Kritikken hagler ned over skandaleramt spilgigant: Nu trækker topchefen sig

J. Allen Brack er fortid som topchef hos Activision Blizzard. Også firmaets HR-chef er trådt tilbage.

Medarbejdere hos Activision Blizzard protesterede i sidste uge over ledelsen. Nu har topchef J. Allen Brack trukket sig fra Activision Blizzard, der blandt andet står bag spil som 'World of Warcraft'. (© Blizzard)

J. Allen Brack er trådt tilbage fra sin stilling som topchef for Blizzard Entertainment.

Det annoncerede det skandaleramte spilfirma Activision Blizzard i går ifølge spilmediet Polygon.

J. Allen Brack har været firmaets topchef i knap tre år og arbejdet for Activision Blizzard i 15 år, blandt andet som mangeårig ledende udvikler på 'World of Warcraft'.

Bracks exit kommer i forlængelse af, at Activision Blizzard de seneste uger har trukket overskrifter på grund af en sexistisk og kvindefjendsk arbejdskultur, hvor seksuelle kommentarer henover computerskærmene, uønsket fysisk berøring og andre former for chikane var - ifølge anklagerne - ikke unormalt på en arbejdsdag, hvis man var kvinde.

I stedet for J. Allen Brack skal Jen Oneal og Mike Ybarra nu begge være de øverste ledende skikkelser for firmaet, der har været massivt i vælten det seneste stykke tid.

Også Activision Blizzards HR-chef, Jesse Meschuk, har forladt sin stilling, skriver The Verge.

Kendte til den kvindefjendske arbejdskultur

Activision Blizzard, der står bag spil som 'World of Warcraft', 'Diablo' og 'Call of Duty', er for nylig blevet sagsøgt af staten Californien for at have overtrådt statens lov om beskyttelse på arbejdspladser.

Activision Blizzard skulle nemlig være en arbejdsplads, hvor omfattende diskrimination og chikane af kvinder seksuelt, i forhold til ligeløn og karrieremuligheder var almindeligt. Noget, der er blevet kategoriseret som en såkaldt "frat house"-kultur (drengerøvskultur).

Ifølge søgsmålet var den nu fratrådte topchef J. Allen Brack bekendt med denne kultur - faktisk skulle han have været med til at fremprovokere den - og han havde gentagne gange fået klager omkring den. Men han gjorde ikke meget for at stoppe den.

Activision Blizzard står blandt andet bag 'World of Warcraft', som for første gang udkom i 2004. Siden da er der kommet en stor håndfuld udgivelsespakker til spillet, der stadig har masser af online-spillere. (© Blizzard)

Også HR-afdelingen hos Activision Blizzard er under beskyldninger i forbindelse med søgsmålet. Ifølge søgsmålet blev medarbejdere "frarådet at klage, fordi HR-afdelingen var kendt for at være tætte med de påståede krænkere".

I anklageskriftet fremgår det ifølge flere amerikanske medier, at en navngiven medarbejder angiveligt kaldte sit hotelværelse for 'Bill Cosby-værelset' - opkaldt efter skuespilleren, der i 2018 blev dømt for voldtægt, men som for en måneds tid siden blev løsladt grundet en procedurefejl.

En af de medarbejdere, der er fotograferet i det såkaldte 'Bill Cosby-værelse', er eftersigende en HR-ansat. Det skriver Kotaku.

Medarbejdere demonstrerede

I sidste uge forlod Activision Blizzard-medarbejderne deres kontorer i Los Angeles for at demonstrere imod firmaets ledelse i kølvandet på søgsmålet fra staten Californien.

Søgsmålet, og de dertilhørende anklager, blev i første omgang kaldt "forvrængende" og "falske" af Activision Blizzard, hvilket faldt mange af firmaets medarbejdere for brystet.

Derfor skrev over 2.000 af firmaets nuværende og tidligere medarbejdere under på, at de fandt ledelsens udtalelser "afskyelige og krænkende".

Efterfølgende skiftede topfolk i Activision Blizzard kurs og udtalte, at de tager anklagerne alvorligt.

Sagens konsekvenser for spilfirmaet er endnu uvidste, da søgsmålet mellem staten Californien og spilfirmaet fortsat er i gang.

Ny ledere skal fremskynde ændringerne

I en udtalelse fra Activision Blizzards talsmand lyder det om de nye topchefer:

- Begge ledere er stærkt engagerede over for alle vores ansatte: I forhold til at arbejde for at sikre, at Blizzard er den tryggeste og mest muligt velkomne arbejdsplads for kvinder og personer af alle køn, etnicitet, seksuel orientering og baggrund. I forhold til at opretholde og styrke vores værdier og at genopbygge vores tillid.

Oneal har tidligere været Activision Blizzards koncerndirektør inden for udvikling, mens Ybarra har været den øverste ansvarlige for teknologi.

Oneal har desuden været den øverste ansvarlige for spiludvikleren Vicarious Visions, som Activision Blizzard opkøbte i januar. Ybarra har før arbejdet for Microsoft, blandt andet som virksomhedschef for Xbox Live og Xbox Game Pass.

Den nu fratrådte topchef J. Allen Brack udtaler blandt andet om ledelsesskiftet:

- Jeg er sikker på, at Jen Oneal og Mike Ybarra vil skabe det lederskab, Blizzard har brug for i forhold til at forstå firmaets fulde potentiale og vil fremskynde ændringerne så hurtigt som muligt.

Facebook
Twitter