Josephine bukkede under for lumre online-beskeder: 'Jeg havde håbet, det kunne være et fællesskab'

'Sexisme for fuld smadder' får kvinder til at flygte fra gamingverdenen, siger ekspert.

(© Josephine Dahl)

For 34-årige Josephine Dahl blev det for meget.

Hun fik nok af de regelmæssige, upassende og nærgående spørgsmål, der ikke havde noget med 'Counter-Strike' at gøre, men som udelukkende drejede sig om, at hun er kvinde.

- Jeg blev i dårligt humør af alle kommentarerne, og til sidst synes jeg ikke, at det var det værd. Jeg mistede glæden ved at spille og valgte helt at stoppe.

Dr.dk talte også med Josephine Dahl i starten af februar, hvor hun overvejede at droppe 'Counter-Strike' på grund af den uønskede opmærksomhed, hun fik fra mandlige gamere.

- Jeg var træt af det længe, men holdt mig selv i gang, fordi jeg var stædig. De skulle ikke få mig ned med nakken, tænkte jeg. Og så synes jeg jo, at det er et sjovt spil, så jeg havde ikke lyst til at stoppe, siger Josephine Dahl.

Lige indtil det altså ikke var sjovt længere, fordi spørgsmål til civilstatus og bopæl fyldte for meget.

For blot at nævne nogle af de mere sobre spørgsmål.

Og så var der de kommentarer og virtuelle tilnærmelser, der nogle gange ramte Josephine Dahl så hårdt, at hun fik det direkte fysisk dårligt.

- Jeg lærte at skærme mig selv, for eksempel ved at mute dem, der kom med kommentarerne. Men det er jo en stor ulempe, at man ikke kan tale med folk, når man spiller 'Counter-Strike'. Og jeg lærte aldrig at leve med, at mit køn hele tiden skulle påtales, siger Josephine Dahl.

Mændenes territorie

Kan det virkelig være så slemt, tænker du måske?

- Det kan nok godt være lidt svært for mænd at forstå, hvor grelt det kan være, når man sidder dér som kvindelig gamer, siger Josephine Dahl.

- For mig er det en følelse af ikke at være velkommen og accepteret. Jeg havde håbet, at det kunne være et fællesskab.

Det blev det ikke, og det undrede Josephine Dahl.

Så hun begyndte via sit speciale på film- og medievidenskab på Københavns Universitet at undersøge, hvorfor nogle mandlige gamere fører en hetz imod kvindelige gamere.

Noget af det skyldes - konkluderer Josephine Dahl - at nogle mænd mener, at kvinderne trænger sig ind på deres territorie. Det frusterer mændene, som så reagerer ved at angribe kvinderne på grund af deres køn.

For eksempel ved at påstå, at kvinderne er dårlige gamere alene af den grund, at de ikke er mænd. Og at de hører mere hjemme i et køkken eller i et soveværelse end i gamerstolen.

- Der er sikkert nogle kvinder, der sagtens kan stå imod det her, og det ville jeg da også ønske, at jeg kunne. Men jeg er måske lidt mere følsom end andre, og kommentarerne går mig på og påvirker mig i en grad, så jeg ikke synes, at det er det værd, siger Josephine Dahl.

- Dog er det så stort et problem for kvinder generelt i gamingverdenen, at jeg ikke tror, at det nødvendigvis har noget med min følsomhed at gøre. Og hvorfor skal jeg bruge ekstra energi på at rumme de her hadefulde og sexistiske kommentarer, bare fordi jeg er kvinde?

En dum-maskulin kultur

Christian Mogensen er spiljournalist samt seniorkonsulent og foredragsholder for Center for Digital Pædagogik (CfDP) og arbejder blandt andet med at sætte fokus på, hvordan vi kommunikerer med hinanden i gaming.

- Der er sexisme for fuld smadder, fortæller Christian Mogensen.

Han er enig med Josephine Dahl i, at sexismen blandt andet kommer, fordi mændene forsøger at forsvare deres territorie ved skyde løs på kvinderne.

Derfor overrasker det ham ikke, at Josephine Dahl ikke længere har lyst til at være kvindelig skydeskive i 'Counter-Strike'.

- Det er meget typisk i gaming, at kvinder skal stå på mål for deres køn, og det må da være vildt opslidende som kvinde, at andre gamere har en holdning til dine bryster, eller hvad du kan i et køkken, siger Christian Mogensen.

- Så det er ikke usædvanligt, at de bare vælger at lade være med at spille.

Det ærgrer ham gevaldigt.

- Vi kunne jo være mange flere gamere, hvis det ikke var sådan, og vi går glip af en masse talenter, når nogle mandlige gamere forpester miljøet med sådan en dum-maskulin kultur, siger Christian Mogensen.

Han er selv gamer og tester via sit arbejde mange af de nye spil, og der oplever han selv, at tonen kan være hård, men:

- Det er ikke det samme for mænd og kvinder. Det er kun mænd, der påstår, at det er det. Der er for eksempel ingen, der siger til mig, at jeg er dårlig, fordi jeg er mand. Jeg kan ikke angribes for at være anderledes, for jeg er ikke anderledes i gamingverdenen, siger Christian Mogensen.

- Men når der kommer en kvinde, så ligner hun ikke de andre, alene fordi hun er kvinde i et mandsdomineret miljø, og så bliver hun per automatik angrebet på det, der får hende til at skille sig ud. Nemlig, at hun er kvinde.

Josephine Dahl begyndte at spille Counter-Strike som 18-årig. Efter ca. 14 års pause genoptog hun spillet i 2018, inden de sexistiske kommentarer fik hende til at stoppe i februar i år. (© Josephine Dahl)

Kvinder spiller med kvinder

Selvom Josephine Dahl er stoppet med at spille 'Counter-Strike', så har hun ikke ikke sluppet gamingverdenen.

I øjeblikket forsøger hun via sit speciale på film- og medievidenskab på Københavns Universitet at finde ud, hvor stort problemet med sexisme i gaming er, og hvilke konsekvenser det i så fald har for kvindelige gamere.

Josephine Dahl er ikke færdig med specialet, men er allerede kommet til samme konklusion som Christian Mogensen fra Center for Digital Pædagogik: at sexisme er et problem.

Og at det får kvinderne til at flygte fra spil som 'Counter-Strike'.

- Jeg har indtil videre interviewet syv kvinder, og ingen af dem spiller med tilfældige mennesker mere. De spiller kun med nogle, de kender. De søger mod trygge gaming-fællesskaber, hvor det ofte kun er kvinder, der spiller, fortæller Josephine Dahl, der selv overvejer at gøre det samme, så hun bliver fri for at skulle forholde sig til sit køn, når hun spiller 'Counter-Strike'.

Indtil da holder Josephine Dahl sig til spil, hvor med- og modspillere ikke behøver at vide, at hun er kvinde.

Dickpics og stønnelyde

Dr.dk har tidligere fortalt om problemer med sexisme i gaming.

Kvindelige gamere har fortalt om, hvordan de er blevet kaldt for ludere og er blevet bedt om at vise bryster eller bedt om seksuelle ydelser.

En kvinde fortæller, at hun er blevet mødt med stønnelyde under et spil, mens andre fortæller, at dickpics og nøgenbilleder er en del af deres hverdag som gamere, og at de i det øjeblik, de andre gamere finder ud af, at de er kvinder, kan blive udstødt af fællesskabet.

Eller udsat for en hetz alene af den grund, at de er kvinder.