Joakim på 26 har lavet spil om sin kones skizofreni: Nu håber han, misforståelserne stopper

Joakim Nonboe Carlsens kone har i flere år lidt af skizofreni. Det har han lavet et spil om.

Der er en masse myter om skizofreni, mener spiludvikler Joakim Nonboe Carlsen. Dem forsøger han nu at forklare og nuancere med et helt nyt spil, 'Split Mind'. (Foto: © Anne Vestergaard Olsen, dr)

- Det har styrket vores forhold. Og jeg har fået en meget bedre forståelse og respekt for det, hun har været igennem.

Sådan siger Joakim Nonboe Carlsen om sit og sin kones forhold.

Selvom det kan lyde som en anbefaling på en parterapeut på Trustpilot, så er det et computerspil, som Joakim Nonboe Carlsen taler om. Og han har endda selv lavet det.

For da han efter fem år på universitetet skulle i gang med at lave sit afsluttende kandidatprojekt på Det Kongelige Akademis spildesignerlinje, valgte han at lave måske et af de sværeste spil, han kunne.

Nemlig et om sin kones sygdom; paranoid skizofreni.

Joakim og hans kone, Mette Nonboe Carlsen, har samarbejdet om spillet. Hun har spillet og givet råd til, hvordan spillet skulle laves. (© PRIVATFOTO)

I spillet 'Split Mind' styrer man en person med paranoid skizofreni og ser, hvordan den kvindelige hovedperson oplever fire dage med en psykotisk episode, hvilket er baseret på Joakim Nonboe Carlsens kones oplevelser.

Under spillet får hun gradvist hallucinationer, ser skikkelser og hører lyde, som man ikke rigtig ved, om er virkelige eller ej, samtidig med at man skal kunne håndtere depressive og håbløse tanker.

Desuden prøver man at styre hovedpersonen i eksempelvis telefonsamtaler, hvor man forsøger at få hende til at bede om hjælp, men hvor hun alligevel nægter af frygt for at blive misforstået, og fordi hun er bange for, hvad andre tænker om hende.

Hver dag slutter med, at hovedpersonen går ned ad en trappe, som er en metafor for, at hovedpersonen går dybere ind i psykosen med dens depressive følelser og tanker.

Mange kunne ikke forstå sygdommen

- Hun har oplevet, at flere omkring hende ikke rigtig kunne forstå hende og hendes sygdom. Nogle gange har hun fået at vide, hvorfor hun ikke bare kunne være glad, og at de udtværede skikkelser og hænder, hun så, jo bare var hendes fantasi, siger Joakim Nonboe Carlsen.

Derfor var hans mål at hjælpe hende og andre, så deres pårørende nemmere kan sætte sig ind i det at lide af skizofreni.

- For det er jo forfærdeligt, at hun og så mange andre skal kæmpe med at opnå den forståelse, samtidig med at de kæmper med sygdommen. Så jeg håber, spillet vil gøre det nemmere at tale om, siger Joakim Nonboe Carlsen.

Han begyndte at lave spillet i foråret og ville egentlig have hjælp fra professionelle til at udvikle spillet. Men på grund af nedlukningen af Danmark var det umuligt, og spillet er derfor primært baseret på hans kones erfaringer.

Derfor anbefaler han, at andre med skizofreni kun forsøger at spille spillet, hvis deres læge har vurderet, at det går an.

Til gengæld er han sikker på, at dem, der måske kender en med skizofreni, eller som bare vil vide mere om sygdommen, kan få en bedre forståelse af at spille spillet.

- Mange tror, at det at lide af skizofreni er ensbetydende med, at man har flere personligheder, hvilket er en myte. I det hele taget er der en masse stigma og myter, der er associeret med skizofreni.

- Mange af min kones venner, der har prøvet spillet, og som ikke havde en forståelse for sygdommen før, har fået en helt anden forståelse nu, siger han.

Sådan ser 'Split Mind' ud, når man spiller det. Hovedpersonen i spillet lider af skizofreni, der blandt andet skaber vrangforestillinger. (© Billeder fra spillet)

Skal skabe forståelse og empati

Mens han har udviklet spillet, har han været vildt bange for, at det ville ende med at ligne et gyserspil, fordi frygt er en stor del af at have paranoid skizofreni. Derfor var det også det sværeste spil, han indtil videre har lavet.

- Det skal være så sandfærdigt som muligt, så jeg har forsøgt at vise så meget respekt som muligt for dem, der lider af skizofreni. Men det har kun haft en positiv indflydelse på vores parforhold, siger Joakim Nonboe Carlsen, der blev gift i sommer.

Spillet ligger til fri download på hans hjemmeside, hvor man også kan vælge at donere penge. Men som du måske allerede har fundet ud af nu, er det ikke det mest opmuntrende spil at spille, hvilket han også indrømmer.

Og det har da heller aldrig været planen, at det skal være et kommercielt spil, men nærmere en oplevelse, der skal kunne skabe forståelse og empati, fortæller han.

Selvom hans kone har været syg siden teenageårene, hvor han også lærte hende at kende, er det først for fem år siden, hun blev diagnosticeret. Siden har hun fået behandling og har nu job og er så småt i gang med at udfase medicinen.

'Split Mind' gav Joakim Nonboe Carlsen en kandidatgrad, og han leder nu efter job som spiludvikler.

Du kan læse mere om 'Split Mind' her, hvor du også kan downloade spillet. Det kan gøres gratis, hvis du skriver 0 i donationsfeltet.