Populært spil anklages for at få folk til at bruge tusindvis af kroner: 'Det er en fælde'

Selvom spillet egentlig er gratis, tjener spilgiganten EA gode penge på at få folk til at købe prestigefyldt ekstraudstyr.

'Apex Legends' er udviklet af Respawn Entertainment og bliver udgivet af EA Games. (© EA Games)

Før i tiden kostede det kassen, når man købte et nyt spil til sin computer eller konsol.

Det gør det ikke på samme måde i dag, hvor mange spil er gratis.

Til gengæld tjener spilfirmaerne gode penge på at få spillerne til at købe ekstra udstyr.

Rigtig gode penge.

Faktisk kan spillere af det populære 'Apex Legends' risikere at skulle bruge op til 3.300 danske kroner, før de får adgang til sjældne pakker med populært udstyr.

Det anerkendte spilmedie Polygon kalder ligefrem pakkerne for "en fælde, der får dig til at bruge flere penge, end du havde tænkt dig at bruge".

For selv om selve spillet er gratis, og der ikke er nogen tvang i forhold til at købe pakkerne, så kan man opnå stor prestige og øget social status, hvis man scorer en pakke med de såkaldte 'heirlooms' i 'Apex Legends'.

- De her pakker betyder noget for nogle mennesker - også selvom det er prestige og ikke nødvendigvis pengemæssige gevinster, der er på spil hos gamerne, lyder det fra Troels Møller, der er spilredaktør hos Troldspejlet.

I 'Apex Legends' spiller man sammen på et hold bestående af tre spillere. Inden hver runde starter, skal man vælge én af disse figurer at spille med. (© EA Games)

500 pakker = sikret gevinst

Pakkerne koster én dollar per styk, eller omkring 6,6 danske kroner, og giver adgang til et tilfældigt udvalg af udstyr i kategorierne 'almindeligt', 'sjældent' og 'legendarisk' - eller til den ekstra prestigefyldte 'heirloom'-kategori.

Udvikleren bag 'Apex Legends', EA Games, skriver på sin hjemmeside: 'Når en spiller åbner en 'Apex'-pakke, er der under én procents sandsynlighed for at score 'heirloom'-udstyr', men tilføjer så: 'En spiller kan ikke åbne mere end 500 pakker uden også at få 'heirloom'-udstyr'.

Det vil med andre ord sige, at man først er 100 procent sikker på at få de eftertragtede 'heirlooms', når man har købt 500 pakker.

Man kan selvfølgelig sagtens satse på at være heldig og sikre sig sine 'heirlooms' inden, at man har købt 500 pakker. Polygon rapporterer dog om, at flere spillere har måttet punge ud for op mellem 334-500 pakker, førend der vankede 'heirlooms'.

500 pakker koster i omegnen af 3.300 danske kroner.

- Det er sandsynligvis især unge spillere, der gerne vil vise sig frem over for andre unge spillere, der bruger penge på disse pakker. De vil gerne have udstyr, så de skiller sig ud fra mængden. Dér kan jeg godt se, der er et problem, lyder det fra Troels Møller.

Han understreger, at 'der er jo ikke nogen, der har tvunget folk til at bruge penge på pakkerne'.

- Men jeg har læst rapporter om, at der er psykologer tilknyttet spilstudierne for at tilføre spillene kvaliteter, der gør, at man får lyst til at blive ved med at spille dem, uddyber Troels Møller.

- Og det er selvfølgelig et problem, hvis spillene bliver skræddersyet til at få folk, der ikke kan styre deres pengeforbrug, til at bruge mange penge.

'Apex Legends' udkom 4. februar og rundede 50 millioner spillere på blot 28 dage. (© EA Games)

'Intet er gratis'

Det er ganske almindeligt inden for spilverdenen, at man kan tilkøbe pakker til spillene.

I 'FIFA' kan man købe pakker med fodboldspillere, og i spil som 'Fortnite' og 'Overwatch' kan man købe pakker med ekstra sejt udstyr.

- Og når spillet er gratis, så kan man som forbruger ikke forvente, at spilskaberne ikke prøver at sælge spillerne et eller andet, lyder det fra Troels Møller.

- De skal tjene penge på et eller andet, og der som bekendt intet, der er gratis i denne verden. Heller ikke inden for gaming.

Forbudt i Belgien

Flere lande er dog ved at se nærmere på den omdiskuterede spilpraksis.

Tidligere på året kom det frem, at Belgien har forbudt EA Games at sælge point i 'FIFA'-spillet. Point, man netop skulle bruge for at købe pakker i det populære fodboldspil.

Og Troels Møller fortæller, at Holland i øjeblikket også overvejer at forbyde spil-pakkerne.

- Det er lidt en gråzone, men jeg kan godt forstå, der er nogle lande, der gerne vil lovgive på området.

Hos Center for Ludomani taler man om gambling, når der er tre elementer til stede:

  1. 1

    Hvis der er en pengeindsats

  2. 2

    Hvis der er en grad af tilfældighed

  3. 3

    Hvis du kan vinde en gevinst

Og gevinst skal ikke nødvendigvis forstås som pengemæssig gevinst, mener psykolog hos Center for Ludomani, Johan Eklund.

- Spillovgivningen bør opdateres, således at 'gevinst' både kan forstås som økonomisk gevinst, følelsesmæssig gevinst eller øget social status, udtalte Johan Eklund tidligere på året til dr.dk.

Uanset hvad der sker i forhold til spillovgivningen, så vurderer Troels Møller, at spilfirmaerne fortsætter deres nuværende praksis, så længe det er muligt for dem:

- Så længe de store firmaer kan blive ved med at få folk til at bruge penge på pakkerne, så bliver pakkerne også ved med at være en ting.

Vi har uden held forsøgt at indhente en kommentar fra EA Games, der står bag 'Apex Legends'.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk