Længe ventet 'Harry Potter'-spil i stormvejr: Kontroversiel spilchef siger op

Ligesom bøgerne bliver spillet nu også viklet ind i et drama.

'Harry Potter'-universet er ramt af endnu en dårlig sag. Nu har en højtstående spiludvikler valgt at opsige sin stilling efter beskyldninger om at have antifeministiske og reaktionære holdninger. (© Avalanche Software)

Måske troede du ikke, at 'Harry Potter'-universet kunne blive ramt af flere møgsager.

Men nu befinder troldmands-franchisen sig igen midt i dét, der vel bedst kan betegnes som endnu en bombarda maxima-besværgelse.

Spiludvikler Troy Leavitt – én af de ledende kræfter bag et af de mest ventede spil overhovedet, 'Hogwarts Legacy' – har nemlig valgt at forlade Avalanche Software:

Leavitt giver ikke nogen nærmere begrundelse for at have sagt sin stilling op, men skriver, at han vil uddybe beslutningen på sin YouTube-kanal. I skrivende stund har han dog ikke lagt nogen video op.

Problematisk YouTube-kanal

Og det er netop hans YouTube-kanal, der har været omdrejningspunktet for den seneste tid uro i både troldmandsuniverset og mugglernes verden.

Troy Leavitt har for år tilbage uploadet flere videoer på sin kanal, hvor han ifølge Kotaku udtrykker støtte til antifeministiske personer eller bevægelser, hvilket har ført til bekymring og vrede hos dele af troldmandsuniversets fans, da det for nylig blev opdaget.

Leavitt har blandt andet støttet Pixar-grundlæggeren John Lasseter, der i 2017 forlod Disney efter beskyldninger om sexchikane. Han har også udtrykt sympati for den såkaldte Gamergate – en løs bevægelse, der ifølge Kotaku støttede op om chikane af kvinder og minoriteter i gamingverdenen.

I et interview fra 2017 sagde Troy Leavitt ifølge Kotaku, at: "Selvom Gamergate til tider har været smertefuld, har den overordnet set vist sig at være en god ting."

På hans kanal har man blandt andet kunne se videoer med titler som 'Det uretfærdige ved social retfærdighed' og 'Til forsvar for kulturel appropriation'.

Warner Bros. Games udgiver det kommende 'Harry Potter'-spil og har til Kotaku givet følgende kortfattede kommentar til Leavitts afgang:

- Seniorproducer Troy Leavitt har truffet beslutningen om at forlade Avalanche Software.

Harry Potter-universet startede med de syv Harry Potter-bøger, der udkom i perioden 1997-2007. Forfatteren bag bøgerne, J.K. Rowling, anslås i dag at være god for over fire milliarder danske kroner. (© Avalanche Software)

Forfatter beskyldes for at være transfobisk

Stormen om Troy Leavitt er langt fra den første, der har raseret omkring Hogwarts Skole for Heksekunster og Troldmandskab den seneste tid.

I slutningen af 2019 erklærede J.K. Rowling, forfatteren til 'Harry Potter'-bøgerne, nemlig sin støtte til kvinden Maya Forstater, der i en offentlig og mediedækket sag ikke fik forlænget sin kontrakt som skatteekspert i en tænketank.

Det skete, fordi Maya Forstater på Twitter havde udtrykt sig meget kritisk omkring den britiske regerings forslag om at lade briter selv bestemme deres kønsidentitet.

- Mænd kan ikke blive til kvinder, skrev Maya Forstater blandt andet.

Det fik efterfølgende J.K. Rowling – hvis bøger siden udgivelsen har ført til både film, forlystelsesparker og altså computerspil – til tasterne.

- Klæd dig, som du vil. Kald dig selv lige, hvad du vil. Gå i seng med en hver samtykkende voksen, som vil have dig. Lev dit bedste liv i fred og sikkerhed. Men at fyre kvinder fra deres job, fordi de siger, at køn er en realitet?, skrev hun.

Siden da har hun gang på gang sat ild i kommentarfelterne på især Twitter med det, nogle mener er transfobiske holdninger.

Senest havnede hun i et stormvejr på grund af krimien 'Troubled Blood', som af flere også blev tolket som transfobisk på grund af sit plot.

J.K. Rowling modtog i 2019 en humanitær pris fra Robert F. Kennedy Human Rights-organisationen. Men i 2020 valgte hun at give prisen tilbage, efter organisationens talsperson kritiserede J.K. Rowlings ytringer om transpersoner. (© 2019 Getty Images)

Længe ventet spil

Det lader endda til, at Warner Bros. Games, der udgiver det kommende 'Harry Potter'-spil, også tager afstand til den verdenskendte forfatter.

I september 2020 tilføjede Warner Bros. i hvert fald en sektion til spillets FAQ, hvor de beskrev, at J.K. Rowling ikke er direkte involveret i spillet – udover at have givet dem rettighederne til at lave det. Det skriver Kotaku.

Nu er man ifølge Bloomberg gået skridtet videre og vil give spillerne mulighed for selv at tilpasse deres karakter med for eksempel en maskulin stemme kombineret med en mere feminin krop og selv vælge placering i Hogwarts' sovesale. Kilderne, der har udtalt sig til Bloomberg, har bedt om at være anonyme, og en Warner Bros.-talsperson har afslået at kommentere historien.

Uanset hvad, så er der god grund til at glæde sig til nye eventyr i troldmandsuniverset, hvor man spiller en elev, der bærer rundt på en ældgammel hemmelighed, der potentialt kan splitte troldmandsverdenen til atomer.

- Der er ingen tvivl om, at 'Hogwarts Legacy' er en meget stor titel, lød det fra PlayStation-ekspert Palle Havshøi-Jensen efter at have set traileren til spillet i september sidste år.