Ny undersøgelse: Nej, din søn bliver ikke asocial af at game

Ny norsk forskning dokumenterer, at drenge ikke forværrer deres sociale kompetencer, når de gamer meget.

Ny norsk forskning viser, at det ikke skader drengenes udvikling af sociale kompetencer, når de gamer meget. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Drop bekymringerne over effekten på din søns sociale kompetencer. De bliver ikke værre af de mange timer brugt foran skærmen.

Men til gengæld skulle du måske prøve at tale med ham om, hvorfor det er, at han vælge at game fremfor at være sammen med venner IRL, 'i virkeligheden'.

Sådan lyder nogle af konklusionerne i et nyt studie, som den norske samfundsforsker Beate Hygen fra Norwegian University of Science and Technology har stået i spidsen for, og som nu er blevet offentliggjort i tidsskriftet Child Development.

Hygen har fulgt 873 børn fra de var seks og frem til, at de fyldte 12 år. Hvert andet år har hun målt deres sociale kompetencer ved at vurdere deres samarbejdsevner, selvkontrol, tilpasningsevne og set på, hvordan de befinder sig i sociale sammenhænge.

Det er blevet koblet sammen med, hvor lang børnene har brugt til at game på computeren.

Påvirker ikke sociale færdigheder

Og ifølge NRK er hun er kommet frem til nogle konklusioner, som måske vil få nogle bekymrede forældre til at ånde lettet op.

- Hos drengene så vi helt klart, at den tid, der blive brugt på gaming, ikke ser ud til at påvirke deres sociale færdighder, siger forskeren.

Til gengæld har hun en knap så opmuntrende besked til forældre, der har piger, som er vilde med at game.

- Det har overrasket os, at piger, som bruger meget tid på at spille, når de er ti år, ser ud til at have udviklet ringere sociale kompetencer, når de er 12. Pigerne adskiller sig helt klart fra drengene, konstaterer Beate Hygen og tilføjer, at hun ikke umiddelbart har nogen forklaring på forskellen.

- Men man kan jo spekulere i om måden, pigerne spiller på, ikke er lige så social som drengenes måde, og de sociale kompetencer udvikles forskelligt hos kønnene.

Bruger mere tid på at game

Forskerne fandt i øvrigt også frem til, at de børn, som har det svært socialt, ser ud til at bruge tid med at game, når de bliver lidt ældre.

- De, som ikke fungerer så godt socialt, når de er otte år, ser ud til at spille mere end andre, når de er ti år.

Så ifølge forskeren skal vi ikke bekymre os så meget om, hvad det gør ved vores børn, hvis de gamer meget. Men i stedet skal vi snarere spørge os selv om, hvorfor de spiller så meget.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk