Populær streamingplatform er blevet hacket: 'Jeg fik meget ondt i maven'

Twitch har været udsat for et stort hackerangreb, hvor en lang række oplysninger fra deres brugere er blevet delt.

De mange, der er i gang med at streame beta-udgaven af det kommende krigsspil 'Battlefield 2042' på Twitch, må have fået sig lidt af et chok onsdag. (© EA)

Streaming-giganten Twitch er blevet hacket, og en lang række personlige oplysninger om mange af deres mest profilerede brugere er blevet delt.

Det bekræfter streamingplatformen selv på sin Twitter-profil.

Og alt tyder på, at hackerangrebet, der blev udført onsdag aften dansk tid, er udført af folk, der ikke bryder sig særligt godt om den populære streaming- og gaming-platform:

- Twitch er en ulækker og giftig rotterede, og for at skabe kaos og en større konkurrence i onlinevideo-streaming-universet har vi nu sat dem på plads, skrev en anonym bruger onsdag på den til tider obskure hjemmeside 4Chan.

Sammen med kommentaren er der tilknyttet en 125 gigabyte stor fil, der indeholder en masse ellers tidligere hemmelige oplysninger fra den populære streamingplatform.

Man kan blandt andet læse, hvor meget flere tusinde streamere har tjent i perioden fra 2019 til september i år, og man kan også se hele den kildekode (serverkode), som Twitch er bygget på.

Og det kan få alvorlige konsekvenser for Twitch, der har mere end rigeligt at se til lige nu, fortæller Christian Dinesen, der er sikkerhedsarkitekt hos Value Security og ekspert i hacking.

- De er i gang med at slukke en stor brand, for de skal finde ud af, hvordan nogen har fået så indgående adgang til deres informationer. Samtidig skal de få lukket det hul, hackerne er kommet ind ad, forklarer han.

Men arbejdet stopper ikke, når hullet er identificeret og lukket.

- På kort sigt skal de sikre sig, at gerningsmanden ikke stadig er inde i systemet, og på længere sigt skal de selvfølgelig være sikre på, at det ikke sker igen. Måske er de nødt til fuldstændig at ændre deres koder, siger han.

I lang tid var der stille fra Twitch, som nok skulle bruge lidt tid på at finde ud af, hvor stort omfanget af hackerangrebet har været.

Det arbejde er de fortsat i gang med, skriver de på deres Twitter-profil.

- Vores undersøgelse fortsætter, og vi er i gang med at analysere al den relevante data for at få et overblik over, hvor stor indvirkning angrebet har haft, fremgår det.

En meget svær situation

En af dem, som er blevet ramt af hackerangrebet, er Marie Watson, som har mere end 110.000 følgere på Twitch og lever af at sende indhold på platformen.

Marie Watson er en af Danmarks mest populære Twitch-streamere. (Foto: Andreas Bro © DR)

Hun sad i toget på vej til arbejde, da hun pludselig fik en besked fra sin ven om, at man kunne se, hvor meget hun havde tjent på at streame de sidste par år.

En information, hun helst havde holdt for sig selv.

- Jeg fik meget ondt i maven, fordi jeg gerne vil værne om mit privatliv, og jeg er påpasselig, når det gælder min økonomi. Det var en ting, jeg selv havde kontrol over, og det er ikke rart, når andre overskrider den grænse og offentliggøre ting om mig, siger Marie Watson.

Nu er hun nervøs for, hvad hackerne kan finde på at gøre med de alle de oplysninger, som de måske er kommet i besiddelse af.

- Det gør mig trist, for jeg har ikke lyst til at være usikker over at være på Twitch. Den platform er mit hjem og en rigtig stor del af mit liv, så det er en svær situation lige nu, siger hun og uddyber:

- Men jeg må fortsætte med mit arbejde og så se, hvordan Twitch håndterer sagen, og hvad de gør for os, som skaber indhold.

God tid til at snuse rundt

Hackingeksperten, Christian Dinesen, er overrasket over det store læk fra Twitch, som han betegner som "signifikant anderledes end tidligere lignende episoder".

- Det er fuldstændig uundgåeligt for en virksomhed ikke at blive kompromitteret på et tidspunkt. Men det er sjældent, at vi ser så omfattende et tilfælde som nu med Twitch, siger han.

Hvis man sidder som hacker, kan det nemlig tage lang tid, før man finder frem til den information, man gerne vil have fingrene i.

Derfor er det ikke utænkeligt, at Twitch-hackerne enten har haft god tid til at snuse rundt eller måske ligefrem allerede har været inde i deres systemer, forklarer Christian Dinesen.

Da ’Valorant’ for første gang kunne ses på Twitch, satte skydespillet rekord med 34 millioner timers set indhold på en dag. (© Riot Games)

Han har dog ikke et endegyldigt svar på, hvorfor gerningsmanden eller gerningsmændene har gjort det.

- Nogle gør det for at få prestige for at vise, hvad de er stand til. Andre gør det for at afpresse virksomheder for penge.

- Men i det her tilfælde er den stjålne data med det samme blevet delt med offentligheden, så det lader til at bunde i, at nogen virkelig har en modvilje mod Twitch, siger han.

FacebookTwitter