Lasse har brugt 2.400 timer på at lave sit eget spil: 'Det var en næsten uoverkommelig opgave'

Den 31-årige aarhusianer er glad for de gode anmeldelser, hans spil 'Calturin' allerede har fået.

Der er mange ting, man skal være opmærksom på, når man skal lave sit eget spil, der både kan tage længere tid og være dyrere, end man først havde regnet med, fortæller Lasse Zacho Malver. (© Lasse Zacho Malver)

- Det har kostet mig omkring 12.000 kroner, og jeg har brugt mere end 2.400 timer på at blive færdig, forklarer 31-årige Lasse Zacho Malver fra Aarhus, der i sidste uge endelig kunne udgive sit hjemmeproducerede spil 'Calturin'.

Det er et rollespil (helt specifikt et RPG-Bullet-Hell), hvor man indtager rollen som den døde troldmand Calturin, der bliver genoplivet af en åndemaner.

Det sender spilleren på en rejse, hvor man skal dræbe otte hovedbosser for at blive fri af åndemanerens fænglsende besværgelse.

Lige så nemt det er at gå til som spiller, lige så svært har det været at lave som programmør, forklarer manden bag.

Specielt fordi han slet ikke vidste, hvordan man overhovedet lavede et spil, da han begyndte på projektet.

- Det var virkelig svært og en næsten uoverkommelig opgave i starten, fordi jeg ikke forstod noget som helst.

- Jeg besluttede mig for at bruge et program, der hedder Unity, og så måtte jeg bruge YouTube for at blive klogere. Jeg lærte alt om spiludvikling ved at se videoer af folk, der brugte programmet og kopiere, hvad de gjorde, fortæller Lasse Zacho Malver.

I seksvensen nedenfor kan du se spillet 'Calturin' i aktion.

Han læste også utrolig mange opslag fra erfarne programmører på hjemmesiden Reddit, men han savnede en mentor eller læremester, der kunne have vejledt ham.

- Jeg lavede utroligt mange fejl i starten, og havde jeg haft en mere erfaren programmør til at hjælpe mig, kunne nogle af de ting, der tog mig fire timer at løse, måske være klaret på et minut, siger han.

Og det har da heller ikke været lige sjovt at sidde helt alene med spillet hele tiden.

- På et tidspunkt havde jeg lavet skelettet til spillet, og så manglede der bare rigtig meget kød. Det var ikke altid lige spændende, men det var selvfølgelig en fase, jeg skulle igennem.

Hjælp fra en russisk tegner

Selvom 12.000 kroner fra egen lomme er mange penge, er det faktisk billigt for at lave et helt spil, forklarer Lasse Zacho Malver.

Han har selv brugt mange tusinde timer på at få spillet til at fungere, men han har til gengæld købt sig til alt det kosmetiske og grafiske indhold i spillet, da han ikke selv er særligt god til at tegne.

Troldmanden har han for eksempel købt af en russisk kunstner, og alt andet overfladisk indhold har han skaffet sig online på en platform for indiespil.

Derudover har han hyret en engelsk stemmeskuespiller til at være fortæller og brugt en stor del af sit budget på en masse lydeffekter.

- Det har været alle pengene værd. Mange udviklere plejer selv at kunne lave den grafiske del af deres spil, men jeg har altså i stedet fokuseret på at programmere mit og skrue en god historie sammen, forklarer han.

Ikke penge til huslejen

Indtil videre har modtagelsen af spillet været positiv.

Der er i skrivende stund 13 anmeldelser af 'Calturin' på Steam (en platform, hvor man kan købe spil), og det er enormt tilfredsstillende, fortæller Lasse Zacho Malver.

- Når man udgiver et mindre spil, er der jo en risiko for, at ingen kommer til at se det. Det kan hurtigt forsvinde i mængden af titler, men lige så snart, man har mere end ti anmeldelser på Steam, så begynder deres algoritme rent faktisk at arbejde for en.

- Det fik jeg i løbet af spillets første uge, og nu er der flere tusinde mennesker, der har været inde og kigge på det.

Calturin har ændret udseende mange gange undervejs i projektet. I starten var han faktisk bare en hvid cirkel, og skurken var en rød firkant med en sur smiley. (Foto: © Lasse Zacho Malver, Lasse Zacho Malver / Foto: © Lasse Zacho Malver, Lasse Zacho Malver)

Han håber, at han i fremtiden kan få bredt spillet ud til flere platforme, men hans vigtigste succeskriterie er faktisk allerede indfriet - nemlig at lave et spil, som bliver købt og spillet af andre mennesker.

Og der er da også en håndfuld spillere, som virkelig har taget spillet til sig, forklarer han.

- 'Calturin' tager omkring tre timer at gennemføre, men jeg kan se, at der er spillere, som allerede har spillet det i mere end 20 timer. Det føles virkelig godt, siger han.

Selvom det har været en god oplevelse for ham at udgive spillet, og at folk generelt har været positive omkring det, forventer Lasse Zacho Malver ikke, at han kommer til at tjene penge på det.

- Når man udvikler et spil, skal man passe på med at tænke, at det bliver det næste 'Minecraft'. Så er det meget bedre at have den indstilling, at man gerne vil nå i mål med spillet og udgive det. Så kan det være, at jeg om en håndfuld spil-titler måske begynder at tjene lidt penge til huslejen, siger han.

I 'Calturin' følger man en troldmand fra et tredje-persons-perspektiv. (© Lasse Zacho Malver)

På trods af at det har været en opslidende og lang proces at lave 'Calturin', er Lasse Zacho Malver ikke færdig med at udvikle spil.

Tværtimod.

Han er allerede gået i gang med sit næste projekt, der dog er hemmeligt.

- Jeg kan tage mine erfaringer med fra dette projekt over i det næste. Min drøm er, at jeg på et tidspunkt kan tjene penge på at lave spil. Om det er alene eller sammen med andre, må tiden vise, fortæller han.

'Calturin' er netop udkommet på spilplatformen Steam.