PlayStation og Xbox er i knæ. Her er grunden til, at du ikke får en spilkonsol i julegave i år

Du kan tidligst få fingrene i en Xbox Series X i 2022. Også PlayStation-konsoller lader vente på sig.

Det er lettere sagt end gjort at få fingrene i en af de eftertragtede Xbox Series X. (Foto: © Microsoft)

Hvis du allerede har haft hede drømme om at kunne flå gavepapiret op juleaften og finde en spritnyt Xbox Series X under træet, må du til at sadle om på ønskesedlen.

For den nye konsol kan først købes igen engang i 2022. På trods af at den oprindeligt kom på markedet 10. november sidste år.

Det siger Xbox-chef Phil Spencer i et interview til mediet The Wrap ifølge Soundvenue. Her bekræfter han, at status på de udsolgte konsoller – både Xbox og PlayStation 5 – ikke ændrer sig lige foreløbigt.

- Vi arbejder hårdt på at få dem ud på markedet, men det bliver en udfordring, som vi kommer til at lide under et godt stykke tid endnu, lyder det fra Spencer.

Og det er altså ikke kun Microsofts Xbox Series X, men også PlayStation 5, som Sony lancerede for et år siden, der har vist sig at være umulig at få fingrene i.

Her ses de to PlayStation 5-konsoller. Til venstre står den dyrere model med spildrev, mens den digitale – og billigere – model står til højre. (© SONY)

Leveringen af de to konsoller har tidligere været udfordret grundet en lille chip, fordi produktionen af mikrochippen, siden coronapandemiens indtog, har været under pres.

Helt konkret har de lukkede fabrikker og hjemsendte medarbejdere været årsag til, at produktionen af mikropchips i flere omgange har været sat på stand-by.

Samtidig har corona-nedlukningerne verden over betydet, at efterspørgslen på konsoller, andre gaming-produkter og elektronik i det hele taget er steget, fordi folk har brugt timer, dage og måneder bag hjemmets fire vægge.

Men ifølge Xboxs-chef Phil Spencer er det ikke længere kun den manglende chip, der er problemet.

- Der er efterhånden så mange flaskehalse, når det kommer til alle de dele, der kræves for at bygge en konsol, og derefter at få den ud på markedet, siger han og tilføjer, at manglen på nye konsoller vil strække sig ind i 2022.

PlayStation kan være udsolgt indtil 2023

De manglende mikrochips lader dog fortsat til at være det primære problem for Playstation 5. Derfor må de mange, der nu gennem et år har glædet sig til konsollen, fortsat væbne sig med tålmodighed.

For som det ser ud nu, vil den såkaldte "chipkrise" nemlig vare ved indtil 2023. Sådan lød meldingen fra producenten Toshiba ifølge erhvervsmediet Bloomberg i sidste måned.

De små chips, som altså er en stor mangelvare på markedet, bliver brugt til grafikken i konsoller som Playstation 5 og Xbox Series X.

De bliver også brugt til et væld af øvrige produktioner. De styrer for eksempel flere funktioner i en bil, køkkenmaskiner og i mere eller mindre al den elektronik, vi bruger i hverdagen.