Nyt spil handler om noget af det kedeligste i verden – og anmelderne er vilde med det

I spillet 'Unpacked' skal du hjælpe en kvinde med at få styr på flyttekasserne.

Hvis du altid har drømt om at være indretningsarkitekt, er 'Unpacking' nok et spil for dig. (© Witch Beam Games)

De fleste har nok prøvet at skulle hjælpe en kammerat med at flytte.

Det er svært at forestille sig en kedeligere weekendaktivitet, for det er både hårdt og tidskrævende. Og så er belønningen ofte kun en slatten pizza og en lunken dåsebajer.

Men det har ikke desto mindre været udgangspunktet for et nyt peg og klik-spil, som netop er udkommet. I 'Unpacking' fra Witch Beam Games er det nemlig selve indflytningen, der er omdrejningspunktet.

Spillet handler udelukkende om at åbne flyttekasser og sætte ting på plads. Det gør man for en unavngiven og uset kvinde i seks tidspunkter af hendes liv.

Først skal børneværelset indrettes. Siden flytter hun på kollegium. Og til sidst skal der være plads til både hendes og kærestens ting i det hus, de har købt.

I videoen nedenfor kan du se, hvordan man for eksempel udvælger ting til børneværelset i 'Unpacking'.

Selvom det virker utrolig simpelt med et spil, der kun handler om at åbne kasser og flytte ting på plads, er flere anmeldere svært begejstrede for det.

Journalist Malindy Hetfeld fra spilmediet Eurogamer hører til blandt dem, som i den grad har nydt at flytte ind i 'Unpacking'.

Hun oplever spillet som både roligt og følsomt.

- Udviklerne har formået at fylde et helt liv ind i deres spil, som kommer til udtryk med souvenirs, shampooprodukter og plystøjdyr, siger hun.

Og så har spillet også vist hende noget om, hvor meget hendes ejendele egentlig siger om hende, fortæller hun.

Fandt på idéen midt i flytterod

Det samme gør sig gældende for Steven Petite fra spilmediet Gamespot.

Han giver spillet 9/10 i sin anmeldelse, og kalder det for et afslappende gådespil, der opmuntrer spilleren til at reflektere over livet og rykke fremad.

- Friheden i det meget åbne gameplay i 'Unpacking' fik mig til at reflektere over mine egne indlejrede tendenser i forhold til at skabe orden, som jeg førte ind i spillet. Og det fik mig også til at tænke en ekstra gang over de mange ting, jeg selv ejer, siger Steven Petite.

Og det er genkendeligheden, som for alvor gør 'Unpacking' til et godt spil i Steven Petites øjne.

- Jeg fulgte en andens liv og så mit eget. For nogle er det nok bare en afslappende oplevelse, men for mig var det en dybdegående oplevelse, jeg sent vil glemme, siger han.

Den japanske oprydningsekspert Marie Kondo har i flere serier og bøger hjulpet rodehoveder til mere orden. Den tendens ser nu også ud til at ramme spilbranchen. (Foto: Kay Amano © Konmari Media Inc.)

Skaberne af spillet, Wren Brier og hendes partner Tim Dawson, fik ikke så overraskende idéen til spillet, da de selv skulle flytte sammen for første gang, har de fortalt til netmediet IGN.

- Vi skulle sammen finde plads til vores ting og skabe orden i kaosset. Det var enormt tilfredsstillende for os at hive den ene ting efter den anden op ad flyttekasserne, for vi vidste aldrig, hvad der ville komme op næste gang, siger hun og uddyber:

- Vi fik derfor tanken om, at det kunne fungere rigtig godt i et spil.

Lige i tidens ånd

Oprydningskonsulenten Kamille Sommer er ikke overrasket over, at spillet er blevet taget så godt imod. Hun har arbejdet professionelt med oprydning af private hjem siden 2012, hvor hun har hjulpet danskere med at blive bedre til at rydde op.

Hun hjælper hovedsageligt kvinder med at tage stilling til deres ting og give slip på dem, der ikke længere skal være i deres liv.

Ifølge hende er 'Unpacking' derfor et spil, som er lige i tidens ånd.

Kamille Sommer lever af at hjælpe andre med at rydde op i deres hjem. (Foto: (Privat foto))

- Det er helt vildt moderne med indretning og oprydning, og man kan dårligt tænde sit fjernsyn uden at se et boligprogram. Og så findes der jo også allerede en masse andre spil, hvor det handler om at indrette forskellige hjem, så selvfølgelig skal vi nu også have et, hvor man skal flytte ind, siger hun og uddyber:

- Den slags spil er helt sikkert utroligt beroligende for mange mennesker. Man kan sidde i sin sofa og slappe af, mens man sætter ting pænt på plads.

For Kamille Sommer er 'Unpacking' først og fremmest et underholdningsprodukt, men hun mener samtidig, at det er et godt udtryk for det forbrugersamfund, vi lever i.

- I dag kan du købe en iPhone til 10.000 kroner på kredit, hvis du har lyst. Rigtig mange mennesker har rigtig mange ting og køber det, de har lyst til. Det betyder også, at vi har endnu flere ting, vi skal holde orden og rydde op i. Og livet bliver nu engang bare mere besværligt, når vi ejer meget, siger hun.

Det handler om at finde plads til de mange ting, som kvinden i 'Unpacked' samler sammen gennem livet. (© Witch Beam Games)

Derfor opfordrer hun til, at vi kigger på vores ting og overvejer, hvad der kan undværes.

- Der er ingen grund til at have tre hårtørrere eller 27 plastikskåle. Vi kan altid bruge ting, så det handler om at vende den om og se på, hvad der kan undværes, forklarer hun.

'Unpacking' kan fås til Computer, Xbox og Nintendo Switch.