Kendt satiretegner og skuespiller klar med ny serie om gamere: 'Vi forsøger at tage dem alvorligt'

'Try Hard' vil gøre op med generationskløften mellem forældre og de børn, der gamer.

24-årige Sebastian bliver smidt ud hjemmefra, da han, i stedet for at få sig et job eller tage sig en uddannelse, forsøger at starte sit eget 'Counter-Strike'-hold. (Foto: pressebillede © Viaplay/NENT Group)

Dåsecolaer. Junkfood. Og tykke, bumsede drenge, der bliver lyst op af computerskærmens skarpe skær bag de nedrullede mørklægningsgardiner.

Det er nok fortsat det billede, nogle har i hovedet, når de tænker på folk, der gamer.

Men gaming er langt mere og meget andet end det.

Det er også kostplaner, skemalagte træningsprogrammer og store turneringer med mange tusind tilskuere.

Det vil instruktør, forfatter og tegner Anders Morgenthaler og skuespiller og forfatter Allan Hyde gerne sætte fokus på i den nye komedieserie 'Try Hard' på Viaplay, hvor de begge er hovedforfattere.

Serien handler om den 24-årige Sebastian, der på den ene side kæmper med sine forældre, der synes, han laver for lidt, spiller for meget computer og i stedet burde finde sig et job eller tage sig en uddannelse – mens han på den anden side forsøger at få samlet et 'Counter-Strike'-hold bestående af de sociale udskud fra byens internetcafé, der er vidt forskellige steder i livet.

- Forhåbentlig er serien så sjov og sammenbindende, at man kan se den med sine forældre og bagefter har noget at snakke om, siger Anders Morgenthaler, der blandt andet er kendt for de satiriske tegneseriestriber, han laver til Politiken i samarbejde med kompagongen Mikael Wulff.

Den moderne fodboldhistorie

Udover sit virke som satiretegner er Anders Morgenthaler 48 år og – efter eget udsagn – midaldrende.

Han er fra den generation, hvor computerspil måske er noget, man har spillet en smule som ung, men ellers ikke har beskæftiget sig særligt med.

Men da hans nevø begyndte at game, og han så klip fra turneringer i Royal Arena, hvor der sad 12.000 tilskuere, der gik fuldstændig amok, begyndte interessen for fænomenet at vokse.

- Jeg fandt ud af, at det her var den moderne udgave af den klassiske fodboldhistorie med unge drenge, der bliver superstjerner.

Anders Morgenthaler fik lyst til at lave en serie om det, men manglede én, der kendte universet i dybden.

- Det nytter ikke noget, hvis jeg bare kommer og kigger på det udefra, som han siger.

Anders Morgenthaler og Allan Hyde arbejdede på hver deres projekt, men besluttede sig for at gå sammen om at lave én fælles serie. (Foto: pressebillede © Viaplay/NENT Group)

En researchtur til Polen og et opkald ud af det blå

Mens Morgenthaler gjorde sig de her tanker, var skuespiller Allan Hyde til et stort gaming-arrangement i Krakow i Polen.

Han gik selv med tanken om at lave en gaming-spillefilm og var taget til Polen som en del af researchfasen.

En dag senere ringede Anders Morgenthaler ud af det blå. Han havde hørt, at Allan Hyde var i gang med en film om 'Counter-Strike' og spurgte, om de ikke skulle kombinere deres idéer i stedet for at arbejde på hver deres.

- Allan var den helt rigtige at arbejde sammen med, fordi han selv gamer og er helt inde i det univers, fortæller Anders Morgenthaler.

'Gaming er en social disciplin'

I serien oplever man både Sebastian, der har en seriøs drøm om at blive professionel gamer, og hans forældre, der synes, at han laller for meget og bør tage sig sammen, i stedet for at spilde sin tid.

- Serien skulle gerne være et portræt af den her generationskløft, der er mellem de unge, der er digitalt indfødte, og deres forældre, der ikke forstår sig på det, da de ikke selv er vokset op med teknologi på samme måde, siger Allan Hyde, der også er kendt for serien 'Cold Hawaii' som han både var med til at skrive og instruere.

Derfor udstiller 'Try Hard' heller ikke Sebastian og hans venner som de klassiske nørder, som man måske ellers har været vant til i andre film og serier.

- Vi forsøger at tage gaming og gamere alvorligt i stedet for at gøre grin med dem, siger Anders Morgenthaler.

- Vi vil gerne vise, at det er folk, der er ambitiøse og drømmer om det her på niveau med alt muligt andet. Der er sket et skifte, hvor mange unge i dag dyrker gamere som idoler på samme måde, som de gør med fodboldstjerner.

Ari Alexander, der indtager seriens hovedrolle som Sebastian, har også været med i 'Alfa', 'Doggystyle' og 'Limboland'. (Foto: pressebillede © Viaplay/NENT Group)

Noget af det, der har overrasket Anders Morgenthaler i forbindelse med filmen, er, hvor mange der gamer.

Der er folk, der tjener millioner på det, andre har ambitioner om det, og så er der dem, der måske bare bruger det til at slå hovedet fra efter en lang dag eller til at være sammen med deres venner.

En af dem er Allan Hyde.

- Som nybagt far har man ikke altid tid til at se sine venner. Og der har det været skønt for os fædre at kunne tage et spil online, efter børnene er puttet, og kunne ses på den måde i stedet.

- Mange tror sikkert, at det at game er noget ensomt, hvor man sidder og spiller for sig selv. Men det er i allerhøjeste grad en social disciplin.

En ny type atleter

Forhåbningen med serien er, at man kan fjerne den generationskløft, der er mellem unge og ældre og i stedet samle dem.

- De unge må forstå, at de ældre ikke har fået det ind med modermælken på samme måde som dem selv. Samtidig bør de ældre interessere sig for det og forstå, at socialt samvær i dag kan se ud på en anden måde end for bare ti år siden, siger Allan Hyde.

Anders Morgenthaler håber også, at serien kan være med til at gøre forældrene klogere.

- En af grundpræmisserne for hele serien er at gå ind og binde generationerne sammen med humor.

- De, der synes, at gaming er underligt, har måske selv drømt om at blive fodboldspiller eller rockmusiker. Men drømmene skifter og ændrer sig.

Og Anders Morgenthaler er sikker på, at man får en forståelse for, hvad der rent faktisk er på spil, hvis man tager ind og oplever et af de store gaming-arrangementer.

Allan Hyde tilslutter sig:

- Jeg håber, at de, der ikke kender til det, bliver nysgerrige på det.

- I virkeligheden er det jo bare en historie om nogle unge atleter, der ser ud på en anden måde, end de gjorde engang.

Alle otte afsnit af 'Try Hard', der havde premiere søndag, kan ses på Viaplay.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk