'Jeg forventer, det kommer til at stikke helt af': Populær spilserie vækker opsigt med klimakrig

'Battlefield 2042' foregår i fremtiden, men plottet med klimakrise og flygtninge skaber debat.

'Battlefield 2042' udkommer til oktober i år. (© EA)

Havene stiger, økonomier bryder sammen og alliancer bliver brudt.

Global mangel på mad og brændstof sætter gang i den største økonomiske krise siden 'Den Store Depression' i 1929 og EU går i opløsning efter Tysklands kollaps.

Det skaber en ny verdensorden, hvor USA og Rusland er de eneste to supermagter og hele verden skal forholde sig til 1,2 milliarder flygtninge.

Lyder det som et realistisk bud på et frygteligt fremtidsscenarie? Måske.

Heldigvis er det bare plottet til det nyeste skud på stammen fra den ultrapopulære spilserie 'Battlefield'.

Det nye spil hedder 'Battlefield 2042' og foregår i en nær fremtid – og der er store forventninger til det.

- Jeg forventer, det kommer til at stikke helt af og bliver mega fedt, lyder det fra chefredaktør på PSLife.dk, Palle Havshøi-Jensen.

Og han er langt fra den eneste, der glæder sig til det nye spil.

- Den overordnede modtagelse har som forventet været rigtig god. Folk glæder sig og synes, det ser godt ud, siger Palle Havshøi-Jensen.

Får kritik for plottet

Men selvom spillet er blevet taget godt imod og mange glæder sig til det, har det også skabt stor debat.

Det er nemlig ikke gået ubemærket hen, at hele spilscenariet baserer sig på klimaændringer og flygtninge, og der er blevet spekuleret i, om der ligger en samfundskritik i det.

- Jeg synes, kritikken er en lille smule forfejlet, siger chefredaktøren for PSlife.dk, Palle Havshøi og tilføjer:

- Der skal være plads til forskellige meninger, men så længe det ikke går ud over minoriteter, synes jeg ikke, det er noget, man skal hænge sig for meget i.

- Det er fiktion og underholdning. Det er et spil med en setting, og jeg har svært ved at se, at der skulle være andet i det. Jeg tror ikke, at Electronic Arts og DICE har et behov for at bruge deres spil til at komme med samfundskritiske kommentarer.

På de nye konsoller Playstation 5 og Xbox Series X er det muligt at spille multiplayer med op til 128 personer i stedet for de normale 64. (© EA)

Battlefields direktør for spildesign, Daniel Berlin, afviser da også, at kritikken skulle have noget på sig:

- Grunden til, vi valgte at gå i den retning med spillet, var så vi kunne skabe en verden, der foregik fra flygtningenes perspektiv, siger Daniel Berlin i et interview med IGN.

- Vi ville skabe mere spektakel med flere store begivenheder. Det gav den her setting os gode muligheder for. Og så gjorde den, at vi kunne bevæge os rundt i hele verden i spillet.

- Det er udelukkende af hensyn til gameplayet, cementerer han.

Alligevel mener nogle, at det er uanstændigt at behandle et problem som klimaflygtninge alene med det formål at skabe et godt spil.

Men at plottet får kritik er bestemt ikke noget nyt for udviklerne. Det samme skete, da de annoncerede 'Battlefield V', der foregik under Anden Verdenskrig.

Her var flere sure over, at der var kvindelige soldater med i spillet, da de ikke mente, at det stemte overens med de historiske begivenheder.

Men som udviklerne også pointerede dengang, er spillene ikke en 100 procent korrekt gengivelse af virkeligheden, selvom den lader sig inspirere af den.

Går tilbage til rødderne

På trods af debatten kommer det næppe bag på nogen, hvis det nye 'Battlefield' bliver en succes.

Men hvordan har krigsspillet, der har foregået i alt fra Anden Verdenskrig til fremtiden, formået at holde sig relevant og populært gennem næsten 20 år?

- 'Battlefield's styrke er, at det har ramt en god blanding mellem at være en blockbuster krigsfilm og taktisk på et niveau, hvor den almene gamer stadig kan følge med og ikke bliver sat af, siger Palle Havshøi fra PSlife.dk og tilføjer:

- Og så slår de sig jo op på et multiplayermode med kæmpestore battlefields med op til 128 spillere. Der kan andre spil bare ikke følge med.

Men selvom 'Battlefield 2042' foregår i fremtiden, ligner det, at spillet går tilbage til sine gamle rødder.

- At spillet hedder '2042' virker som et anerkende nik tilbage til det, der startede det hele, nemlig deres første spil '1942'.

- Derudover går de også væk fra deres historiedrevne spil og går tilbage til udelukkende at være et multiplayerspil, som det også var tilfældet med '1942'.

'Battlefield 2042' udkommer til oktober i år.

FacebookTwitter