann.

Spiludvikleren blev overrumplet, for hun havde på ingen måde regnet med at vinde festivalens hovedpris. Men som hun siger:

- Hvis vi skulle vinde en pris nogen steder, så skulle det nok være dér.

Hylder det eksperimenterende

For spilfestivalen A MAZE er kendt for at hylde eksperimenterende og kunstneriske spil, så 'Stilstand' var på hjemmebane.

'Stilstand' er nemlig ikke et helt almindeligt spil. Det er snarere en slags interaktiv spiltegneserie. En historiefortælling, der byder på blandt andet bajere, bræk og bootycalls, og som tager omtrent en time at gennemspille.

Spillet udspiller sig for det meste i Københavns Nordvestkvarter. Mere specifikt foregår en stor del af handlingen i hovedpersonens halvtomme lejlighed. (© Niila Games)

Men Ida Hartmann havde på ingen måde regnet med, at hun skulle høste hovedprisen ved arrangementet.

- Bare det at være nomineret til en hovedpris på en festival var helt vildt. Vi er jo bare et lille spil med en lille fortælling om en lille verden, så jeg troede virkelig ikke på, at det ville komme længere, siger Ida Hartmann.

Men juryen tildelte altså 'Stilstand' festivalens hovedpris, og det blandt andet med denne begrundelse:

- Stilstand er en smukt udført interaktiv tegneserie, der er smertefuldt relatérbar i sit lunefulde og absurde portræt af angst, ensomhed og fortvivlelse. (...) Oplevelsen balancerer følelser af håb og fortvivlelse med en unik sans for humor, der får spillere til at identificere sig med det skrøbelige limbo, det er at føle, at man sidder fast i livet.

Ida Hartmann var forbløffet. Men da chokket lagde sig, skulle sejren fejres.

Hoppede og skreg

For som mindre spilskaber er det "helt fantastisk" at få den form for anerkendelse. Og derfor var begejstringen til at tage og føle på.

- Min mand og jeg dansede i halvanden time. Jeg skreg og hoppede non-stop. Det har sikkert været dejligt for mine naboer, siger Ida Hartmann med et grin.

Du kendte måske ikke til 'A MAZE'-festivalen på forhånd, men i miljøet omkring indie-spil er den en vigtig institution, fortæller Ida Hartmann. - Den er ret stor i alternative, eksperimenterende indie-kredse. Den er meget artsy og hylder de små eksperimenter og mærkværdige spil, siger hun. (Foto: Sebastian Stokkebo Sørensen © DR)

For spilskaberen indikerer sejren, at 'Stilstand' stadig lever i bedste velgående her et år efter, det udkom.

Faktisk føler hun først, det er nu, at der for alvor er begyndt at komme skub i spillet.

- Det er som en langsom snebold, der ruller. De sidste par måneder er der sket flere dejlige ting, fortæller Ida Hartmann og fremhæver Independent Games Festival, hvor 'Stilstand' fik fire såkaldte "honorable mentions".

Men nu er der til gengæld også begyndt at komme rul i snebolden.

- Der sker virkelig noget nu. Det gør mig glad, for jo bredere, det kommer ud, jo flere spiller det og oplever det, siger spilskaberen.

Hun fortæller afslutningsvist, at der der også "kommer til at ske noget nyt" med 'Stilstand' inden for de næste par måneder. Mere kan hun ikke løfte sløret, men som hun siger:

- Spillet lever.

I spillet hjælpes hovedpersonen af et ubestemmeligt væsen, der bor i hendes lejlighed. (© Niila Games)
Facebook
Twitter