Nettet går i selvsving: Soldat i populært computerspil er homoseksuel 

Spilfirmaet Blizzard gør op med LGBT-stereotyper - og scorer en positiv omtale, mener computerspil-forsker.

Der er 29 figurer, du kan vælge i mellem i computerspillet 'Overwatch'. Den homoseksuelle Soldier 76 er den figur, man starter med, når man skal lære de basale regler og færdigheder i starten af spillet. (© Blizzard)

- En rigtig, rigtig god start på 2019!

- Tak, Blizzard, for at gøre det rigtige!

- Glædelig Soldier 76 er LGBT-dag!

Det er kommet frem i en novelle, som udviklerne bag spillet, Blizzard, har udgivet. Novellerne bliver udgivet for at give figurerne i 'Overwatch' en mere rig baggrundshistorie.

I novellen fortæller karakteren Jack, også kendt som Soldier 76, om et tidligere forhold med en mand, mens han kigger på gamle billeder sammen med en anden karakter fra 'Overwatch'-universet.

Det er i denne sekvens i novellen, at Soldier 76 fortæller, at han har haft et forhold til en anden mand. (© Blizzard)

Et forhold, som manuskriptforfatteren bag spillet, har bekræftet på Twitter:

- Jack og Vincent har været i et forhold sammen for mange år siden. De identificerer sig begge to som homoseksuelle, skriver han.

Selvom størstedelen af kommentarerne er positive, er der også kritik. På udviklernes eget fan-forum er det eksempelvis ikke alle, der værdsætter Soldier 76's seksualitet:

- De hopper bare med på den "seneste trend". Latterligt, skriver brugeren CryHavok.

Ekspert: Spilfirmaer er blevet mere mangfoldige

Der er flere grunde til, at vi nu ser flere LGBT-personer i computerspil, mener Kathrine Hammeleff Jørgensen, der er ph.d.-studerende ved center for computerspilsforskning på IT-Universitetet.

- Det er en tendens, vi har set tidligere med både kvinder og etniske minoriteter. Der har været fokus på mangfoldighed de seneste år. Og der har været spillere, som har efterspurgt det.

- Samtidigt er virksomhederne, der udvikler computerspil, blevet mere opmærksomme på mangfoldighed. Især har der gennem de sidste år været stort fokus på, at spilbranchen har været domineret af hvide mænd i 30’erne. Og det er måske det image, de prøver at gøre op med.

- Og så får de store spilfirmaer selvfølgelig også positiv omtale, når de gør det. Og på den måde tjener de flere penge, forklarer Kathrine Hammeleff Jørgensen.

LGBT-rollen i computerspil har ændret sig

Lige siden 80’erne har der været LGBT-personer med i computerspil. Men det var i en helt anden form, end vi ser i dag i et spil som 'Overwatch', fortæller Ida Kathrine Hammeleff Jørgensen.

- LGBT-personer i computerspil er blevet mere synlige de seneste år, og de roller, de får, og den måde, de bliver repræsenteret på, er anderledes i dag end før i tiden.

Karakteren Ellie (t.v.) fra PlayStation-spillet 'The Last of Us' er et andet eksempel på en homoseksuel spilkarakter. (© Naughty Dog / Sony Computer Entertainment)

- Tidligere har forskellige computerspil haft flere LGBT-roller, som har været ekstremt stereotype. De har spillet nogle perifære roller i spillene, hvor de er blevet repræsenteret på en måde, som har været latterliggørende, siger Ida Kathrine Hammeleff Jørgensen.

- Med Soldier 76 kommer der en LGBT-person, hvor det bliver normaliseret på en eller anden måde. Hvor pointen ikke er at udstille karakteren, men det i stedet er en positiv inklusion.