Kan du se ligheden? Spilgiganter sagsøges for at stjæle models udseende

Kunstneren Clayton Haugen er overbevist om, at han er blevet plagieret af spilfirmaerne bag 'Call of Duty: Modern Warfare'.

Den amerikanske kunstner Clayton Haugen påstår, at rettighederne til karakteren 'Mara' (på billedet) fra 'Call of Duty: Modern Warfare' oprindeligt tilhører ham. (© Activision)

Har du nogensinde følt dig frarøvet en idé, du har talt højt om et i kort øjeblik?

Det har kunstneren Clayton Haugen.

Han er nemlig overbevist om, at spilfirmaerne Activision, Infinity Ward og Major League Gaming, der står bag konsol- og computerspillet 'Call of Duty: Modern Warfare', har tyvstjålet et af hans værker, og derfor lægger han nu sag an mod dem.

Det drejer sig om Clayton Haugens karakter 'Cade Janus', der, ifølge ham, er blevet plagieret i det populære spil.

Den amerikanske kunstner har de seneste år udviklet karakteren, som skulle være en del af en større filmisk ide 'November Renaissance', som han håbede kunne blive til en spillefilm.

Men sådan gik det ikke.

ifølge Clayton Haugen skulle de tre spilfirmaer være faldet over 'Cade Janus' og aktivt forsøgt at få hende ind i 'Call of Duty'-serien, hvor de har ændret hendes navn til 'Mara'.

Clayton Haugen fortæller, at han tilbage i 2017 hyrede skuespiller og Twitch-streameren Alex Zedra til at portrættere 'Cade Janus' i en foto-serie, der også kan ses på kunstnerens Instagramprofil.

Ifølge sagsanlægget påstår Clayton Haugen nu, at spilfirmaerne blandt andet har ansat selvsamme Alex Zedra og efterspurgt samme tøj, som hun havde på under foto-serien. Sidenhen har de også ansat den samme makeup-artist til at kopiere 'Cade Janus' udseende, fortæller han.

Den amerikanske kunstner understreger desuden, at han registrerede sig som rettighedshaver til karakteren 'Cade Janus' tilbage i 2012-2013.

Beskyldningerne går på, at karakteren 'Cade Janus' (portrætteret af Alex Zedra) og Call of Duty-karakteren 'Mara' ligner hinanden lidt for meget. (© Screenshot fra sagsanlæg)

Langt fra første episode

Men det er langt fra første gang, at spilfirmaer har raget sig uklar med kendisser eller kunstnere, fordi der findes ligheder mellem værker og udseende.

Et af firmaerne bag 'Call of Duty'-serien har tidligere været udsat for beskyldninger om plagiat.

I 2014 lagde den nu afdøde diktator i Panama - Manuel Noriega - sag an mod Activision, som han mente portrætterede ham i 'Call of Duty: Black Ops II' som "en antagonist, der står bag adskillige afskyelige forbrydelser, hvilket giver det falske indtryk, at sagsøgte har haft ret til at bruge sagsøgers udseende".

I 2014 lagde skuespiller og sanger Lindsay Lohan sag an mod Take-Two Interactive og Rockstar Games. Lindsay Lohan, der er kendt fra film som 'Mean Girls' og 'Freaky Friday', mente nemlig, at karakteren Lacey Jonas var baseret på hende selv.

Både Lindsay Lohan og Manuel Noriega tabte sagerne.

Året forinden havde også skuespilleren Elliot Page (tidligere kendt som Ellen Page) kritiseret spiludviklerne i Naughty Dog; dog uden at lægge sag an. Skuespilleren, der er kendt fra film som 'Juno' og 'Inception' mente, de havde kopieret hans udseende i spillet 'The Last of Us'.

- Jeg går ud fra, jeg burde være flatteret. Men jeg er faktisk med i et andet spil 'Beyond: Two Souls', så jeg værdsætter det ikke rigtigt, sagde han dengang.

Elliot Page (til højre) mistænkte i 2013 udviklerne bag 'The Last Of Us' for at have brugt ham som inspirationskilde til deres karakter Ellie. (Foto: Michael Tran © Naughty Dog/Getty Images)

I 2020 var det så den verdenskendte musiker, Selena Gomez, der følte sig kopieret.

Sangeren, der står bag hits som 'Hands To Myself' og 'Lose You To Love Me', lagde nemlig sag an mod spilfirmaerne Guangzhou Feidong Software Technology Co. og MutantBox Interactive Limited, der står bag mobilspillet 'Clothes Forever - Styling Game'.

Selena Gomez mente, at hendes udseende var blevet brugt uden hendes vidende og samtykke i spillet, der går ud på at stige i graderne som fashionista i modeverdenen.

Dengang udtalte Magnus Groth-Andersen, der er chefredaktør på nordens største spilmedie Gamereactor til dr.dk, at beskyldninger om plagiat ofte forekommer i spilverden, men at der er forskel på, hvem og hvordan man kopierer, hvis man vil undgå et sagsanlæg.

- I Selena Gomez' tilfælde er hun blevet brugt som blikfang til at lokke unge, naive brugere ind. Det vidner ikke om kvalitet. Udviklerne ved lige præcis, hvad de gør, og det er fordækt og moralsk uforsvarligt.

- Det sker hele tiden. Og spillene er lavet for ingen penge på kort tid. På Steam ser man, hvordan der bliver uploadet 100 udgaver af det samme spil med minimalt forskellige navne. Hvis ét bliver taget ned, så ligger der 99 andre og arbejder videre og tjener penge.

Ligheden er svær at komme udenom, når man sammenligner Selena Gomez' forsidebillede i Flare med spillet 'Clothes Forever - Styling Game'. (Foto: Danielle Levitt; Styling: Truc Nguyen © Flare/MutantBox Interactive Limited)

Han mener til gengæld ikke, det er lige så sort-hvidt i Lindsay Lohans og Ellen Pages tilfælde.

- Rockstar Games forsvarede sig med, at Lindsay Lohan ikke har ophavsret på en bestemt form for udseende eller bestemt form for personlighed. Det er et kæmpe juridisk dødvande. Hun tabte også i retten, fordi hun ikke baserede sagen på meget andet end få distinkte kendetegn, siger Magnus Groth-Andersen og fortsætter:

- Det drejede sig om så løse størrelser, at det er svært at forestille sig, hvordan Lindsay Lohan ville kunne eje det.

Facebook
Twitter