Kvindelig gamer deler chikane-video: 'Det er klamt og ulækkert'

Det er svært at gøre noget ved lumre og sexistiske kommentarer, når man spiller online, mener dansk gamer.

En spildesigner for Riot Games, der blandt andet står bag 'League of Legends' og 'Valorant', åbner nu op om den sexisme hun oplever, når hun gamer. Hun støttes af sin chef. (© Riot Games)

"Du er lækker". "Hold din kæft". "Luder".

Kommentarer som ovenstående eller nogle, der ligner til forveksling, er hverdagskost, hvis man er kvindelig gamer, der for eksempel spiller spil som 'League of Legends' eller 'Counter-Strike'.

Senest har den giftige spilkultur, som dr.dk tidligere har beskrevet, spredt sig til det nye Riot Games-spil 'Valorant'. Det skriver gamingmediet Kotaku.

Den kvindelige gamer og spildesigner med onlinenavnet Greenily, der selv har været med til at designe 'Valorant', har i den forbindelse delt en video af sine oplevelser med spilchikane på Twitter.

Undervejs i den ét minut lange video hører man, at den mandlige stemme undervejs i spillet flere gange kalder Greeinly for "thot" (der svarer nogenlunde til det danske begreb "billig"), ligesom han også beder hende "holde kæft".

I opslaget på Twitter, hvor Greenily har delt videoen, giver hun optrinnet følgende ord med på vejen:

- Det er sådan her det meste af tiden, uanset hvilket spil jeg spiller, skriver hun og uddyber:

- Jeg plejer ikke at give efter, som jeg gør i videoen; jeg prøver at være stille for ikke at opildne til flere kommentarer. Men til sidst når man til et punkt, hvor man er nødt til at sætte dem på lydløs.

Chef: 'Vi er i gang med at kigge på løsninger'

Spillets ledende producer Anna Dunlon har efterfølgende svaret på tweetet:

- Ulækkert, det her er mega klamt (…) Det gør mig virkelig ondt. Vi er i gang med at kigge på langsigtede løsninger for at gøre det sikkert for alle at spille 'Valorent'. Også solospillere.

I 'Valorant' kan man vælge at spille på egen hånd, hvor man så samarbejder med en medspiller om at skyde modstanderen, og imens har man mulighed for at tale og chatte sammen.

Og det er altså her – i den spiller-til-spiller-kommunikation, der er en essentiel del af de fleste skydespil – at den giftige, sexistiske spilkultur trives i fuldt flor.

Kvinder behandles anderledes

Det kan danske Josephine Dahl tale med om. Hun skriver i øjeblikket speciale om kvindelige gamere og sexisme og har selv oplevet, hvordan hun ikke kan spille 'Counter-Strike' uden at modtage lumre og sexistiske kommentarer.

- Det er især i skydespil, hvor man taler sammen undervejs, at ens medspillere begynder at behandle én anderledes, når de finder ud af, at man er kvinde, forklarer hun.

- De begynder at spørge ind til min alder, om jeg har en kæreste og nogle sender mig venneanmodninger bagefter. Der kommer lige pludselig fokus på mit køn fremfor, hvordan jeg spiller. Jeg bliver pludselig ikke opfattet som værende på samme niveau som mændene.

Den giftige spilkultur er især berygtet i populære spil som 'League of Legends' og 'Counter-Strike'.

'Det er ærgerligt, det skal være sådan'

Og Riot Games, der står bag både 'League of Legends' og det nye 'Valorent', har da også selv erkendt problemet, der ikke kun viser sig i selve spillenes gameplay, men også i branchens arbejdsmiljø.

I december meldte Riot Games ud, at de ville kompensere alle kvindelige medarbejdere, der har været ansat i virksomheden siden 2014, efter det kom frem, hvordan sexchikane og upassende opførsel har været hverdagskost for Riot Games' kvindelige ansatte.

- Jeg tror, der er nogle spillere, der har et meget gammeldags syn på, hvordan en "rigtig" gamer er, lyder vurderingen fra Josephine Dahl.

- For mange er det nok stadig lig med en teenagedreng, der sidder hjemme på sit kælderværelse. Der er flest mænd, der spiller spillene, så det er pludselig "eksotisk", hvis man er kvinde. Det er ærgerligt, det skal være sådan.

Josephine Dahl læser til dagligt film- og medievidenskab på Københavns Universitet, og hun vil nu skrive speciale om kvindelige 'gamere' og sexisme. (© Josephine Dahl)

Hvad kan man gøre for at ændre det?

- Det er svært at svare på. Jeg ved, der er nogle kvindelige gamere, der bruger stemmeændrings-værktøjer, så man ikke kan høre, de er kvinder. Jeg sætter selv folk på lydløs, men det forringer jo også min spiloplevelse, fordi man netop er afhængig af at kunne tale sammen, siger hun og uddyber:

- 'Counter-Strike' har indført, at man kan rapportere folk, som så bliver bortvist, hvis der er flere, der anmelder dem. Men de kan jo så bare lave en ny konto. Det er lidt skruen uden ende.